spitsuurgezin


spitsuurgezin 1.0

(neologisme)

gezin van tweeverdieners dat werk met de zorg voor ouders en/of kinderen moet combineren en dat het daar buitengewoon druk mee heeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spitsuurgezin…

is een gezin

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een gezin van tweeverdieners dat werk met de zorg voor ouders en/of kinderen combineert
 • [Activiteit of handeling] combineert het werk met de zorg voor ouders en/of kinderen heeft het daar buitengewoon druk mee

  Hoofdsemagram: gezin


  Algemene voorbeelden


  Tweeverdieners met kinderen vormen eveneens een belangrijke driver van de auto-afhankelijkheid. Voor dit zogenoemde spitsuurgezin dat veel taken combineert, is de auto van belang om alle taken te kunnen combineren in een beperkte tijd.

  http://www.verkeersnet.nl/6475/toekomstbeeld-meer-met-de-auto-minder-met-de-fiets/,

  Een nieuwe probleemgroep dient zich aan: het spitsuurgezin. Als het hedendaagse adagium druk-druk-druk op iemand van toepassing is, dan wel op de hoofden van deze gezinnen. Zij staan vaak voor een drievoudige taak: het brood verdienen, de kinderen opvoeden en ook nog eens de verzorging van hulpbehoevende (schoon)ouders.

  de Volkskrant,

  "Door te blijven hameren op de arbeidsparticipatie van beide ouders zullen in de toekomst nog meer stressgezinnen ontstaan", waarschuwde SGP-fractievoorzitter Van der Vlies woensdag tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer. Van der Vlies haalde een recent rapport van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) aan, dat 'spitsuurgezinnen' beschreef en voorspelde dat de combinatie van werk en zorg voor kinderen of ouders tot problemen kan leiden.

  Reformatorisch Dagblad,

  Het aantal gezinnen waarvan de vader en de moeder een baan combineren met de zorg en opvoeding van hun kinderen in samenhang met de mantelzorg voor hun ouders, groeit sterk. Recente cijfers tonen aan dat nog slechts een kwart van de gezinnen voldoet aan het patroon van het eenverdienersprincipe. Driekwart heeft inmiddels het predicaat spitsuurgezin opgespeld gekregen en dat roept problemen op die ten tijde van de bouw van de eerder genoemde Bogaerswoningen nog volslagen onbekend waren.

  http://www.goirlesbelang.nl/nw-7833-7-19271/nieuws/driekwart_ouderparen_worstelt_met_zorgtaak.html,

  Hans en Nathalie hebben een 'spitsuurgezin'. Ze combineren kinderen en carrière en belanden zo in druk verkeer.

  http://www.mt.nl/1/2135/home/spitsuurgezin.html,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2001
  Benoemingsmotief Het woord verwijst naar het feit dat de ouders van deze gezinnen het zo druk hebben dat het lijkt alsof het altijd spitsuur is.