sponshanddoek


sponshanddoek 1.0

((vooral) in België)

handdoek die gemaakt is van badstof; badstoffen handdoek; in het bijzonder ook: grote badstoffen handdoek die wordt gebruikt om zich af te drogen na het baden, douchen of zwemmen, en tevens om op te zitten of liggen, bijvoorbeeld bij het zwembad of op het strand; badhanddoek; badlaken
Letterlijk vertaald uit Frans serviette éponge.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sponshanddoek…

is een handdoek; is een doek

  • [Materiaal] is gemaakt van badstof

    Algemene voorbeelden


    De vraag is niet of u bijvoorbeeld kazakdraaier kent. En ook niet of u het woord zelf gebruikt in uw streektaal. De vraag is alleen of u het uit uw pen krijgt, als u de standaardtaal poogt te gebruiken. Dat geldt ook voor de volgende vijfentwintig woorden. 26. achteruitstellen (achterstellen) [...] 49. sparadrap (pleistertje, kleefpleister) 50. sponshanddoek (badhanddoek).

    De Standaard,

    Meenemen: sponshanddoek (massageolie is ter beschikking). Je draagt best een topje zodat nek, schouders en bovenrug makkelijk bereikbaar zijn.

    http://www.leveninevenwicht.com/Lezingen/Lezingen.htm,

    In afwachting van de ontwikkeling en commercialisering van dit vaccin tegen MRSA moet u zich tegen die infectie beschermen door uw handen te wassen, snij- en schaafwonden af te dekken met een proper verband, de verwondingen en bandages van anderen niet aan te raken, geen persoonlijke toiletartikelen zoals sponshanddoeken of scheermesjes te delen met anderen, fitnesstoestellen af te vegen voor en na gebruik, en kleren, beddenlakens en badhanddoeken te laten drogen in de droogtrommel, wat de bacterie fataal wordt.

    http://www.e-gezondheid.be/mrsa-binnenkort-een-vaccin/2/actueel/1539,

    Neem een beker en meng daarin twee maten citroensap en twee maten alcohol-azijn. Het moeten gelijke delen of volumes zijn. Neem een zachte spons of doek en wrijf hiermee de toestellen een paar keer in. Niet hard schrobben. Ook niet vanzelf laten opdrogen, maar na een poosje afspoelen met zuiver water. De behandeling eventueel herhalen. Nadien oppoetsen met een zachte doek, zoals een sponshanddoek. Je zal ervan versteld staan hoe de toestellen weer hun oorspronkelijke kleur hebben aangenomen.

    https://50net.be/tip-van-de-dag/item/2235-vergeelde-keukentoestellen-worden-weer-sneeuwwit

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een sponshanddoek gebruiken

    Om nabloeding te vermijden laat U best het gaasje dat in de mond werd geplaatst 30 minuten ter plaatse. Indien er toch een nabloeding optreedt, plaats dan gedurende enkele minuten een natgemaakt compres tegen de wonde en oefen een lichte druk uit. Herhaal dit desnoods enkele malen. Gebruik in geen geval een sponshanddoek! Indien de nabloeding aanhoudt, gelieve ons dan te contacteren.

    http://www.yperman.net/images/filelib/62.001n170720.pdf

    met adjectief ervoor


    • een blauwe sponshanddoek
    • dikke sponshanddoeken
    • een exclusieve sponshanddoek
    • een gemeenschappelijke sponshanddoek
    • een grote sponshanddoek
    • een knalgele sponshanddoek
    • een oude sponshanddoek
    • de roze sponshanddoek
    • een unieke sponshanddoek
    • witte sponshanddoeken
    • de zachte sponshanddoek

    Blauwe sponshanddoek 50 x 240 cm nu eenvoudig en voordelig online kopen bij JM-Bruneau.be.

    https://allesvoormijnkantoor.be/product/blauwe-sponshanddoek-50-x-240-cm/

    De verzorgster paste in het plaatje, hagelwit uniform, platinablond carreetje, koraalkleurige gelnagels. Haar vriendelijke stem loodste me naar de 'behandelkamer', een witte ruimte met een zee van perfect gerangschikte producten en middenin een grote stoel met dikke witte sponshanddoeken.

    https://hethuisvanmarie.wordpress.com/page/2/,

    Mits afgifte van zijn of haar borstnummer krijgt ieder aangekomen atleet een geschenk en pakket. Bovendien krijgen de deelnemers van de halve marathon, net als elk jaar, een exclusieve sponshanddoek.

    http://extreme.kewl.be/mcbride-run/oldsite/files/TEKST%20VOOR%20DE%20KRANT%202014.pdf,

    Besmetting met het griep- of verkoudheidsvirus kan worden vermeden door een goede nies-, hoest- en handhygiëne [...]. Gebruik bij het handen wassen steeds papieren doekjes en geen gemeenschappelijke sponshanddoek.

    http://www.idewe.be/wps/portal/nl/home/indekijker-archief/nies_hoest_handhyg%C3%ABne/!ut/p/b0/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfGjzOI9PZ3dvYMDTQwMPDxcDDzDQo28XUN9DAzMzfULsh0VAfwYb08!/

    De lessen bestaan uit Tibetaanse Healing Yoga genaamd Lu Jong. [...]. Leden dragen kledij waarin ze vlot kunnen bewegen en brengen een grote sponshanddoek mee, kwestie van hygiëne. Matjes zijn ter plaatse beschikbaar.

    http://www.blits78.be/yoga/

    Haar kleden, haar ontkleden, haar wassen, haar kontje vooral, en dan haar lichaam glimmend van de zeep en het schuim uit het dampende bad tillen, en haar haastig in een knalgele sponshanddoek wikkelen, haar vlezige lokken uren borstelen en kammen, haar gezichtje schminken, haar tepels, haar nagels verven, en dan iedere nacht de bergen en dalen van haar lichaam kussen, strelen, zich veilig tegen haar hitte aandrukken en inslapen met zijn magere hand op haar borsten of in de klem van haar dijen en genieten van de eenvoud en de rust van dit volmaakte geluk.

    Allegria! Allegria!, Patrick Conrad,

    Mee te brengen: kledij die mag vuil worden en een oude sponshanddoek.

    http://www.annderdesign.be/#cursussen

    De organisatoren willen de lopers die alle tien edities hebben uitgelopen, in de bloemetjes zetten. Zoals gewoonlijk wordt voor alle deelnemers een waardevol geschenkenpakket aangeboden, bovendien krijgen de deelnemers van de halve marathon een unieke sponshanddoek.

    http://www.poperinge.be/NL/evenementen/6646/tiende-editie-mcbride-run-ieper-poperinge-op-2-juni,

    De zachte, roze sponshanddoek is van katoen gemaakt en is met een portret van Bobbie versierd. Afmetingen: 100 cm x 50 cm.

    https://boutique.tintin.com/nl/serviette-eponge-milou-rose-20385.html

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een bijpassende sponshanddoek

    Reeds vele generaties kennen en gebruiken de hoog kwalitatieve theedoeken van De Witte Lietaer in de keuken. Wij gaan voor een duo, zodat we zowel een theedoek alsook een perfect bijpassende sponshanddoek kunnen aanbieden. Ook in de keuken wil het oog wel wat.

    http://amatibedding.be/ons-aanbod/keukenhanddoeken.47/

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • afgedankte sponshanddoeken
    • een versleten sponshanddoek

    Voor ons eerste kleinkind heb ik destijds ongeveer 65 wasbare luiers gemaakt naar het model van een tweedehands gekochte luier (kiddybips?). Die luiertjes waren zo goed als volledig met recyklagemateriaal gemaakt: flanel van afgedankte lakens, absorberende kern van afgedankte sponshanddoeken.

    http://wegnaarzelfvoorziening.blogspot.nl/2015/12/aan-het-kopen-geslagen.html,

    Leg het ijs niet rechtstreeks op je huid, maar doe de pakking in een droge sloop of versleten sponshanddoek.

    http://www.reumanet.be/sites/default/files/DagelijkslevenCIB.pdf,

    in voorzetselgroep


    • afdrogen aan een sponshanddoek

    Het is een wijd verspreide mening: handen drogen met hete lucht is gezonder dan handen afdrogen aan een sponshanddoek, een katoenen handdoek op de rol of papieren wegwerphanddoekjes.

    http://www.standaard.be/cnt/grp26hkuc,

    • in een sponshanddoek wikkelen

    Ik heb zelf al verschillende schijven kunnen recoveren door ze een paar uur in de diepvries te leggen. Het is wel een kwestie van snel zijn als je ze er uit haalt, want je hebt niet veel tijd. Wikkel ze snel in een sponshanddoek ter isolatie, zo voorkom je ook de condensproblemen.

    https://www.webhostingtalk.nl/hardware/145412-harde-schijf-print.html,

    Haar kleden, haar ontkleden, haar wassen, haar kontje vooral, en dan haar lichaam glimmend van de zeep en het schuim uit het dampende bad tillen, en haar haastig in een knalgele sponshanddoek wikkelen, haar vlezige lokken uren borstelen en kammen, haar gezichtje schminken, haar tepels, haar nagels verven, en dan iedere nacht de bergen en dalen van haar lichaam kussen, strelen, zich veilig tegen haar hitte aandrukken en inslapen met zijn magere hand op haar borsten of in de klem van haar dijen en genieten van de eenvoud en de rust van dit volmaakte geluk.

    Allegria! Allegria!, Patrick Conrad,

    • met een sponshanddoek afdrogen

    Hij lacht zijn tanden bloot, ook zijn tanden, terwijl hij met een sponshanddoek de schouders staat af te drogen.

    Gras, Clem Schouwenaars,

    • de zachtheid van de sponshanddoek

    Kinderen houden van de zachtheid van de sponshanddoek bij het verlaten van het bad. Een gamma handdoeken, badcapes of badjassen, met effen motief of meer fantasie … dit alles kan u ontdekken.

    http://www.hayoit.com/nl/category/collecties/het-bad/

    met substantief ervoor


    • een gamma sponshanddoeken

    Een gamma sponshanddoeken in 9 kleuren die variëren van de meest basiskleuren tot de meest eigentijdse kleuren. De laatstgeborenen etaleren de zachtheid van honing of de warmte van de pruimkleur zonder de tendens van het groen van het jonge gazon te vergeten.

    http://doczz.nl/doc/142116/herfst-%E2%80%93-winter-2-0-1-1---2-0-1-2,

    met telwoord ervoor


    • 2 sponshanddoeken

    In de Leeuwerikstraat 2 sponshanddoeken, nog netjes opgevouwen gevonden. Iemand zal dus aan het vloeken zijn in het zwembad of op zijn sportclub. Bij ons op te halen.

    https://nl-nl.facebook.com/altijdweer/posts/1514428551903346,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een sponshanddoek of washandje

    Een sponshanddoek of washandje wordt vochtig gemaakt met de te appliceren vloeistof (de voorkeur wordt gegeven aan een materiaal met een groot absorptievermogen).

    http://www.wondprofessionals.nl/content/index.php/wond-informatie-centrum?pid=78&sid=196:Sponshandoek

    • keukenhanddoek en sponshanddoek
    • keukenhanddoeken en sponshanddoeken

    Keukenhanddoek en sponshanddoek, meestal hangen de twee broederlijk naast elkaar in de keuken: eentje voor de afwas, eentje voor je handen.

    https://nl.pinterest.com/pin/98375573086625401/

    De bovenste lade hebben we gevuld met keukenhanddoeken (en sponshanddoeken), servetten en een pak rietjes.

    http://www.thelifefactory.be/hoe-wij-onze-keuken-opgeruimd-hebben/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding