sportdrank


sportdrank 1.0

speciale drank die men drinkt bij het sporten: ofwel een dorstlessende drank om het vochtgehalte op peil te houden, ofwel een energiedrank die niet alleen het vochtgehalte op peil houdt, maar ook extra energie levert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Sportdrank…

is een drank; is een vloeistof; is een stof

 • [Ingrediënt] bestaat uit water, koolhydraten en elektrolyten, bijvoorbeeld natrium of kalium. Energiedrank heeft een hoger koolhydraatgehalte dan de dorstlesser.
 • [Functie] dient als dorstlesser, of levert extra energie naast de dorstlessende werking
 • [Container] zit in een flesje, blikje of pakje
 • [Tijd] drinkt men het best voor, tijdens en na het sporten
 • [Gebruiker] wordt gebruikt door sporters, maar ook door niet-sporters

Algemene voorbeelden


Zo verbruikt men tijdens 90 minuten sporten ongeveer 100 tot 250 g glycogeen en vetten [...]. De hoeveelheid koolhydraten die kan worden aangevoerd, is afhankelijk van de hoeveelheid vocht die u kunt drinken. Met een drank die bv. 7% koolhydraten bevat volstaat een volume van 850 ml/uur om tot de ideale aanvoer van 60 gram koolhydraten per uur te komen. Voor de start drinkt u best al een eerste hoeveelheid sportdrank, a rato van 6 tot 8 ml per kg lichaamsgewicht.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/voeding/

"De kracht ontbrak me, ik zat leeg op het einde", haalt Marc de schouders op. "Waarom?" Dollendorf toont het flesje sportdrank in zijn hand: "Misschien omdat ik de enige ben die op spuitwater en wat mineralen loopt."

De Standaard,

Maar als u een lange duurloop gaat doen is het juist zo motiverend, wanneer u ver weg van huis kunt gaan [...]. U kunt daarom ook een rijksdaalder tussen uw veters binden, zodat u onderweg een blikje fris of een pakje sportdrank kunt kopen.

http://www.lexthoen.nl/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


sportdrank 1.1

soort of merk sportdrank

Betekenisbetrekking


metonymie
Specifiek stof : soort stof
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Sportdranken kunnen in twee groepen verdeeld worden: vochtvervangende dranken en koolhydraten/energiedranken. Vochtvervangende dranken zijn verdunde oplossingen van elektrolyten [...] en suikers [...]. Het hoofddoel van deze dranken is het vocht sneller aan te vullen dan gewoon water [...]. Koolhydraten-/energiedranken leveren meer koolhydraten per 100 ml dan vochtvervangende dranken [...]. Het voornaamste doel is nu het aanvoeren van grotere hoeveelheden koolhydraten.

http://www.recreazw.be/

Combinatiemogelijkheden


met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • dorstlessende sportdrank

Dorstlessende sportdranken: bevatten 4 tot 8% koolhydraten, bv. Gatorade, Isostar, Aquarius.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/voeding/

Vaste verbindingen


isotone sportdrank

 1. sportdrank die dezelfde concentratie mineralen, zouten en suiker bevat als de cellen in het lichaam en die daardoor de vochtopname tijdens het sporten stimuleert

  Als u minder dan 60-90 minuten bezig bent, onder erg warme en vochtige condities en u zweet zwaar, dan zal uw prioriteit vermoedelijk liggen bij een snel aanvullen van vocht. In dat geval is een vochtvervanger (hypotone of isotone sportdrank) de beste keuze.

  http://www.recreazw.be/

hypotone sportdrank

 1. sportdrank met een lage concentratie koolhydraten en een hele snelle maagpassage

  Bij tenniswedstrijden die minder dan 1 uur duren is water belangrijker dan koolhydraten. Hypotone sportdranken, met minder dan 5% koolhydraten, zijn hiervoor geschikt. Bij langer dan 1 uur durende wedstrijden is de aanvulling van koolhydraten belangrijker dan de aanvulling van water. Hiervoor zijn isotone sportdranken (7-8% koolhydraten) geschikt.

  http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

hypertone sportdrank

 1. een sportdrank die een hogere concentratie mineralen, zouten en suiker bevat dan de cellen in het lichaam, en daardoor de energievoorraad na het sporten aanvult

  Tijdens de marathon dient men iedere 20 minuten ongeveer 2 dl vocht (water of hypertone sportdranken) in een paar flinke slokken te drinken.

  http://www.hollandrunner.nl/fysio.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding