sporthal


sporthal 1.0

gebouw dat dient als accommodatie voor de beoefening van uiteenliopende sporten, voornamelijk teamsporten in zaal zoals basketbal en volleybal

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sporthal…

is een gebouw

  • [Afmeting] is groot van oppervlakte
  • [Samenstelling] bestaat hoofdzakelijk uit een of meer grote ruimtes die ingericht zijn voor de beoefening van uiteenlopende sporten en kleedkamers en wasgelegenheid voor de sportbeoefenaars; heeft meestal daarnaast een cafetaria of kantine
  • [Functie] dient vooral voor de beoefening van teamsporten in zaal zoals basketbal, volleybal en zaalvoetbal; biedt vaak ook accommodatie voor indoortennis en badminton; vaak ook geschikt voor gevechtssporten zoals judo en karate
  • [Gebruiker] is bestemd voor sportteams die al dan niet in competities spelen en voor het grote publiek
  • [Organisatie en organisatiewijze] is meestal gebouwd en wordt geëxploiteerd door een lokale overheid

Algemene voorbeelden


De sporthal was ingedeeld zoals tientallen andere, met een kantineruimte net achter de ingang, waar veel jongelui rondhingen aan hangtafeltjes, en achterin de kleedkamers, bereikbaar door een deur aan het einde van de kantine.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

Ze had hem zelfs de supermarkt getoond waar ze hun boodschappen haalden, en het bos waar ze op zondag wandelden, en de sporthal waar ze op dinsdagavond badmintonde.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de gemeentelijke sporthal
  • de plaatselijke sporthal
  • de Staphorster sporthal
  • de stedelijke sporthal
  • een multifunctionele sporthal
  • een polyvalente sporthal

Bij de bouw van de gemeentelijke sporthal, in 1980 verliet de judoclub, het jeugdhuis maar zijn naam 'NIJDROP' bleef behouden.

http://users.telenet.be/nijdropopwijk/hoofdmenu.htm

Tijdens het concert werd afscheid genomen van de drumband-instructeur Freek N. [...]. Voorzitter Roelof H. van Margriet noemde het concert na afloop bijzonder geslaagd [...]. 'Toen instructeur N. acht jaar geleden bij ons begon, traden we nog op in het Brink Centrum voor een paar honderd man. Maar toen we na veel discussie overstapten naar de Staphorster sporthal is de belangstelling alleen maar toegenomen.'

Meppeler Courant,

Omdat de vereniging deze mijlpaal niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan, werd tijdens de jaarvergadering in 1993 spontaan het idee geopperd om een groot muziekgala te organiseren in de plaatselijke sporthal.

Meppeler Courant,

Nederland heeft zevenduizend gymzalen, driehonderd sportzalen en sinds gisteren duizend multifunctionele sporthallen.

NRC,

Toeristische infrastructuur: restautants en hotels, camping (275 plaatsen), 48 chalets, sport- en cultuurcentrum, tennisctub, overdekt zwembad en strand met kinderbekken, polyvalente sporthal.

http://www.eastbelgium.com/nl2/sport/sport1.html

in voorzetselgroep


  • de cafetaria van de sporthal
  • de douches van de sporthal
  • de gymzaal van de sporthal
  • de kantine van de sporthal

Zit ze in een cafetaria van een sporthal met vrienden en vriendinnen.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Op initiatief van de plaatselijke horeca-ondernemer S. en de beheerders van de kantine van de sporthal wordt er zondagavond een feest gehouden.

Meppeler Courant,

De windmolens aan de sluis in Godsheide, de plannen om watermolens te gebruiken voor energiewinning, de relightingprojecten in de sporthallen, het gebruik van een zonneboiler voor de douches van een sporthal.

http://www.hasselt.be/open.php?lang=nl=menu

Vanaf groep 3 krijgen de kinderen gym-les in de gymzaal van de sporthal.

http://www.homepages.hetnet.nl/~stroomov1/1-1.htm

met eigennaam


  • sporthal De Beek
  • sporthal Het Vledder

Een groot aantal sporters en oud-sporters verzamelt zich vanavond in de feestelijke entourage van Sporthal Het Vledder waar het 25-jarig jubileum van deze accommodatie wordt gevierd.

Meppeler Courant,

Zaterdag organiseerde Budosportvereniging Anbergen [...] haar jaarlijkse individuele judotoernooi. Ditmaal gebeurde dit in de ruime en mooie sporthal De Beek te Hardenberg.

Meppeler Courant,

met ander, nevengeschikt substantief


  • zwembaden en sporthallen
  • sportvelden en sporthallen

Het bestuur van stadsdeel Osdorp zorgt voor de inrichting van allerlei voorzieningen in het stadsdeel. Bestemmingsplannen, woningbouw, onderhoud van de openbare ruimte (straten en groen), beheer van sportvelden en sporthallen, welzijnsvoorzieningen, ouderenbeleid, onderwijs, kunst en cultuur, vergunningen, burgerzaken: rijbewijzen, paspoorten, uittreksels, enzovoorts, ouderenbeleid.

http://www.osdorp.amsterdam.nl/bestuur/index.html

Sport in Antwerpen [...]. Het college keurde vrijdag 14 mei de zomerregeling voor de stedelijke zwembaden en sporthallen goed.

http://users.pandora.be/denbrabo/artikels/sport.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen