spyware


spyware 1.0

(neologisme, software [computer], computerbeveiliging)

software die meestal zonder dat de gebruiker het merkt op een computer geïnstalleerd wordt en een bepaalde code bevat die persoonlijke informatie van een computergebruiker bijhoudt en deze informatie vervolgens doorgeeft aan derden, zonder de goedkeuring of kennis van de gebruiker, meestal met de bedoeling hier op een bepaalde manier geld aan te verdienen

Semagram


Spyware…

is software

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is soms ook adware en wordt meestal zonder dat de computergebruiker het in de gaten heeft op de computer geïnstalleerd
 • [Toepassingsgebied of bereik] slaat persoonlijke gegevens van gebruikers op en speelt deze informatie door aan derden

  Algemene voorbeelden


  Je stelt je browser dus best zo in dat hij voldoende beveiliging biedt tijdens het surfen. Dan nog blijf je kwetsbaar voor spyware: software die stiekem informatie over je computer(gebruik) inzamelt en verstuurt over het internet.

  http://www.khleuven.be/publicaties/elfdegebod/Bestanden/Onderwijsbijlage.pdf

  Trojaanse paarden, cookies, spyware [...], worden alle nader bekeken: hoe verspreiden ze zich, hoe dringen ze de computer binnen en met welk gevolg?

  http://www.vspw.be/bibscobe.htm

  Tegen spyware bieden virusscanners noch firewalls echt bescherming.

  http: //www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,

  Als er iets wordt aangetroffen dat niet pluis is, krijgt de gebruiker de kans om ja of nee te zeggen tegen het voorstel om de indringer te verwijderen [...]. De belangrijkste optie is het al dan niet laten meestarten met Windows. Aan één kant wel verstandig, zeker als je veel surft en vaak leuke programmaatjes installeert waarop spyware kan meeliften.

  Trouw,

  Spyware is software die stiekem wordt geïnstalleerd en gebruikmaakt van de internetverbinding van de gebruiker om surfgegevens door te sturen naar bedrijven of advertenties oproept.

  NRC,

  Etymologie


  Aard herkomstleenwoord
  Vroegste datering2000
  Periode opkomst2000
  BrontaalEngels
  Vorm in brontaalspyware
  BijzonderhedenIn het Engels een vorming uit spy en ware, dat verkort is uit software en als geheel woord geleend.