staalindustrie


staalindustrie 1.0

geheel van economische activiteiten waarbij grootschalig en machinaal staal en staalproducten worden geproduceerd; deelgebied in de industrie met als activiteit de vervaardiging van staal en staalproducten; staalproducerende industrie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een staalindustrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Product of vrucht] produceert staal en staalproducten

    Algemene voorbeelden


    Ook van de harde en slijtvaste eigenschappen van chroom wordt veel gebruikgemaakt in de staalindustrie.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Staal_(legering),

    Met een produktie van 40 miljoen ton (1992), en capaciteit voor 50 miljoen, heeft het land de grootste staalindustrie van Europa.

    NRC,

    Door de zware omgevingsfactoren en de veelal hoge transportgewichten in de staalindustrie (hoogovens) worden er hoge eisen gesteld aan transportkettingen.

    http://www.kettingtechniek.nl/index.php/werkgebieden/category/staalindustrie

    Nadat de economische basis van het land aan het begin van de 20ste eeuw werd gevormd door een bloeiende staalindustrie en Luxemburg zich na de Tweede Wereldoorlog tot financieel centrum van Europa wist op te werken, wordt het geld tegenwoordig verdiend in de branche van entertainment (RTL) en communicatiesatellieten.

    www.hansvanderloo.nl/imgUser/file/file/ColumnBedrijfzoektboer.pdf

    Fluorspar is een veelzijdig industrieel mineraal en kent een brede toepassing in de chemische, aluminium- en staalindustrieën.

    http://www.oxbow.com/ContentPageSSL.asp?FN=ProductsFerroalloys&TS=3&MS=21&oLang=DU,

    staalindustrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de staalindustrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van staalproducerende bedrijven

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een staalindustrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        De staalindustrie in Duitsland verwacht dat 2010 ondanks het economisch herstel wederom een moeilijk jaar zal worden.

        http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/archief/article/detail/987420/2010/03/04/Duitse-staalindustrie-somber.dhtml,

        Aan de Europese staalindustrie werden strafheffingen opgelegd wegens dumping en vanaf volgende maand mogen buitenlandse aannemers, waaronder Philips, niet meer meedingen naar Amerikaanse overheidscontracten.

        NRC,

        De Europese Unie heeft aangeboden de staalindustrie financieel tegemoet te komen bij de kosten die gepaard gaan met het afstoten van tienduizenden banen.

        NRC,

        De Industriële Revolutie maakte van het Ruhrgebied een intensief industriegebied met een staalindustrie die grote hoeveelheden erts nodig had.

        http://profielen.ontwikkelversie.nl/artikel/?aid=525&cid=2

        De Duitse zware industrie had reeds lang het belang van eigen rederijen ingezien, zodat talrijke mijnbedrijven en staalindustrieën ofwel over een eigen vloot beschikten ofwel de controle op Rijnrederijen hadden verworven door kapitaaldeelneming.

        http://members.fortunecity.com/binnenvaartfoto2/Rederij%20-%20Willem%20van%20Driel.html