stadswinkel


stadswinkel 1.0

gemeentelijke instantie die erop is gericht diensten, producten of informatie van de gemeente zoveel mogelijk op één locatie op een klantvriendelijke en goed georganiseerde wijze aan te bieden aan de inwoners; instantie voor gemeentelijke dienstverlening
Soms ook wel met een hoofdletter gespeld, als een soort eigennaam.

Semagram


Een stadswinkel…

is een instantie

 • [Functie] beoogt een betere dienstverlening en informatieverstrekking aan de inwoners van een gemeente
 • [Plaats] komt soms gedecentraliseerd voor in de verschillende deelgemeenten van een gemeente om de inwoners beter van dienst te zijn
 • [Tijd] is vaak ook buiten de normale kantooruren geopend
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gebaseerd op een klantvriendelijk dienstverleningsconcept
 • [Activiteit of handeling] biedt dienstverlening zoals beantwoording van vragen en het verstrekken van vergunningen en uiteenlopende documenten, en verstrekt informatie betreffende de gemeente
 • [Wijze] is zodanig georganiseerd dat de burger op één locatie terecht kan
 • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor de inwoners van een gemeente
 • [Object betroffen] biedt diensten, producten en informatie van de gemeente aan

Algemene voorbeelden


In een aantal gemeenten zijn ook stadswinkels opgericht. Het doel van de stadswinkel is dat naast allerlei informatie die er te verkrijgen is, ook vragen en verzoeken van burgers op één locatie afgehandeld kunnen worden.

http://repub.eur.nl/res/pub/1118/CLD004.pdf,

De stadswinkels zijn onderdeel van het vernieuwde dienstverleningsconcept van de Gemeente Rotterdam. Dit concept is erop gericht om zoveel mogelijk producten en diensten via één loket aan de burgers en bedrijven aan te bieden.

http://www.facilion.com/actueel/8/gemeente_rotterdam_opent_8e_stadswinkel.html

De gemeente wordt hét centrale loket voor alle vragen van burgers aan de overheid, waarbij de Stadswinkel zal gaan functioneren als een Klant Contact Centrum (KCC). De Stadswinkel streeft ernaar 80 % van de vragen van de burgers, bedrijven en instellingen via alle kanalen (balie, telefonie, web en post) direct goed te beantwoorden. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat ongeacht het kanaal dat wordt gekozen, de burger altijd hetzelfde antwoord krijgt.

http://www.ictergezocht.nl/1186_vonq/ict-vacatures/2394_ict-medewerker-beleid-voor-applicatiebeheer-in-sql-en-querytools/

De Stadswinkel is een initiatief van de gemeente Harderwijk met als doel de dienstverlening aan u te verbeteren [...]. In deze centrale, royale, lichte en overzichtelijke ruimte van het stadhuis bieden onze professionele stadswinkeliers u vrijwel alle gemeentelijke producten en publieksdiensten aan. Dus weinig risico van een kastje-naar-de-muur-behandeling.

http://meeveluwe.socialekaartnederland.nl/bsk/vieworga.asp?org_guid=2BE5A5F7-2364-4E3F-B46C-23E16E0A8FC3,

De gemeente Rotterdam telt sinds kort 14 stadswinkels. Een stadswinkel is een 'alles-in-één-winkel' waar burgers steeds meer producten van de gemeente direct kunnen afnemen. De stadswinkels zitten verspreid over de stad.

http://www.ketens-netwerken.nl/forum?topic=316.msg1243;topicseen,

In de Stadswinkel kunt u terecht voor allerlei gemeentelijke diensten en producten zoals uw paspoort of rijbewijs, vergunningen, gemeentelijke belastingen, gratis sociaal-juridisch advies en gevonden/verloren voorwerpen. Ook kunt u er informatie krijgen over de stad en de gemeente. Regelmatig zijn er exposities over plannen en ontwikkelingen.

http://www2.nijmegen.nl/gemeente/Stadswinkel,

Alle stadswinkels hebben een avondopenstelling. Drie stadswinkels zijn ook op zaterdag open. Het college gaf aan dat met een openstelling op zaterdag er een mogelijkheid is de dienstverlening verder te optimaliseren.

http://www.rotterdam.nl/smartsite.dws?id=1103914,

Alles over 't stad op één adres. De stadswinkel etaleert Antwerpen op haar best. Hier kan elke bewoner terecht voor informatie over zijn bestuur, stedelijke campagnes en projecten. In de stadswinkel zijn allerlei zaken te koop. Van producten met de stralende A, boeken en dvd's over Antwerpen tot vuilniszakken en tramkaarten.

http://www.kuurne.be/evenement/stadswinkel-antwerpen,

De stadswinkel is een winkel voor kleine 'administratieve boodschappen'. Elke Waregemnaar kan er tijdens de gangbare openingsuren van andere winkels gewone administratieve verplichtingen afhandelen [...]. Een bewonerskaart voor parkeren aanvragen, de aanvraag van een huisnummer, het raadplegen van notulen van de gemeenteraad of zelfs het reserveren van een boek in de bib.

(onbekend) ,

stadswinkel 1.1

gebouw waarin een stadswinkel gevestigd is

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram


Een stadswinkel…

is een gebouw

   Algemene voorbeelden


   Sinds 1 november 2003 is in het centrum van Nijmegen de Stadswinkel gepositioneerd. De Stadswinkel is één gebouw waarin een zevental loketten van drie directies zijn vertegenwoordigd. Dus een fysieke concentratie, maar een gescheiden organisatorische positionering.

   http://www.vng.nl/smartsite.dws?id=41047,

   stadswinkel 2.0

   in de stad gelegen winkel waarvan het warenaanbod is afgestemd op het meestal beperktere verkoopoppervlak of op een stedelijk cliënteel

   Semagram


   Een stadswinkel…

   is een winkel; is een bedrijf

   • [Plaats] is gelegen in de stad
   • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft meestal een beperkter verkoopoppervlak en een aanbod dat is afgestemd op een stedelijk cliënteel
   • [Activiteit of handeling] biedt te koop aan
   • [Belanghebbende of begunstigde] verkoopt aan de particuliere klant

   Hoofdsemagram: winkel


   Algemene voorbeelden


   Prénatal heeft 74 vestigingen, verspreid over heel Nederland. Prénatal maakt onderscheid tussen stadswinkels en warenhuizen. In een stadswinkel ligt de nadruk op kleinere zaken als speelgoed, verzorgingsartikelen, baby-, peuter- en positiemode. De warenhuizen zijn echte babypaleizen.

   http://www.megastoresdenhaag.nl/winkels/locatie/26.html

   Aveve opent eerste stadswinkel in Antwerpen. In Antwerpen heeft Aveve deze week zijn eerste City-winkel geopend. Met dit nieuwe concept wil Aveve het 'leuke landleven' naar de stad brengen [...]. De belangrijkste toeleverancier van de Vlaamse boeren en tuinders is ervan overtuigd dat veel producten uit het assortiment ook een stadspubliek kunnen bekoren.

   http://www.vilt.be/Aveve_opent_eerste_stadswinkel_in_Antwerpen,