steentijd


steentijd 1.0

historische periode uit de prehistorie waarin de mens stenen voorwerpen begon te vervaardigen

Semagram


Een steentijd…

is een tijd

 • [Geheel] is een deel van de prehistorie
 • [Tijd] situeert zich, afhankelijk van de cultuur en geografische positie, in de periode van omstreeks 500.000 voor Christus tot 2000 voor Christus; wordt gevolgd door de bronstijd
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door de vervaardiging van stenen voorwerpen

  Hoofdsemagram: tijd


  Algemene voorbeelden


  Door de Foz Coa stuwdam in het noorden van het land zouden rotstekeningen uit de steentijd van vogels, paarden en andere dieren onder water verdwijnen.

  De Standaard,

  Zo kan je aan het begin van het spel slechts beschikken over enkele soldaten met knuppels, maar door te groeien binnen je tijdperk, kun je al gauw beschikken over echte strijdwagens, hoplieten, triremen, balista's. Hiervoor heb je uiteraard hulp van je boeren die zorgen voor eten, hetgeen belangrijk is om bijvoorbeeld te groeien van de steentijd naar de bronstijd, hout, om huizen te kunnen bouwen, goud, om speciale eenheden te ontwikkelen, enz.

  http://www.klio.student.kuleuven.ac.be/december/ageofemp.html

  Er is pertinente tegenspraak tussen de regels en de Woordenlijst! De Leidraad zegt bijvoorbeeld dat je namen van tijdperken met een hoofdletter schrijft, en de Woordenlijst neemt Paleolithicum wel met hoofdletter, maar steentijd niet. Wat moet de taalgebruiker dan doen? De Leidraad primeert. De overheid moet zich houden aan deze spellingregels, ook de Taalunie, ook de samenstellers van de Woordenlijst. Daar heeft de Taaladviescommissie zich duidelijk over uitgesproken en het is ook deze bepaling die je terugvindt in het besluit dat in de Nederlandse Staatscourant en het Belgisch Staatsblad heeft gestaan.

  De Standaard,

  Vaste verbindingen


  de oude steentijd


   Zie: de oude steentijd

  de nieuwe steentijd


   Zie: de nieuwe steentijd