stempellokaal


stempellokaal 1.0

((vooral) in België)

lokaal waar werklozen op vastgestelde tijden een stempel moeten halen om recht te hebben op een uitkering
Het stempelen is in Nederland al in onbruik sinds WO II, in België werd het halfmaandelijks of maandelijks gehandhaafd tot 2005.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stempellokaal…

is een ruimte

  • [Functie] diende voor een periodieke controle van uitkeringsgerechtigde werklozen door de bevoegde diensten; is de plaats waar werklozen op gezette tijden een stempel moeten halen om hun recht op een uitkering te behouden
  • [Gebruiker] werd gebruikt door werklozen

    Algemene voorbeelden


    In Nederland kwam het dieptepunt in 1935, een half miljoen Nederlanders zaten zonder werk. Lange rijen mannen stonden dagelijks te wachten bij arbeidsbureau of stempellokaal. 'Stempelen' was verplicht. Bij verzuim stopte de Dienst Maatschappelijke Steun (opgericht in 1927, de tegenwoordige Sociale Dienst) de uitkering.

    NRC,

    De folder is te verkrijgen bij de werkloosheidsbureaus van de RVA, de VDAB-kantoren en de stempellokalen. Hij kan ook worden aangevraagd op het ministerie van Tewerkstelling.

    De Standaard,

    Het gemeentehuis dient na de fusie met La Louvière alleen nog als stempellokaal voor werklozen en sinds die maar een paar keer per maand moeten stempelen zijn de zes café's met de dood bedreigd, want een werkloze die niet alle dagen op café gaat, gaat niet op café.

    De Standaard,

    Lange rijen mannen stonden dagelijks te wachten bij arbeidsbureau of stempellokaal.

    http://www.verzetsmuseum.org/educatie/educabas2.html