stiltecoupé


stiltecoupé 1.0

(transport, verkeer en reizen)

coupé in een trein waar reizigers stil dienen te zijn; compartiment in een trein waar reizigers stil dienen te zijn; coupé in een trein die bestemd is voor reizigers die stilte willen, bijvoorbeeld om te lezen of te werken
De Nederlandse Spoorwegen (NS) begonnen in 2003 op proef met stiltecoupés in de trein. In de vorige eeuw waren er stiltecoupés in de eersteklaswagons.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stiltecoupé…

is een coupé

  • [Begrenzing] is gemarkeerd als stiltezone met een letter S en de woorden stilte en silence op de ramen aangegeven en met een icoon van een man die "sst" zegt
  • [Gebruiker] is bestemd voor treinreizigers die behoefte hebben aan stilte, om bijvoorbeeld te lezen of te werken
  • [Legitimiteit] is niet officieel aangemerkt als stiltegebied en het doorbreken van de stilte wordt niet bestraft
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een coupé waar treinreizigers stil dienen te zijn

Algemene voorbeelden


Het lukt ons dus gewoon niet, stil zijn in de stiltecoupé. Campagne of niet, het lijkt een schier onoplosbaar probleem. Mensen die samen zijn, willen met elkaar communiceren. En als er niemand voorhanden is, dan bellen ze iemand op. Onderzoek laat zien dat mensen die (voor het experiment) stil moesten zijn, een lagere waardering geven aan de reis dan mensen die konden praten wanneer ze dat wilden. Ergo: een stiltecoupé gaat tegen al onze natuurlijke reflexen in.

http://www.hpdetijd.nl/2012-06-29/waarom-we-ons-niet-kunnen-gedragen-in-de-stiltecoupe/,

De stiltezone is vergelijkbaar met de zespersoons werkcoupé, zoals de NS al in de eerste klas van bepaalde sneltreinen in gebruik heeft. De Spoorwegen willen de stiltecoupé vanaf januari volgend jaar invoeren, zowel in de eerste als tweede klas, en per intercity daarvoor twintig procent van de stoelruimte te reserveren. Pictogrammen en cartoons aan binnen- en buitenzijde van de treinstellen markeren de stiltezones.

Nederlands Dagblad,

Nee hoor, ik ga in de stiltecoupé zitten – daar ben ik overigens heel streng, als er mensen toch gaan zitten praten.

http://www.connekt.nl/connektiemag.html,

In Amersfoort nam reizigster plaats in stiltecoupé, maar van concentratie kwam niets, omdat duo zich in ruimte daarnaast had genesteld en radio luidkeels liet spelen. Conducteur maakte daar overigens een eind aan.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010565521:mpeg21:a0229,

Ik denk dat de minister voor Bezitsvorming, A. C. de Bruijn, die van 1952 tot 1956 zitting had in het tweede kabinet-Drees, de laatste minister was die - voor iedereen zichtbaar - met de Nederlandse Spoorwegen reisde. Hij reisde elke dag van Utrecht naar Den Haag en had daarvoor een kleine coupé gereserveerd. (Je had toen nog geen stilte-coupé.)

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010831747:mpeg21:a0165,

VVD-kamerlid J. te Veldhuis doet hetzelfde werk in de stiltecoupé van de eerste klasse, maar dan met overgave.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010867090:mpeg21:a0159,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een aparte stiltecoupé

Sinds kort is het ook mogelijk één maal per week vanuit Groningen af te reizen. Onderweg worden; dan de plaatsen Assen, Hoogeveen, Zwolle, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Venlo, Roermond, Maastricht en Luik aangedaan. Intralines heeft voor dit vervoer vier speciale, nieuwe dubbeldekkers aangeschaft. In de wagen zit een koelkastje met limonades en bier, een chemisch toilet met wasgelegenheid en een aparte "stilte-coupé" voor acht personen.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010960955:mpeg21:a0294,