stiltezone


stiltezone 1.0

zone waar men stil moet zijn of waar stilte heerst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stiltezone…

is een zone; is een gebied

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een zone waar men stil dient te zijn en waar mensen naar toe gaan die behoefte hebben aan stilte

    Hoofdsemagram: zone


    Algemene voorbeelden


    De eerste cd die ik in New York kocht, was er een van de The Blue Vipers of Brooklyn. Een bandje dat optrad bij de Bethesda Fountain in Central Park. Dat zou nu niet meer kunnen, want de Vipers, en alle andere muzikanten, mogen niet meer bij de fontein spelen. Sinds kort is deze, en een groot aantal andere plekken in het park, aangewezen als stiltezone. En straatmusici zijn daar niet blij mee.

    http://vanuitnewyork.com/?tag=stiltezone,

    Ook ik wil me graag aansluiten bij de grote groep mensen die klaagt over de geluidsoverlast in de UB. Helaas heb ik na een aantal dagen studeren op de 4e verdieping moeten concluderen dat zelfs in de stiltezone de norm STIL bij sommige studenten wat anders is als die van mij.

    http://www.ublad.uu.nl/WebObjects/UOL.woa/3/wa/Forums?id=1027156,

    stiltezone 2.0

    (neologisme)

    coupé in een trein waar reizigers stil dienen te zijn; compartiment in een trein waar reizigers stil dienen te zijn; coupé in een trein die bestemd is voor reizigers die stilte willen, bijvoorbeeld om te lezen of te werken; stiltecoupé

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Algemene voorbeelden


    Grote gele stickers midden op de ramen vertellen het: Ssst… Dit is een stiltezone. Mensen kunnen zich hier verzinken in een rustmeditatie voordat ze naar het werk gaan. De stickers moeten de laatste verwarring tegengaan. De trein rijdt weg. De regen slaat tegen de ramen. Verder is het stil. Zoals het hoort.

    http://www.hendrik-jandewit.nl/2012/05/ssst-stiltezone/,

    Om de irritatie over luidruchtige medereizigers te verminderen, werden in de trein 10 jaren geleden stiltezones geïntroduceerd. Echt succesvol zijn ze niet. De coupés zijn eerder een grote irritatiebron. Waarom? Omdat veel treinreizigers hun klep niet kunnen houden.

    http://www.rtl.nl/components/actueel/editienl/gesprekvddag/2011/w48/ben-jij-stil-in-de-stiltecoupe.xml,

    De Nederlandse Spoorwegen willen minder lawaai van passagiers in de treinen. Daarom start de vervoerder begin april een proef met stiltezones. Daar mogen reizigers geen luidruchtige gesprekken voeren, meldde de NS maandag. In de intercity's tussen Amsterdam en Vlissingen en tussen Nijmegen en Den Helder is plaats voor ongeveer zestig passagiers die in alle rust willen reizen. Dit kan in de eerste en tweede klas. Als de proef een succes is, wil de NS in alle treinen een stiltezone invoeren.

    Haarlems Dagblad,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000