stokbrood


stokbrood 1.0

oorspronkelijk uit Frankrijk afkomstig, langwerpig wit brood met een knapperige korst met inkepingen dat vaak wordt gegeten bij soep en Franse kaas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stokbrood…

is een brood; is voedsel

 • [Kleur] heeft een witte korst, soms een bruine korst (bv. bij volkorenstokbrood); is vanbinnen wit of bruin
 • [Grondstof] wordt meestal gemaakt uit tarwemeel
 • [Plaats van herkomst] komt oorspronkelijk uit Frankrijk
 • [Tijd] wordt (in het weekend) 's morgens bij het ontbijt gegeten, 's middags bij de lunch of 's avonds voorafgaand aan het eten, bij de avondmaaltijd of als dessert met Franse kaas
 • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is beperkt houdbaar; wordt snel oud
 • [Gebruikswijze] wordt in stukken of in sneden gegeten; wordt besmeerd met bv. boter, kruidenboter of tapenade; wordt belegd met zoet of hartig (brood)beleg, zoals Franse kaas
 • [Onderscheid of tegenstelling] is doorgaans iets groter en dikker dan een baguette

Hoofdsemagram: brood


Algemene voorbeelden


Het avondeten bestond deze dag uit een lekkere BBQ met salade, stokbrood en diverse sauzen.

http://home.planet.nl/~mvavdput/brack/brack.html

De tafels zijn gedekt met een papieren onderlegger, een drinkbeker gevuld met melkachtige koffie, twee plakjes moddervette salami en een half stokbrood per persoon.

Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

Het donderde en bliksemde de hele nacht. De volgende ochtend was de hemel onbewolkt, maar 's avonds onweerde het opnieuw. En zo ging het dagenlang achter elkaar door. 'Het onweer komt de rivier niet over,' zeiden ze bij de bakker waar ik elke ochtend mijn stokbrood kwam halen.

Eten met Emma, Herman Koch,

Bake-off produkten worden aangeleverd uit eigen land, Duitsland en Frankrijk. 'Waar maken ze betere stokbroden dan in Frankrijk en kaiserbroodjes in Duitsland of Italiaanse bollen in Italië,' verduidelijkt Veenstra.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • stokbrood bakken
 • stokbrood breken
 • stokbrood eten
 • stokbrood snijden

Stokbrood wordt op de plaat of vloer van de oven gebakken. Vòòr het bakken wordt met een scherp mes een aantal schuine sneetjes in het deeg aangebracht.

http://www.brood.net/gesc_00.cfm

Gedrieën begonnen we aan de voorbereiding van het ontbijt. Er werd koffie en thee gezet, we hadden kaas en verscheidene vleeswaren. Ik brak het stokbrood in hompen.

Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

Haar hoofd beweegt jingle bells-gewijs heen en weer. Haar arm heeft hetzelfde ritme te pakken. Ze snijdt het stokbrood.

Twee levens, Stefan Brijs,

Voor de kinderen was er in een grote tent gelegenheid om stokbrood te bakken en te eten, verder was er een springkussen, mede door de begeleiding daarbij konden de ouders met een gerust hart zich meten in de zeskamp.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor


 • bruin stokbrood
 • knapperig stokbrood
 • vers stokbrood
 • warm stokbrood

Stokbrood [...]. Ongeveer 25 jaar geleden is dit van oorsprong Franse product in Nederland geïntroduceerd. Het heeft inmiddels een vaste plaats in het Nederlandse broodassortiment gekregen. Er zijn zelfs variaties ontwikkeld die helemaal aansluiten bij de Nederlandse broodcultuur, zoals bruin stokbrood.

http://www.brood.net/gesc_00.cfm

Schik de slakken op vier borden. Dien onmiddellijk op en geef er knapperig stokbrood bij.

NRC,

Verdeel de salade over de coupes, garneer met een stukje tomaat en een toefje peterselie. Geef er vers stokbrood bij.

http://www.goldweb.nl/culinair/

Serveer op een bordje een lepel rode wijnsaus, zet hierop champignons, bestrooi deze met gehakte peterselie en kervel en serveer er warm stokbrood bij.

http://www.goldweb.nl/culinair/

 • het echte stokbrood
 • het oude Franse stokbrood
 • echte Franse stokbroden
 • Franse stokbroden

Natuurlijk hebben die Fransen gelijk met hun beslissing om enkel bakkers die nog dat échte, knapperige stokbrood bakken een etiket van boulanger te verlenen.

De Standaard,

Het echte, oude Franse stokbrood is op de terugweg. De artisanale bakkers produceren nog slechts 75 procent van de stokbroden.

De Standaard,

Zelfs voor de echte franse stokbroden en croissants hoeft u niet meer naar Frankrijk, want ook hierin heeft bakker Fuite zich gespecialiseerd.

http://www.bakkerijfuite.nl/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

 • stokbrood met boter
 • stokbrood met camembert
 • stokbrood met kaas
 • stokbrood met tomaten, olijven, salami en brokkelige kaas

De soep en de salades laten lang op zich wachten. Er is geen stokbrood met boter geserveerd waarmee meestal onze eerste honger wordt gestild.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Snij het vlees in blokjes, sauteer ze in een pannetje met de hete olie, gestoken aan een fonduevorkje. U kunt hier salades naar smaak bij geven en stokbrood met boter.

http://www.goldweb.nl/culinair/

Op Pigalle een stokbrood met camembert en koffie. In de schemering een grote pul bier op een terras.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

Dan zou hij op zijn dooie gemak terugwandelen. "Opgaan in de stilte,' dacht hij, "misschien vind ik onderweg nog een kleiner eethuisje. Al hebben ze alleen maar stokbrood met kaas of een bal gehakt, ik ga niet helemaal tot de grote weg.'

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Nu zitten ze in een soort cafetaria aan de voet van de stadsmuur. Ze eten stokbrood met tomaten, olijven, salami en brokkelige kaas.

Met het oog op de jaren negentig, Luc Vancampenhout,

 • een stokbrood onder de arm
 • een stokbrood onder haar arm
 • een stokbrood onder zijn arm

We fietsen door Pierre sur Sauldre. Het is er uitgestorven, wonen hier mensen? Een sjokkende bejaarde op sloffen, een stokbrood onder de arm is het enige teken van leven.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Als we op straat lopen horen we gedempte eetgeluiden, vorken op borden, praten. Een vrouw met een stokbrood onder haar arm die zich naar huis haast. Nadat we twee restaurants hebben afgewezen die te toeristies waren vinden we de ideale plaats.

De schaamte voorbij, Anja Meulenbelt,

Ze zag voor zich hoe hij stiekem, met een stokbrood onder zijn arm, op weg van de bakker naar de tent een telefooncel ingedoken was om haar te bellen, zonder medeweten van zijn vrouw.

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

in voorzetselgroep


 • Franse kaas met stokbrood
 • kaasdessert met stokbrood
 • soep met stokbrood

Eén van de exclusieve buffetvarianten [...] is het tropical buffet. Dit bestaat uit diverse soorten franse kaas met stokbrood en paté. Een wit broodje met beenham. Een Waldorfsalade met gesneden kiprollade en meloen. Sateh geserveerd met kroepoek, atjer en aardappelsalade. En als frisse afsluiting een overheerlijke vruchtencocktail.

http://www.xs4all.nl/~zeelcafe/photo.htm

'Met wat je nu hebt gefietst kun je ongestraft aan het kaasdessert met stokbrood vanavond.'

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

De populariteit van soep is volgens haar, behalve dat het gezond is, ook te danken aan de lage prijs. "Een goede soep met stokbrood en kruidenboter is een heerlijke maaltijd voor weinig geld."

Algemeen Dagblad,

met substantief ervoor


 • een stuk stokbrood
 • sneetjes stokbrood
 • sneden stokbrood

Ik kijk naar het bord van mijn dochter, die bezig is een stuk kaas af te snijden dat precies zo groot is als het stuk stokbrood dat ik voor haar heb afgebroken.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Hij had een hengel gekocht [...]. Bij het ontbijt verdween een stuk stokbrood in zijn zak en tussen de maaltijden kwam het te voorschijn. Hij kneedde het wit van het brood tot balletjes, at de korsten op en zat dan uren aan de kant van een binnenhaven te vissen.

Overspel, Mensje van Keulen,

Hannes zou de laatste resten knoflook- en ravigotesaus door de wc spoelen en vragen of er nog plannen waren met de uitgedroogde sneetjes stokbrood.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

De mosselen over borden of kommen verdelen en de witte wijn met kruiden erover gieten. Serveren met sneden stokbrood en de geparfumeerde zure room.

http://www.vistips.nl/mosselrecepten/zeeuwse_mosselen_met_zure_room_.htm

met ander, nevengeschikt substantief


 • stokbrood en croissantjes
 • stokbrood en Franse kaasjes
 • stokbrood en kaas
 • stokbroden en croissants

De keuken is prettig om in te werken en voorzien van moderne apparatuur en van een luchtcirculatiesysteem, zodat verse lucht wordt ingebracht en 'vuile' lucht afgezogen. 'Wij werken veel met halffabrikaten zoals half afgebakken stokbrood en croissantjes.'

Meppeler Courant,

Jongeren in het middelbaar onderwijs zullen er alles aan doen om die uitzonderingspositie te vermijden. Voor een school-ontbijtfeest met stokbrood en Franse kaasjes zal de allergische leerling zeker betalen, ook al kan hij er niets van eten.

http://www.stichtingvoedselallergie.nl/

Eén ding dames, we gaan niet zielig doen, dat is alles wat ik erover wil zeggen. En dan nu een glas wijn met stokbrood en kaas, daar heb ik genoeg aan. Santé.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Zelfs voor de echte franse stokbroden en croissants hoeft u niet meer naar Frankrijk, want ook hierin heeft bakker Fuite zich gespecialiseerd.

http://www.bakkerijfuite.nl/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen