stookalert


stookalert 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; neologisme)

waarschuwing bij bepaalde weersomstandigheden om geen hout te stoken, ter voorkoming van gezondheidsproblemen; waarschuwing om de houtkachel uit te laten; stookwaarschuwing

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stookalert…

is een alert; is een bericht

  • [Doel of bestemming] dient om gezondheidsproblemen te voorkomen
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt vooral gegeven ter bescherming van mensen met een kwestbare gezondheid, bv. longpatiënten
  • [Betrokkene] wordt verstuurd aan mensen die zich bij het RIVM op het stookalert hebben geabonneerd; geldt alleen voor mensen die voor hun plezier en niet uit noodzaak hout stoken
  • [Handelende persoon] wordt gegeven door het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
  • [Medium] wordt verstuurd via een e-mail
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt gegeven bij bepaalde weersomstandigheden, zoals windstilheid, of een ongunstige luchtgesteldheid, zoals smog, waarbij rook te lang blijft hangen en voor gezondheidsproblemen kan zorgen

Algemene voorbeelden


Het stookalert is een melding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Met de melding worden mensen opgeroepen om geen hout te stoken bij ongunstige weersomstandigheden, of als de luchtkwaliteit al slecht is. Zo kunnen gezondheidsklachten bij mensen die gevoelig zijn voor houtrook worden voorkomen. Het alert richt zich op 'plezierstook', mensen die met een hout- of pelletkachel hun huis verwarmen kunnen de melding negeren.

https://lc.nl/friesland/Vijf-vragen-over-het-stookverbod-en-hoe-het-RIVM-bepaalt-dat-het-moet-worden-afgekondigd-25094481.html,

Er komt geen verbod op het stoken van houtkachels. Wel wil het kabinet de emissies van houtstook verminderen om de schadelijkste gezondheidseffecten te beperken. Eind dit jaar komt er ook 'een stookalert' om gebruikers te alarmeren wanneer de weersomstandigheden niet goed zijn om de houtkachel aan te maken.

de Volkskrant,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een stookalert afgeven
  • een stookalert afkondigen
  • een stookalert geven
  • een stookalert versturen

Het RIVM raadt mensen in Zeeland aan om maandag en waarschijnlijk ook dinsdag geen hout te stoken. Er is een stookalert afgegeven dat ook geldt voor Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/stookalert-voor-zeeland-rivm-adviseert-openhaard-en-houtkachel-niet-aan-te-steken~a069e1a7/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&cb=39f28d8fe0c6d8edb7e479df9497d0d5&auth_rd=1,

Rutgers: "Het RIVM kondigt nu per provincie 'stookalerts' af, op dagen met mist, smog of windstil weer. Op dit moment is dat een advies. Wij vinden dat onvoldoende."

NRC,

RIVM geeft stookalert voor provincie Zuid-Holland. Het RIVM vraagt huishoudens in onder andere Zuid-Holland vandaag geen hout te stoken. De weersomstandigheden zijn volgens de verwachtingen van het KNMI namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken worden gezondheidsklachten voorkomen en het beperkt geurhinder.

https://sleutelstad.nl/2022/01/24/rivm-geeft-stookalert-voor-provincie-zuid-holland/,

Als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, verstuurt het RIVM een stookalert. Bij een stookalert krijgen abonnees rond 12.00 uur een bericht via e-mail.

https://www.rivm.nl/stookalert

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • het stookalert van het RIVM

Het stookalert van het RIVM geeft per provincie advies op basis van weersverwachtingen en de luchtkwaliteit. Bij weinig wind blijft de rook langer hangen. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijn stof, verergert rook de situatie. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving.

https://www.rivm.nl/stookalert

Voorzetsel: voor

  • een stookalert voor één of meerdere provincies

Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot en met dinsdag ongunstig voor de verspreiding van rook. Er is dan opnieuw kans op een stookalert voor één of meerdere provincies in Nederland.

https://sleutelstad.nl/2022/01/24/rivm-geeft-stookalert-voor-provincie-zuid-holland/,

in voorzetselgroep


  • bij een stookalert
  • met een stookalert
  • kans op een stookalert
  • zich iets aantrekken van het stookalert

Bij een stookalert krijgen abonnees rond 12.00 uur een bericht via e-mail.

https://www.rivm.nl/stookalert

Houtrook is ongezond. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een stookalert roept het RIVM mensen op om dan geen hout te stoken.

https://www.rivm.nl/stookalert

Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot en met dinsdag ongunstig voor de verspreiding van rook. Er is dan opnieuw kans op een stookalert voor één of meerdere provincies in Nederland.

https://sleutelstad.nl/2022/01/24/rivm-geeft-stookalert-voor-provincie-zuid-holland/,

"Ik denk dat weinig mensen zich iets van het stookalert aantrekken", zegt Ubel Zuiderveld van Stichting Luchtfonds, die tegen houtstook ageert.

nrc.next,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2019