stoptrein


stoptrein 1.0

trein die bij elk tussenstation stopt; boemel; boemeltrein

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stoptrein…

is een trein; is een voertuig; is een vervoermiddel

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] stopt bij ieder tussenstation

    Hoofdsemagram: trein


    Algemene voorbeelden


    Bomverkenners van de politie hebben daarop de trein onderzocht, maar vonden niets verdachts. Uit voorzorg waren ook brandweer en GGD ter plaatse. De passagiers konden met een stoptrein hun reis naar Tilburg vervolgen.

    ANP,

    Drie jaar geleden al besloot de NS dat sigaar en sigaret voortaan taboe waren in de stoptreinen in het noorden.

    NRC,

    Rover heeft een topvijf gemaakt van de meest gemiste aansluitingen in de zomer van 2000. Meest berucht is de overstap van reizigers uit de richting Almere, die in 54 procent van de gevallen hun aansluitende stoptrein richting Haarlem niet halen. Dan volgen de reizigers uit Utrecht, die in 50 procent van de gevallen de aansluitende stoptrein naar Haarlem missen.

    de Volkskrant,

    Toen hij in Utrecht uitstapte om over te stappen op de trein naar Arnhem, zag hij 't Mannetje uit de tegenoverstaande stoptrein komen.

    Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

    Simon had de stoptrein naar Roosendaal genomen zodat hij niet hoefde over te stappen, maar lekker kon blijven zitten.

    De vision quest, Peter Paulsen jr.,

    Begin jaren 90 was, bij het plannen maken voor een nieuwe stoptrein, wel rekening gehouden met de komst van de liften.

    Algemeen Dagblad,

    Omdat de kostendekkendheid van de eersteklascoupés in stoptreinen volgens Ranke "nog drie keer slechter" is dan die van de tweedeklas, gaan de NS daar vier stoelen op een rij zetten. Nu zijn dat er nog drie. Het is de bedoeling dat dit over vijf jaar in alle stoptreinen is verwezenlijkt.

    NRC,

    De NS onderzoeken het bestaansrecht van veertig stations en enkele honderden stoptreinen. Het betreft treinen waar dagelijks niet meer dan 15 mensen gebruik van maken en stations met minder dan 250 reizigers per dag.

    NRC,

    Railinfrabeheer realiseert in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam de bouw van het nieuwe station. In dit nieuwe verkeersknooppunt voor openbaar vervoer komen stoptreinen, intercity's, plaatselijke en regionale bussen, de metro en de Zuidtangent samen.

    http://www.amsterdam.nl/nieuwsactueel/nieuwsactueel.html

    Meer wagons voor IC- en IR-treinen, een aanpasbare basis-piekuurdienst, meer L-treinen (stoptreinen) en gedetailleerde info in alle stations. Daarmee gaat de NMBS vandaag de problemen op de Brusselse Noord-Zuid-as te lijf.

    De Standaard,

    De stoptrein ontspoorde door een aanrijding met een boottrailer op een spoorwegovergang.

    De Telegraaf,

    Treinen op de trajecten van en naar Emmen, Leeuwarden en Groningen stonden uren stil. Na twee uur kwamen de stoptreinen weer op gang.

    Dagblad van het Noorden,

    Gelukkig kunnen we binnenkort dank zij de gulle steun van de Belgische overheid en de onverdroten zoektocht op Europees niveau naar bijkomende miljarden, in anderhalf uur van Brussel-Zuid naar Parijs-Gare du Nord sporen. Misschien een troost wanneer de aftandse stoptrein die u dagelijks neemt, nog eens te laat is of u in de file staat te schilderen.

    De Standaard,

    De omroeper kondigde met een zwaar Utrechts accent aan dat de stoptrein naar Amsterdam over vijf minuten van spoor C zou vertrekken.

    De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

    Of het nu per trein, te voet of per fiets gaat, meestal verplaats ik me traag. Ik neem bij voorbeeld een stoptrein in plaats van een expres. Het is mijn manier om tijd en ruimte voor mezelf te krijgen.

    De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen