streekeigen


streekeigen 1.0

in hoge mate kenmerkend voor een bepaalde streek; overeenkomend met of getuigtend van de in een bepaalde streek gangbare gebruiken, gewoonten, zeden e.d.

Algemene voorbeelden


Vooral voor versproducten, al dan niet biologisch of streekeigen, geldt dat die bij voorkeur dichtbij de consument moeten worden geproduceerd.

http://www.clm.nl./index_nl2.html

De snoekbaars van beroepsvisser Wiek Mol uit Giethoorn ging er woensdagavond bij het bekende Blokzijlse restaurant Kaatje bij de Sluis als 'Salade tié de au sandre de Wieden' in als koek. Of, om het toch maar wat streekeigener te houden, in als een Brederwiedje, één van de jongste koekproducten van eigen bodem.

Meppeler Courant,

Bij de productie en oogst van grondstoffen voor de producten dient zorg te zijn besteed aan het behoud en beheer van karakteristieke en streekeigen natuur- en landschapswaarden.

http://www.erkendstreekproduct.nl/

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • streekeigen zijn

De paling voor paling in 't groen of de zalm voor zalm op Voerense wijze wordt al lang niet meer in kreken en beken van de Lage Landen gevangen. Voorwaarde is wel dat de gebruikte basisgrondstoffen in dat geval identiek dienen te zijn (in smaak, samenstelling, grootte, e.a.) als de authentieke gebruikte zoals bij de rauwe melk, rivier zalm, vette paling, … ." Vanzelfsprekend is het streefdoel dat alle ingrediënten streekeigen zijn, omwille van de authenticiteit, de economische betekenis, de kwaliteit en de meerwaarde van het product.

http://www.asg.be/nederlands/dossiers/definities.htm

met substantief


  • streekeigen accenten
  • een streekeigen karakter
  • streekeigen kenmerken

Vanuit haar nieuw profiel als streekgericht bestuursniveau beschouwt de provincie het liesop als dé opportuniteit om de streekeigen kenmerken en accenten van de provinciale subregio's naast elkaar en in synergie tot elkaar te plaatsen.

http://www.limburg.be/deputatie/vandeput2001_002.pdf

Aan de deelname aan het project zijn wel enkele voorwaarden verbonden, voegt de projectmedewerker er aan toe. Zo zal de beplanting een streekeigen karakter moeten hebben. 'We voeren alleen inheemse beplanting, zoals laanbomen, vruchtbomen, veren en bosplantsoen, aan.'

Meppeler Courant,

  • streekeigen ambachten

Daar willen we volgend jaar tien kinderen uit gemarginaliseerde families streekeigen ambachten leren, zoals mandenvlechten, pottenbakken en weven.

De Standaard,

  • streekeigen architectuur

Voor de inventarizatie gingen vier wetenschappelijke medewerkers van de afdeling Monumenten en Landschappen maandenlang op zoek naar de interessantste bouwkundige monumenten tussen Rupel en Schelde. Vooral de gebouwen die voldoen aan de criteria bepaald door het monumentendekreet zijn opgenomen. Daarnaast ging aandacht naar de typerende en representatieve streekeigen architektuur die de evolutie van het gebied weerspiegelt.

De Standaard,

  • streekeigen armaturen
  • streekeigen verlichting

De verbetering van de verlichting in Brederwiede wordt in drie fasen aangepakt. Nog dit jaar en in 1995 zijn de drie genoemde kernen aan de beurt. De tweede en derde fase hebben respectievelijk in 1995 en 1996 plaats, maar moeten nog worden geïnventariseerd en nader bepaald. De VVD had reeds in commissieverband om streekeigen armaturen voor de kleine kernen verzocht.

Meppeler Courant,

Streekeigen verlichting in kleine kernen Brederwiede. De armaturen, die komend jaar in de Brederwieder kernen Giethoorn, Dwarsgracht en Belt-Schutsloot zullen worden vervangen, worden zoveel mogelijk aangepast aan het streek- danwel dorpsgezicht. Die toezegging deed wethouder Klaas Naberman namens het college gisteravond aan de VVD tijdens de behandeling van het raadsvoorstel ter vervanging en energiebesparing van de openbare verlichting in de gemeente.

Meppeler Courant,

  • streekeigen asperges
  • streekeigen beleg
  • streekeigen bieren
  • streekeigen brood
  • streekeigen honing
  • streekeigen kaas
  • streekeigen kazen
  • streekeigen mosterd
  • streekeigen paling
  • streekeigen kost
  • een streekeigen lekkernij

Volgens de gedeputeerde is in de plattelandsvernieuwing een veelbelovende rol weggelegd voor het streekproduct. Streekeigen brood, mosterd, honing, paling, asperges, kazen van uiteenlopend karakter, noem maar op.

Meppeler Courant,

Op de hoek is er De Barke, een openluchtcafé waar alleen in de tuin of onder een afdak Westvlaamse bieren worden geschonken en boerenbrood met streekeigen beleg genuttigd kunnen worden.

De Standaard,

De rustieke kroegen met DUVEL en andere streekeigen bieren, terrasjes met adembenemende vergezichten op Schelde of Rupel, onuitputtelijke variaties van paling- en aspergeschotels en 's avonds een bed in één van de gezellige hotelletjes of gastenverblijven maken jouw genieten compleet.

http://www.tourprovantwerp.be/kempen/index.html

Het rapport geeft de aanzet tot de introductie van de streekeigen kaas. Met dit produkt, dat op een milieuvriendelijke wijze zal worden geproduceerd, sluit de landbouw beter aan op de natuurlijke en landschappelijke kenmerken van het Drentse Aa-gebied.

Meppeler Courant,

Lock vindt de Afrikaners veel te bescheiden. Bij hem vind je dan ook trotse streekeigen kost, zoals krokodil met knoflook, impala met veenbessen en struisvogel met champignons op de kaart. "Ons eigen Afrikaans vlees is tenminste nog natuurlijk, geen gedoe met hormonen en antibiotica, kunstmatige inseminatie, insekticidebaden en klonen."

De Standaard,

Speculaas en amandelspijs in een jasje van zachte chocolade. Dat zijn de ingrediënten van een nieuwe, streekeigen lekkernij die rond 1 juni onder de naam 'Brederwiedjes' in de gelijknamige gemeente op diverse locaties zal worden verkocht. De met een BW-stempel bedrukte 'Brederwiedjes' vormen een smakelijke variant op de beroemde en traditionele Blokzijliger brok en worden straks per stuk in een fraai doosje verkocht, waarop het wapen van Brederwiede staat afgebeeld en alle namen van dorpen, kernen en gehuchten in de waterrijke gemeente worden vermeld.

Meppeler Courant,

  • streekeigen bedrijven

Henk Boxum (GPV) gaf aan de hand van dit voorstel nog eens het bestaan van het volgende spanningsveld aan: 'Enerzijds willen we meer streekeigen bedrijven, anderzijds willen we ook het landschap behouden.'

Meppeler Courant,

  • streekeigen beplanting
  • streekeigen bomen
  • streekeigen gewassen
  • streekeigen groen
  • streekeigen planten
  • streekeigen plantgoed
  • streekeigen plantmateriaal
  • streekeigen struiken

Bij vrijliggende fietspaden wordt de beplanting op tussenbermen best uitgevoerd met streekeigen beplanting.

http://www.fietsvlaanderen.be/Default.asp?pageurl=./Vademecum/Vademecum.asp,

Op elke helft van de berm tussen Vilvoorde en Kontich komt een strook van 13 meter breed, beplant met streekeigen bomen.

De Standaard,

Het project heeft niet alleen als doel de woonomgeving groener te maken, maar bevordert ook de betrokkenheid bij die eigen woonomgeving. De deelnemers kunnen voor hun eigen erf streekeigen struiken en bomen bestellen.

Meppeler Courant,

Er is de nieuwe Vlarem-wetgeving, die bepaalt dat in groenschermen zoveel mogelijk streekeigen gewassen moeten worden opgenomen.

De Standaard,

De voortuin heeft een strakkere architectuur die mooi geïntegreerd is in de omgeving. Je ziet er streekeigen groen zoals bottelrozen en helmgras.

http://www.ww1.be/ned/pers/PersDetail.asp?PersID=4125,

Er worden paden aangelegd en er zullen bijkomende aanplantingen uitgevoerd worden met streekeigen groen, waaronder ook een hoogstamboomgaard.

http://www.kruibeke.be/milieu/nieuws/inhoud.html

Bomen en struiken zoals zomereik, ruwe berk, blauwe bosbes, wilde kamperfoelie, hulst, struikheide, jeneverbes en grove den zijn typische streekeigen planten van de zandgronden van de Kempen.

http://www.genk.be/frames.php?fwd_url=http://www.genk.be/content/content/record.php$ID@452,

We maken gebruik van natuurvriendelijke materialen, zoals onverduurzaamd naaldhout, afbreekbare geotextielen, takkenbossen en streekeigen planten.

http://www.ppo.dlo.nl/ppo/index.htm

Tot 15 februari zijn bij de stedelijke groendienst pakketten streekeigen plantgoed of hoogstammige bomen te koop.

http://www.ieper.be/nl/

In Blokzijl zijn al diverse avonden de revue gepasseerd waarop de huidige inwoners en de nieuwe bewoners van Noordermaten, de nieuwe woonwijk van de voormalige Zuiderzeestad, werden voorgelicht over de mogelijkheid streekeigen plantmateriaal - bomen, heesters en heggen - tegen een geringe betaling te kunnen aanplanten.

Meppeler Courant,

  • streekeigen dieren

Op een speciaal voorziene evenmenten-weide maken we ons eigen dierentuintje met daarin de verschillende dieren die men vandaag op de landbouwbedrijven kan terugvinden. De bezoekers van Planckendael zullen dan niet alleen onze streekeigen dieren kunnen bewonderen, maar ze krijgen er ook allerhande produkten, die men op onze boerderijen produceert, uitgedeeld op verschillende promotiestandjes.

http://www.groenekring.be/nieuws/acties/zooactie/zoo.html,

  • streekeigen dingen
  • streekeigen soorten
  • streekeigen zaken

In de jaren dat het toerisme steeds toeneemt bedenkt men op allerlei plaatsen streekeigen dingen die de toeristen als herinnering en als kado voor de huiswacht mee willen nemen.

Meppeler Courant,

Er is de wet op de ruimtelijke ordening die zegt dat bij een heraanplanting van een gekapte rij bomen inheemse en liefst streekeigen soorten dienen te worden gebruikt.

De Standaard,

Bebouwing en groen rond de molen neemt niet alleen de mogelijkheid om met de molen te draaien en te malen weg, maar ook de belevingswaarde van de molen gaat hierdoor snel achteruit. Een molen wordt hierdoor snel een 'tuinkabouter'. Verder is de vereniging waakzaam op het gebied van het verdwijnen van streekeigen zaken aan molens.

http://clubnet.zeelandnet.nl/molen/link_De_Zeeuwse_Molen_info.html

  • streekeigen dracht

Zoals gebruikelijk wordt er elk jaar naast de normale collectie een specifieke tentoonstelling ingericht. Die is dit jaar gewijd aan de klederdrachten van Noordwest-Overijssel. Er is een aantrekkelijke collectie bijeengebracht, die een goed beeld geeft van de streekeigen dracht in het verleden.

Meppeler Courant,

  • streekeigen erfgoed

Vindt u dat de Limburgse dialecten een levend onderdeel vormen van ons streekeigen erfgoed?

http://users.pandora.be/luc.klaps/R-dialecten.htm,

  • streekeigen grondstoffen
  • streekeigen (hoofd)ingrediënten

Langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit. Dat betekent: [...]. Met streekeigen grondstoffen gemaakt en/of grondstoffen die als streekeigen worden beschouwd.

http://www.asg.be/nederlands/dossiers/definities.htm

Over producten en bereidingen die traditioneel in de streek gewonnen of geproduceerd worden en vooral bestaan uit streekeigen grondstoffen, bestaat er geen twijfel, maar: "Bepaalde grondstoffen zijn in de strikte zin van het woord niet streekeigen zoals amandelen, koffie, cacao, bepaalde kruiden en specerijen, diverse uitheemse groenten- en fruitsoorten zoals citrusvruchten, enz…. maar zijn om historische redenen onmiskenbaar bij welbepaalde traditionele bereidingen gaan horen."

http://www.asg.be/nederlands/dossiers/definities.htm

"Nieuwe bereidingen met streekgrondstoffen gemaakt, naar de tradities van de streek, maar nog niet algemeen aanvaard, behoren tot de "gastronomie met streekproducten". Ze worden aangegeven met hun (streekeigen) hoofdingrediënten zoals b.v. "konijn geflambeerd met Balegemse Jenever" en niet als "Balegems konijn", want dan zou het kunnen verward worden met een streekproduct."

http://www.asg.be/nederlands/dossiers/definities.htm

  • streekeigen hout

Is streekeigen hout niet mogelijk, kies dan voor duurzaam Europees of tropisch hout.

http://www.ecoline.org/verde/infobladen/16tropenhout.shtml

  • streekeigen initiatief
  • streekeigen initiatieven

De introductie van een streekeigen kaas is het eerste streekeigen initiatief van de landbouw uit het Drentse Aa-gebied.

Meppeler Courant,

De stichting heeft als doel de positieve aspecten van het gebied te gebruiken ter versterking van de duurzame landbouw in het Drentse Aa-gebied. Daarnaast kan de stichting verschillende initiatieven bundelen en versterken en zorgen voor de promotie van alle streekeigen initiatieven in het gebied.

Meppeler Courant,

Samen met de initiatiefnemers zal het Noordelijk Agrarisch Innovatiecentrum een stichting oprichten ter ondersteuning van streekeigen initiatieven.

Meppeler Courant,

  • een streekeigen keurmerk

'Kaas en vlees met een streekeigen milieuvriendelijjk keurmerk kunnen de agrarische bedrijven in het stroomdal van de Drentse Aa de nodige economische perspectieven bieden', aldus de schrijvers van het rapport 'Streekeigen-aardigheden'.

Meppeler Courant,

  • streekeigen management

In het licht van recente evoluties inzake ruimtelijke ordening en mobiliteit, het nieuwe milieuconvenant, de opdrachten inzake Europese programma's, plattelandsbeleid, streekeigen management en het actuele kerntakendebat is het duidelijk dat de Provincie haar pioniersrol inzake gebiedsgericht werken verder moet onderbouwen.

http://www.west-vlaanderen.be/xca/pwv/_NL/Bestuur%26Regio/provinciebestuur/provinciebestuur?$SESSIONID$=34455138198194381,

  • streekeigen product
  • streekeigen producten
  • streekeigen productie
  • streekeigen voedingsproducten
  • streekeigen zuivelproducten

Het diner [...] betekende het officiële startsein voor een brede promotiecampagne ter bevordering van het streekeigen product.

Meppeler Courant,

Deze week hield de Keuringsdienst van Waren een grootscheepse controle op het eiland. Tot grote verrassing van souvenirwinkels blijken cranberrywijn, bier en likeuren verboden artikelen zonder drankvergunning te zijn. Twee ondernemers op Terschelling kwamen daar pas achter toen de Keuringsdienst hen op de vingers tikte. Om een boete te ontlopen, hebben de winkeliers alle streekeigen producten met alcohol uit de schappen gehaald.

De Telegraaf,

De stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) is een onafhankelijke keurmerkorganisatie die zich inzet voor ondersteuning van regionale initiatieven op het gebied van streekeigen productie. SPN is opgericht op initiatief van zes regionale organisaties die zich bezighouden met streekeigen productie. Ze beheert het landelijk keurmerk voor streekeigen producten. Producenten van duurzaam geproduceerde streekproducten, kunnen zich door het gebruik van het keurmerk 'erkend streekproduct' in de markt onderscheiden en hiermee hun marktpositie versterken.

http://www.erkendstreekproduct.nl/

Veel bedrijven in Waterland bieden al 'groene diensten' aan zoals natuur- en landschapsbeheer, plattelandstoerisme en streekeigen productie.

http://www.clm.nl./index_nl2.html

Het losbladig naslagwerk is een realisatie van de vzw Het beste van bij ons, die sinds 1989 promotie maakt voor streekeigen voedingsproducten langs beide zijden van de Schreve.

De Standaard,

De laatste jaren ontstond er een gamma aan nieuwe streekeigen zuivelproducten. Denken we maar aan de verschillende verse kazen, yoghurts en ijsbereidingen of de verschillende jonge en belegen kazen, gerijpt en gekruid volgens aloude traditie.

http://www.limburg.be/provincialelandbouwdienst/brochure-2003.pdf

met bijwoord


  • niet streekeigen

Bepaalde grondstoffen zijn in de strikte zin van het woord niet streekeigen zoals amandelen, koffie, cacao, bepaalde kruiden en specerijen, sommige uitheemse groente- en fruitsoorten zoals citroen en appelsien, enz… maar zijn om historische redenen onmiskenbaar bij bepaalde traditionele bereidingen gaan horen.

http://www.asg.be/nederlands/dossiers/definities.htm

overig


  • als streekeigen aanvaarden
  • als streekeigen beschouwen

Bepaalde uitheemse planten- en dierenvarianten werden na verloop van tijd bij ons geproduceerd en aanvaard als streekeigen. Denk maar aan de vleestomaat, de grotchampignon, bepaalde aardappelrassen, de gedomesticeerde kalkoen.

http://www.asg.be/nederlands/dossiers/definities.htm

Langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit. Dat betekent: [...]. Met streekeigen grondstoffen gemaakt en/of grondstoffen die als streekeigen worden beschouwd.

http://www.asg.be/nederlands/dossiers/definities.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding