stuur


A - stuurinrichting

stuur 1.0

stuurinrichting van een voertuig met een meestal cirkelvormige, aan de stuurkolom bevestigde handgreep die de bestuurder in de gewenste stand draait om de rijrichting via een overbrengingssysteem door te geven aan de wielen; stuurwiel van een voertuig

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stuur…

is een stuurinrichting

  • [Vorm] is meestal cirkelvormig
  • [Attribuut] heeft vaak een stuurslot tegen diefstal van het voertuig en bevat meestal ook een ingebouwde airbag
  • [Materiaal] wordt vervaardigd in tal van materialen, vooral kunststof en soms ook metaal of hout
  • [Structuur] is bevestigd op een stuurkolom die verbonden is met een overbrengingsmechanisme van stangen en tandraderen om de rijrichting door te geven aan de wielen
  • [Geheel] is meestal een onderdeel van een gemotoriseerd voertuig
  • [Functie] dient om de rijrichting van de auto te bepalen
  • [Plaats] bevindt zich voor de bestuurderszetel, in de meeste landen links vooraan

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • het stuur grijpen
  • het stuur loslaten
  • het stuur omgooien
  • het stuur vasthouden

Waar was die krentebol van vanochtend? Onder de achterbank vond hij 'm [...]. Hij greep het stuur en bleef toen doodstil zitten.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

'Hij is bang dat ik straks op de bekleding kots,' zegt Melanie. 'Van zijn mooie Mercedes. SF-HS-57.' Hij laat het stuur los. Zijn stem kraakt als hij zegt: 'Wat bedoel je daarmee?' Ze trekt hem even aan zijn oor, alsof ze een stout kind terechtwijst.

Zonder genade, Renate Dorrestein,

Twee andere automobilisten ontsnapten ternauwernood aan de dood. Een van hen schrok zo erg van de plotseling opdoemende wegversperring dat hij in een slip raakte en op een geparkeerde auto botste. De ander kon net op tijd zijn stuur omgooien naar de andere weghelft.

De Telegraaf,

Zij concentreert zich op het autorijden [...]. Haar handen [...] zijn lang en slank, ze houden het stuur krampachtig vast.

Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

met adjectief ervoor


  • een regelbaar stuur
  • een verstelbaar stuur
  • het brede stuur
  • het grote stuur

De duurdere modellen krijgen daarenboven bestuurdersairbag, toerenteller en regelbaar stuur, de LX beschikt standaard over alcantara-bekleding en lichtmetalen velgen.

De Standaard,

Goede uitrusting met onder meer: ABS, dubbele airbag [...], verstelbaar stuur met servobekrachtiging.

De Standaard,

Verveeld leunde de buschauffeur op het brede stuur, merkte zelfs niet de afwezigheid op van de onderwijzer, die op andere dagen de bende tevergeefs tot kalmte maande.

Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

Vooral de chauffeur achter het grote stuur trok zijn aandacht en ook van het doosje dat kaartjes inslikte en weer uitspuugde kreeg hij niet genoeg.

Arend, Stefan Brijs,

met voorzetselgroep


  • een stuur met airbag
  • een stuur met servobekrachtiging

De Almera SLX is royaal uitgerust met onder meer: verstelbaar stuur met airbag, gordelspanners, pollenfilter, in de hoogte verstelbare bestuurderszetel.

De Standaard,

Bij rechtuit rijden mist het stuur met servobekrachtiging wat nauwkeurigheid, zeker bij zijwind zijn regelmatig kleine korrekties noodzakelijk.

De Standaard,

  • het stuur van een auto
  • het stuur van de Porsche

Deze onderdelen worden diep en uitvoerig behandeld. Als u eenmaal gaat handelen zullen ze snel naar de achtergrond verdwijnen omdat u het als uitgangspunt zult beschouwen, net zoals de wielen en het stuur van een auto.

http://www.buylow.nl/optie.html

Zoals altijd stelde hij lastige problemen een beetje uit, sprong achter het stuur van de Porsche en scheurde weg.

Drugs, Jef Geeraerts,

in voorzetselgroep


  • een draai aan het stuur
  • aan het stuur draaien

Hij gaf een draai aan het stuur. De auto kwam weer op straat terecht.

https://books.google.nl/books?id=vj02CgAAQBAJ&pg=PT133&lpg=PT133&dq=%22draai+aan+het+stuur%22&source=bl&ots=iX4D3daRGG&sig=Tof15xMOfBKZ8bgKAPVQ3WPcelU&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwin_NXdlO3KAhVCeg8KHZmXB44Q6AEITzAM#v=onepage&q=%22draai%20aan%20het%20stuur%22&f=false,

Hij startte de motor, de bus begon te trillen, hij draaide aan het stuur en reed langzaam van de halte weg.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

  • een ruk aan het stuur
  • aan het stuur rukken

Als je een verkeerde ruk aan het stuur geeft, moet je andere auto's horen toeteren.

NRC,

De chauffeur, een taaie kleine halfbloed, rukte verwoed aan het stuur, rookte de ene sigaret na de andere en vloekte zachtjes in zichzelf.

Alles over Tristan, Tommy Wieringa,

  • een hand, één hand, de handen aan het stuur (houden)

In Canada zet je de auto op cruise-control en rijd je verder met een hand aan het stuur ontspannen door het landschap.

NRC,

In Amerika en Italië bestaan ze al: pizza's, hotdogs en cordon blues op een stokje. Lekker makkelijk voor onderweg. Eén hand aan het stuur en één hand aan het eten.

Algemeen Dagblad,

Wat doen automobilisten met de verplichting de handen aan het stuur te houden onder het bellen? Dat onderzocht marktonderzoeksinstituut NIPO in opdracht van Siemens.

Provinciale Zeeuwse Courant,

  • bij het stuur

Alleen kan die airbag zich met zo'n grote kracht opblazen dat je daar een letsel aan kunt overhouden als je te dicht bij het stuur zit.

De Morgen,

  • in het stuur

Ook de airbag [...] blijkt nauwelijks minder dan een goedaardige bom in een plastic zak. Na een botsing met meer dan twintig kilometer per uur brengt een ontsteker pillen met natriumazide in het stuur tot ontploffing. Nog voor je met je ogen kunt knipperen is de zak gevuld met de meer dan dertig liter stikstofgas die bij de explosie vrijkomt.

NRC,

  • met het stuur

Vaak is de beste oplossing met het stuur lichte correctie toe te passen om op die manier de trailer stabiel te krijgen.

http://www.paardensport.nl/algemeenNHS/algemeenNHS.htm

  • onder het stuur

Berglade onder de zetels, houder voor boordpapieren onder het stuur.

De Standaard,

  • op het stuur trommelen
  • de handen op het stuur

Een automobilist trommelt schijnbaar geïrriteerd met zijn vingers op het stuur van zijn rode Opel Kadett.

Meppeler Courant,

Ze boog zich over de bijrijderstoel, ontgrendelde de deur en leunde terug tegen haar stoelzitting, haar handen op het stuur.

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

  • zich buigen over het stuur
  • gebogen over het stuur

Op de snelweg boog ze zich keer op keer over het stuur om de borden boven de weg voor een tweede of derde keer te lezen, bang dat ze de afslag naar het vliegveld zou missen.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Henri draaide zijn wagen op het kruispunt, met gierende banden, en reed weg zonder nog naar haar te kijken, gebogen over het stuur, alsof het plotseling was gaan stortregenen en hij de weg niet goed kon zien.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

  • rond het stuur

De handen klemmen zich rond het stuur en geven het een snok wanneer plots een bocht opdoemt. Helaas, een wiel raakt de berm en de wagen schokt hevig.

De Standaard,

  • tegen het stuur

Vroeger moest je kijken welke kracht de dummy ondervond als de borstkas tegen het stuur knalde. Met de airbag is dat veranderd.

De Morgen,

  • het centrum van het stuur
  • rechts van het stuur

De noodzakelijke dashboardmeters zijn rondom het centrum van het stuur geplaatst en op die plek zowel functioneel als van grote schoonheid.

http://www.renault.nl/,

Zo is de eenvoudige, grote snelheidsmeter [...] boven het dashboard geplaatst, rechts van het stuur en naar de bestuurder gericht zodat die de meter kan controleren zonder de blik van de weg af te wenden.

De Standaard,

  • vanaf het stuur

In de SL 55 AMG vergroot een automatische vijftraps versnellingsbak en bediening vanaf het stuur het sportieve rijplezier.

http://www.mercedes-benz.nl/,

  • via het stuur

De bijzonder krachtige sportwagen SL 55 AMG beschikt over een vijftraps automatische versnellingsbak, die de sportieve autorijder ook via het stuur kan bedienen.

http://www.mercedes-benz.nl/,

Vaste verbindingen


aan het stuur

  1. bevestigd aan het stuurwiel of vlak daarbij gesitueerd

    Op de versies met automaat zit de bedieningspook al even ruimtebesparend aan het stuur.

    De Standaard,

  2. als bestuurder

    Het communistisch boegbeeld is gezegend met een zoon die een grote taksvrije winkel en een populaire discotheek bezit en aan het stuur van de nieuwste Audi door de straten scheurt.

    De Standaard,

    Men kan er onder meer terecht voor [...] karting, rijlessen en een verkenning van het circuit in een Ring-taxi (met aan het stuur een beroepspiloot, vergeet niet te ademen).

    De Standaard,

    Vierde werd ook een BMW, eentje uit de standaardklasse, met aan het stuur Katy Rafanelli (dochter van de teammanager van het winnende team), Yolanda Surer en Florence Duez (echtgenote van Marc).

    De Standaard,

  3. aan de leiding; als leider

    Met De Croo aan het stuur worden de liberalen weer de gewone partij die tot kompromis bereid is, "om erbij te geraken".

    De Standaard,

aan het stuur zitten

  1. op de bestuurderszetel zitten

    Autobestuurders werden donderdagnacht in Brasschaat geconfronteerd met een personenwagen die dwars over de weg stond. Aan het stuur ervan zat een schijnbaar levenloze man.

    De Standaard,

  2. het voertuig besturen

    Er zat een man aan het stuur van pakweg vijftig plus. Naast hem zat potsierlijk een Deense dog [...]. Met een zekere arrogantie weigerde hij naar mij te kijken op het ogenblik dat zijn baasje mij links inhaalde.

    De Standaard,

  3. de leiding hebben

    Nederland heeft een goed evenwicht gevonden tussen regering en sociale partners. Wim Kok zit er aan het stuur, maar alle sociale organisaties zitten in de bus.

    De Standaard,

achter het stuur

  1. op de bestuurdersplaats

    Wat tegenvalt is dat de bestuurder te gekneld achter het stuur zit en ook de achterpassagiers niet al te veel mogen verroeren.

    http://www.vtm.be/autowereld/testdetail.php?tid=486

  2. als bestuurder

    Gebruik makend van een motel in Twentynine Palms als hun uitvalsbasis, brengen ze al scoutend dagen door in de Joshua Tree Desert waarbij ze zich verliezen over de wegen en paden achter het stuur van hun 4x4.

    http://www.movie-alert.nl/film.asp?id=1519,

    Ze vindt het heerlijk achter het stuur van de Sterling Back, een topper onder de scootmobielen.

    Brabants Dagblad,

    Automobilisten die vaker met een slok op achter het stuur worden betrapt, kunnen in de toekomst hun auto niet meer zelf starten als ze hebben gedronken.

    Haarlems Dagblad,

    Eén op de drie verkeersongelukken wordt veroorzaakt door weggebruikers die achter het stuur in slaap vallen, blijkt uit een onderzoek dat eveneens in New Scientist is gepubliceerd.

    De Limburger,

  3. bij de bestuurder van een voertuig

    Dit coming home-effect werd ontdekt tijdens een onderzoek over slaperigheid achter het stuur.

    De Standaard,

achter het stuur zitten

  1. een voertuig besturen

    Dat een Bob (bewust onbeschonken bestuurder) iemand is die broodnuchter achter het stuur zit met een wagen vol aangeschoten stappers is duidelijk.

    Sp!ts,

    De verzekeringsmaatschappij moet weten dat er meerdere eigenaren en zijn en wie er regelmatig achter het stuur zitten.

    Provinciale Zeeuwse Courant,

    Chauffeurs zitten gemiddeld 55 tot wel 70 uur per week achter het stuur.

    Dagblad van het Noorden,

achter het stuur gaan zitten; achter het stuur kruipen; achter het stuur plaatsnemen

  1. op de bestuurderszetel plaatsnemen om het voertuig te besturen

    In Vlaanderen sterven bijna elk weekeind jongeren die met teveel alcohol achter het stuur gaan zitten.

    De Limburger,

    Vrouwen blijken veel minder vaak met drank op achter het stuur te kruipen.

    Dagblad van het Noorden,

    Door gratis vervoer aan te bieden wil de provincie Belgisch-Limburg voorkomen dat jongeren zelf achter het stuur kruipen.

    De Limburger,

    Zonder om te kijken nam ze achter het stuur plaats en startte de motor.

    De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

de controle over het stuur kwijtraken; de controle over het stuur verliezen; de macht over het stuur kwijtraken; de macht over het stuur verliezen

  1. de richting waarin een voertuig zich verplaatst niet langer met het stuur kunnen beheersen; niet meer bij machte zijn een voertuig te doen rijden in de richting die men met het stuur aangeeft

    Dit weekeinde nog sukkelde een bestelwagen in de gracht, omdat hij moest uitwijken en in de berm de controle over het stuur verloor.

    Gazet van Antwerpen,

    De Italiaanse testrijder verloor door een mechanisch defect de macht over het stuur en knalde in de bandenrij.

    News.nl,

    Daarbij verliest ze de macht over het stuur en de familie belandt in de sloot.

    http://www.google.nl/search?q=cache:C2YVbELbH1gJ:www.hetrietje.nl/shop/nl/dept_42.html+autospiegeltje=nl=lang_nl

    Tijdens een inhaalmanoeuvre door een personenauto raakte de bestuurder van deze wagen de macht over het stuur kwijt door aquaplaning.

    Meppeler Courant,

het stuur overgeven

  1. na zelf gestuurd te hebben een medepassagier laten rijden

    Tevens worden politiewagens met lichtkranten de weg op gestuurd, om de weggebruikers attent te maken op de alcoholcontroles [...]. Tevens zullen onopvallende wagens van het KLPD op de rijksweg patrouilleren om te controleren of inzittenden niet nog even snel het stuur overgeven.

    De Telegraaf,

het stuur overnemen

  1. op zijn beurt plaatsnemen op de bestuurdersplaats; de bestuurder van een voertuig aflossen

    Ik zoek nog mensen (30-60 jaar) die willen meereizen en die af en toe het stuur kunnen overnemen.

    De Standaard,

    Frankfurt-Nürnberg-München of Frankfurt-Heidelberg-Karlsruhe-Stuttgart-München. In elk geval zou na Frankfurt Henk het stuur overnemen.

    Congres in Salzburg, Monda De Munck,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


stuur 2.0

stuurinrichting van een fiets of motorfiets die bestaat uit een horizontaal draaibare stang met een handvat aan ieder uiteinde, die de bestuurder in de gewenste stand draait om de rijrichting door te geven aan het voorwiel; stuurstang van een fiets of motorfiets e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stuur…

is een stuurinrichting

  • [Vorm] heeft de vorm van een stang
  • [Attribuut] heeft vaak een bel of toeter en handremmen
  • [Deel] beschikt aan de uiteinden aan weerszijden over handvatten
  • [Structuur] is bevestigd op de stuurstang waarmee men het voorwiel in de gewenste richting kan draaien
  • [Geheel] is meestal een onderdeel van een tweewieler of driewieler en soms van een vierwieler zoals een quadbike
  • [Functie] dient om de rijrichting van de fiets of motorfiets e.d. te bepalen
  • [Plaats] staat normaal boven het voorwiel

Algemene voorbeelden


Een hoog stuur voorkomt dat je met je benen tegen het stuur aankomt. Voor de gemiddelde fietscrosser adviseren wij een stuur dat iets lager is.

http://www.bissinghcrossers.nl/fiets.html

De renner moet een zithouding aannemen op zijn fiets (basishouding). Deze houding vereist alleen de volgende steunpunten: de pedaal, het zadel, het stuur.

http://www.kbwb-rlvb.be/Titel1-hoofdstuk3-deel2.doc

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • het stuur draaien
  • het stuur loslaten
  • het stuur pakken
  • het stuur vastgrijpen

De meest efficiënte stuurwijze die we vonden was niet om naast het zadel te gaan hangen aan de binnenkant van de bocht, maar gewoon het stuur te draaien in de richting waar we heen wilden.

http://www.motornet.be/modellen/021119_suzuki_quad.html

Vaak is na een botsing met brom- of snorfiets de voorvork iets ontzet [...]. Bij het maken van een proefrit kom je gemakkelijk achter dit euvel door flink te remmen of door héél even het stuur los te laten. Wanneer de brom- of snorfiets naar één richting trekt, is het foute boel.

http://www.infopolitie.nl/verkeer/master.html?http://www.infopolitie.nl/verkeer/diverse/bromfiets.htm

Hij droeg een hoed en zijn handen verdwenen in van die fietsmoffen [...]. De man stapte af en ze pakte het stuur terwijl ze toekeek hoe hij zijn wanten uittrok.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

Hij greep zijn stuur vast om zijn motor te draaien en weg te rijden.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

met adjectief ervoor


  • een hoog stuur
  • een laag stuur

Het is een buitenissig model met een hoog stuur zoals bromfietsen in de jaren zestig het straatbeeld opluisterden.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Hij zit op de bagagedrager van zijn met een Sturmey Archer-versnellingsnaaf uitgeruste Union-fiets, die opvalt door een aanstellerig laag stuur en dito hoog zadel, en hij kijkt uit over de verlaten Nieuwstraat, die zindert in de zon.

Een soort Engeland, Robert Anker,

met voorzetselgroep


  • een stuur met fietsbel
  • een stuur met verschillende posities voor de handen

Het betreft hier een speelplaats bestaande uit sculpturen van fietsonderdelen, zoals een trapper, een stuur met fietsbel, een zadel en een fietswiel, die levensgroot, half boven het maaiveld uitsteken.

http://www.homepages.hetnet.nl/~ridmrt55/Inlnew.htm

Voor fietsvakanties is een stuur met minstens drie verschillende posities voor je handen prettig.

http://www.fietsersbond.nl/,

  • het stuur van de fiets

Hij hing [...] zijn jas over het stuur van de fiets en trok zijn shagetui uit zijn binnenzak te voorschijn.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

in voorzetselgroep


  • één hand, je handen aan het stuur houden

Zoals reeds vermeld moet een berijder van brom- of snorfiets minimaal zestien jaar zijn [...]. Houd minimaal één hand aan het stuur.

http://www.infopolitie.nl/verkeer/master.html?http://www.infopolitie.nl/verkeer/diverse/bromfiets.htm

Er is een bepaalde fietsafstand afgebakend waartussen men start, snelheid maakt en tenslotte stopt (of niet) aan de lijn [...]. Daarbij houd je je handen aan het stuur, plaatst je linkervoet op de linkerpedaal en zet je af met je rechtervoet.

http://www.fietsvlaanderen.be/Default.asp?pageurl=./Educatie/Senioren.asp

  • bij het stuur

Zijn moeder hield de fiets vast bij het stuur en het zadel, hij zat op de bagagedrager op het kussentje.

Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

  • boven het stuur
  • de handen boven het stuur

De koerier van de stadspost kwam op zijn zware brommer de Uiterwaardenstraat inrijden. Zijn hoofd onder de zwarte integraalhelm hing dicht boven het stuur.

De val, Marga Minco,

Zo tegen de 90 op de snelweg, even de handen boven het stuur gehouden. Geen getril, motortje bleef netjes braaf kalm en rustig rechtuit rijden.

http://www.hondacx500.nl/phpdata/forum/index.php?action=vthread&forum=6&topic=14313S,

  • met zijn stuur

Marc Janssens kwam woensdag ten val toen hij met zijn stuur in een lint haakte, tot aan een paaltje gleed en over de kop ging waarna hij hard tegen het asfalt kwakte.

De Standaard,

  • om het stuur geklemd
  • om het stuur klemmen

Daaroverheen tuimelde een nog vroegere herinnering: het kleine knulletje in het kinderzitje voor op zijn fiets, de knuistjes tussen de zijne om het stuur geklemd.

Zonder genade, Renate Dorrestein,

De chauffeur reed hard. Zijn brede behaarde handen klemden zich om het stuur.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

  • onder het stuur

Een spinningfiets is een soort versterkte hometrainer. Het kenmerkende is het zware vliegwiel dat onder het stuur geplaatst is.

http://home.tiscali.be/yuc-guido.decraene/Training/Spinning.htm

  • grip op het stuur

Ook is zij bang met haar brommer te vallen omdat zij door de transpiratie de grip op het stuur verliest.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

  • gebogen over het stuur
  • hangen over het stuur
  • leunen over het stuur

Bij Novell rijdt dit seizoen Abdoesjaparov: een renner zoals Raas zich een renner voorstelt. Denkend aan Raas zien we een straffe zuidwester over het Zeeuwse laagland waaien. De armen gebogen over het stuur, het brilletje onder de modder en de blik op oneindig.

NRC,

De man hangt over het stuur van een bakkersfiets en heeft denk ik een lekke band.

Kriblijn, Barber van de Pol,

Hij leunde verveeld over het stuur van zijn fiets.

Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

  • tegen het stuur

Een hoog stuur voorkomt dat je met je benen tegen het stuur aankomt. Voor de gemiddelde fietscrosser adviseren wij een stuur dat iets lager is.

http://www.bissinghcrossers.nl/fiets.html

  • de bout van het stuur
  • de stand van het stuur

Met een moersleuteltje wordt de bout van het stuur losgedraaid. De uiteinden van het stuur worden iets naar boven of naar beneden gedrukt om het ideaal van de racefiets nog dichter te benaderen.

Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

Het afstellen van de zadelhoogte en de stand van het stuur is niet alleen voldoende.

http://www.fietsrai.nl/kennisbank/

  • vanaf het stuur

Het verkeersreglement definieert een terreinfiets als een fiets met minstens twee derailleurs die vanaf het stuur bediend worden, wielen met een diameter van 65 cm.

http://www.fietsvlaanderen.be/

  • via het stuur

Draai kartelmoer (45) zover aan tot de remvoering de trommelmantel net raakt. Dit kunt u controleren door de fiets aan de voor/achterzijde op te tillen en het wiel rond te draaien [...]. Omdat bij dit remsysteem de beide trommelnaven gekoppeld zijn via het stuur moet eerst de voorrem worden afgesteld en als laatste de achterrem.

http://www.gazelle.nl/HTML/info/afstelonderh.htm

met ander, nevengeschikt substantief


  • stuur en zadel

Kijk eens naar de versnellingen, naar de fraaie vormgeving, naar de verstelbaarheid van stuur en zadel. Het is allemaal ontwikkeld om de mensen meer fietsplezier te geven.

Meppeler Courant,

Vaste verbindingen


aan het stuur

  1. bevestigd aan het stuurwiel of vlak daarbij gesitueerd

    Schakelen met twee knopjes aan het stuur á la Formule 1… De Suzuki VX800 was voor mij te zwaar om met mijn linkerbeen goed tegen te kunnen houden bij een mogelijke val.

    http://www.mmvg.nl/welkom.htm

over zijn stuur slaan

  1. zodanig ten val komen met de fiets of motorfiets dat men voor het voorwiel belandt

    Bijna sla ik over mijn stuur heen, met mijn stomme kop tegen de rotswand.

    Veertig. Drie verhalen, Kees van Kooten,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


stuur 3.0

verticaal geplaatst wiel al dan niet voorzien van handspaken, waarmee men de gewenste vaarrichting via een overbrengingsmechanisme doorgeeft aan het roer; stuurinrichting van een vaartuig

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stuur…

is een stuurinrichting

  • [Vorm] is cirkelvormig
  • [Deel] bestaat uit een radvormige handgreep al dan niet voorzien van handspaken
  • [Structuur] is bevestigd aan een overbrengingsmechanisme dat de gewenste vaarrichting doorgeeft aan het roer
  • [Functie] dient om de vaarrichting van vaartuig te bepalen
  • [Positie] is verticaal geplaatst

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • het grote stuur

De grote zware aak kwam nader en nader [...]. In de hoge stuurhut zag hij een vrouw achter het grote stuur staan.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

in voorzetselgroep


  • achter het stuur plaatsnemen

Vaarbewijs noch vaarervaring zijn vereist voor wie dit arrangement wil uitproberen. Na een korte initiatie in Diksmuide mag men zelf achter het stuur van een kanaalbootje plaatsnemen voor een rustige vaarvakantie langs de oevers van de Westhoek tot in Frankrijk of de Vlaamse kultuursteden Brugge, Gent en Kortrijk.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


B - persoon

stuur 1.0

(informeel)

scheepsofficier die is belast met de navigatie en scheepsbelading; stuurman

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stuur…

is een scheepsofficier; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Eddie Kagie speelt de 'stuur': een eigenwijze, dictatoriale man die Barentsz moet verbeelden. Die laatste moest zijn reizen met het leven bekopen en in Gaaphonger laat niemand een traan om deze door ambitie verblinde, gemeen ogende man. Terwijl de liedjes afwisselen met stukjes tekst, groeit in het verhaal de opstand tegen de stuur.

      De Standaard,

      stuur 2.0

      (informeel)

      iemand die in het sportroeien de roeiboot stuurt en commando's geeft aan de roeiers

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een stuur…

      is een persoon

      • [Activiteit of handeling] bedient het roer van een sportroeiboot; geeft commando's aan de roeiers

        Algemene voorbeelden


        Het was nog een wonder dat de boot zonder punt niet direct zonk en nog veel gelukkiger was het dat geen van de roeiers onder de binnenvaarder terecht is gekomen of op een andere manier letsel opliep. De toeschouwers [...] waren de ongelukkige getuigen van deze aanvaring en net zoals ondergetekende waren de meesten met stomheid geslagen dat de stuur deze enorme schuit niet aan had zien komen.

        http://www.triton.studver.uu.nl/?p=nieuws=155,

        Zorg dat er een stuurman is die kan sturen. Er is niets zo vervelend als een stuur die steeds de kant in stuurt. Maak afspraken met de stuurman over het geven van commando's en het aangeven van oefeningen. (Wie doet wat: geeft de stuur de oefeningen aan of doet de coach dat).

        http://www.mijnlieff.nl/sport/roeien/basiscoachboek.pdf,