stuurman


stuurman 1.0

iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij een (klein) vaartuig stuurt; iemand die aan het roer of stuur van een vaartuig zit of staat

Semagram


Een stuurman…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] stuurt een vaartuig

  Algemene voorbeelden


  Een plezierboot met vijftien mensen aan boord maakte zaterdagmiddag slagzij op de Rupel in Terhagen bij Rumst [...]. Het ongeval is waarschijnlijk te wijten aan een verkeerd manoeuvre van de stuurman.

  De Standaard,

  In de verte zien we de Baai van Drake en we varen langs Punta Marenco [...]. Bij Playa San Josecito laten we ons weer leiden door de stuurman. Hij geeft aan op welk moment we een voor een uit de boot moeten springen en het op een rennen moeten zetten om niet afgeremd te worden door een binnenkomende golf. Zo halen we alledrie bijna droog het lege strand.

  http://www.reisomdewereld.nl/middenamerika/costaricav1.html

  Er wordt gezeild in de open catamaranklasse en de uitslag zal worden berekend met het Texel Yardstick systeem. Afhankelijk van het aantal deelnemers, zullen er prijzen zijn voor de stuurman en de eventuele fokkemaat van de nummers 1 t/m 3.

  http://www.hwsv-harlingen.nl/index2.html

  We waren nu in de Yasawa-eilandengroep, en overal om ons heen lagen koraalriffen. Af en toe voelden we een schok door de boot gaan, en hoorden we een schurend geluid. Waneer Torsten en ik, na elkaar één moment aangekeken te hebben, onze blikken op de stuurmannen richtten, viel aan hun gezichten niets af te lezen.

  Zuiderkruis, Pauline Slot,

  Combinatiemogelijkheden


  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • stuurman van een jacht

  Dicht bij de wal gaat de politieboot een tijdje gelijk op met een zeiljachtje dat keurig rechts houdt: "zo hoort het". De stuurman van het jachtje kijkt stoïcijns voor zich uit.

  NRC,

  Spreekwoorden


  de beste stuurlui staan aan wal

  Zie: de beste stuurlui staan aan wal

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  stuurman 1.1

  afbeelding

  Bron: Mieremet, Rob / Anefo
  ( CC BY-SA 3.0 )

  iemand die in een wedstrijdroeiboot het roer bedient en de bemanning commando's geeft

  Semagram


  Een stuurman…

  is een sporter; is een persoon

  • [Groep] maakt deel uit van een ploeg
  • [Gewicht] moet onder een bepaald gewicht blijven, dat afhankelijk is van leeftijd en geslacht
  • [Activiteit of handeling] bedient het roer; houdt het roer recht; stuurt de boot; geeft de bemanning commando's; motiveert de bemanning

   Algemene voorbeelden


   De stuurman is verantwoordelijk voor de manoeuvres met de boot. Het is van het grootste belang dat de stuurman op het juiste moment de juiste commando's geeft, die de roeiers direct dienen op te volgen.

   http://www.mijnlieff.nl/sport/roeien/basiscoachboek.pdf,

   Het aankomen is de moeilijkste manoeuvre die een stuurman moet kunnen maken. Het doel van de aankomst is dat de boot op een zodanige afstand van het vlot evenwijdig daaraan stil komt te liggen, op zodanige afstand dat de kant gegrepen kan worden en er kan worden uitgestapt, zonder dat de boot daarbij de kant raakt. Om aan te komen moet het vlot onder een bepaalde hoek genaderd worden.

   http://www.mijnlieff.nl/sport/roeien/basiscoachboek.pdf,

   Het minimum gewicht van de stuurman in een mannen- en jongens(junioren)ploeg, is gesteld op 55 kg. Het minimumgewicht van de stuurman in een vrouwen-, junioren(meisjes)-, of mixedploeg, is gesteld op 50 kg.

   http://www.spelregels.eu/rules/roeien/RvRenURapril2003.pdf,

   Voor roeiers wordt wollen of thermokleding met een dun waterproof jack aangeraden. Van belang is dat de onderrug goed beschermd is evenals hals en polsen. Één of meer paar sokken in dichte schoenen houden de voeten warm. Stuurlieden moeten warm en droog blijven, vooral handen, voeten en hoofd. Een muts op het hoofd en een wind- en waterdicht jack, broek en handschoenen zijn noodzakelijk.

   http://www.ctromp.nl/

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • de stuurman wegen

   Bij wedstrijden moet je ervoor zorgen dat je weet hoe laat de ploeg het water op moet en hoe laat de start is, dat de rugnummers zijn opgehaald, wat de startprocedure is, (indien nodig:) dat de stuurman gewogen is, en wat de eventuele bizondere bepalingen zijn (bijv. bruggaten).

   http://www.mijnlieff.nl/sport/roeien/basiscoachboek.pdf,

   Vaste verbindingen


   twee met stuurman

   1. formatie in de roeisport die bestaat uit twee roeiers met een stuurman; wedstrijdonderdeel bij de roeisport waarbij geroeid wordt door twee roeiers met een stuurman

    Semagram


    Twee met stuurman…

    is een deel; is een formatie

    • [Leden] bestaat uit twee roeiers en een stuurman
    • [Geheel] is een onderdeel van een roeiwedstrijd

     Ik mik nu op een internationale skiffcarrière '', juichte Goiris , die gisteren pas zijn tweede nationale senioren A-titel op zak stak . Jaak Van Driessche , Goiris ' olympische ploegmaat , keerde met lege handen naar Gent terug . In twee met stuurman moest hij zich met Geert Lenders gewonnen geven voor Verdeyen-Moortgat .

     De Standaard,

    vier met stuurman

    1. formatie in de roeisport die bestaat uit vier roeiers met een stuurman; wedstrijdonderdeel bij de roeisport waarbij geroeid wordt door vier roeiers met een stuurman

     Semagram


     Vier met stuurman…

     is een deel; is een formatie

     • [Leden] bestaat uit vier roeiers en een stuurman
     • [Geheel] is een onderdeel van een roeiwedstrijd

      Marc Eecen stopt met roeien . Hij gaat zich toeleggen op een maatschappelijke loopbaan . De Nereus-roeier veroverde vorig jaar in de vier met stuurman brons tijdens de wereldkampioenschappen in Indianapolis . Eecen behoorde tot de selectie van de Holland Acht , maar probeerde dit seizoen met Pim Vos in de twee zonder uitzending naar het WK in Finland te bewerkstelligen . Die poging heeft hij gestaakt .

      NRC,

     acht met stuurman

     1. formatie in de roeisport die bestaat uit acht roeiers met een stuurman; wedstrijdonderdeel bij de roeisport waarbij geroeid wordt door acht roeiers met een stuurman

      Semagram


      Acht met stuurman…

      is een deel; is een formatie

      • [Leden] bestaat uit acht roeiers en een stuurman
      • [Geheel] is een onderdeel van een roeiwedstrijd

       Danny , de winnaar van de openingswedstrijd Oostende-Brugge en het Rivierenhoofd van Seneffe , haalde zijn slag wel thuis in skiff lichtgewicht . Hij was over de 5.000 m vijftig seconden sneller dan de Luikenaar Monsieur . In dubbeltwee lieten Claessens en zijn teamgenoot Kurt Janssens zich verrassen door het Sport Gent-tweetal Willaert-De Coninck . De koninginnerace in acht met stuurman werd een zege voor KR Club Gent .

       De Standaard,

      twee zonder stuurman

      1. formatie in de roeisport die bestaat uit twee roeiers zonder een stuurman; wedstrijdonderdeel bij de roeisport waarbij geroeid wordt door twee roeiers zonder een stuurman

       Synoniem: twee zonder

       Semagram


       Twee zonder stuurman…

       is een deel; is een formatie

       • [Leden] bestaat uit twee roeiers
       • [Geheel] is een onderdeel van een roeiwedstrijd

        Even verderop "dwingt" roeitrainer Weissig zijn twee zonder stuurman Goiris-Van Driessche tot afbeulwerk op de roei-ergometer.

        De Standaard,

        Zaterdag werd [...] voor het eerst een wedstrijd voor de twee zonder stuurman georganiseerd. Nico Rienks en Ronald Florijn, leden van de selectie van de Holland Acht, wisten als besten om te gaan met de hoge golven.

        NRC,

        In de twee zonder stuurman hadden Luc Goiris en Jaak Van Driessche weinig problemen. Ze hielden de wedstrijd onder controle en eindigden tweede op één seconde van de Kroaten.

        De Standaard,

       vier zonder stuurman

       1. formatie in de roeisport die bestaat uit vier roeiers zonder een stuurman; wedstrijdonderdeel bij de roeisport waarbij geroeid wordt door vier roeiers zonder een stuurman

        Synoniem: vier zonder

        Semagram


        Vier zonder stuurman…

        is een deel; is een formatie

        • [Leden] bestaat uit vier roeiers
        • [Geheel] is een onderdeel van een roeiwedstrijd

         Bondscoach Weissig roept alle kandidaten, die nog azen op een olympische selectie in dubbeltwee, volgend weekeinde naar Hazewinkel. Daar wil hij in een testrace de knoop doorhakken. Hij zal de namen van de winnaars aan het BOIC doorspelen. Met de verliezers hoopt Weissig een vier zonder stuurman of dubbelvier samen te stellen voor de ultieme olympische selectiewedstrijden.

         De Standaard,

         Een gemengde Gentse achtriem van Sport en de GRS zorgde voor de verrassing door de landskampioenen en hun stadsgenoten van Club Gent met één sekonde te verslaan. Vierentwintig uur later bevestigden de Gentenaren Crois, Van Roy, Lenders en Defauw [...] met een overtuigende zege in vier zonder stuurman.

         De Standaard,

        acht zonder stuurman

        1. formatie in de roeisport die bestaat uit acht roeiers zonder een stuurman; wedstrijdonderdeel bij de roeisport waarbij geroeid wordt door acht roeiers zonder een stuurman

         Semagram


         Acht zonder stuurman…

         is een deel; is een formatie

         • [Leden] bestaat uit acht roeiers
         • [Geheel] is een onderdeel van een roeiwedstrijd

          Kaj Hendriks roeit sinds 2006 bij de Utrechtse studentenroeivereniging Triton. In hetzelfde jaar begon hij met zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Hendriks maakt zijn Olympisch debuut in Londen met de mannen zware vier-zonder. Met de acht zonder stuurman haalde hij bij de wereldbekerwedstrijd in 2010 al een zilveren plak binnen.

          http://medischcontact.artsennet.nl/rubrieken-1/alle-rubrieken-/lezersbijdragen-1/arts-en-olympier/olympisch-portret/118819/kaj-hendriks.htm,

         Woordfamilie


         Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


         stuurman 2.0

         scheepsofficier die zich bezighoudt met o.a. de navigatie van een schip; ook: de rang van stuurman

         Semagram


         Een stuurman…

         is een officier; is een persoon

         • [Geslacht] is een man of een vrouw

          Algemene voorbeelden


          Onderzoek heeft gelukkig aangetoond dat de schippers een groot tot zeer groot deel van hun bemanning uit hun naaste omgeving recruteerden [...]. Met name in de hogere rangen aan boord, zoals die van stuurman en hoogbootsman, omringden de schippers zich met streekgenoten.

          http://www.nationaalarchief.nl/sont/hetvarendvolk.html

          Combinatiemogelijkheden


          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: op

          • stuurman op een schip

          Hij was stuurman op het eerste Nederlandse schip dat in die oorlog tot zinken werd gebracht - het SS Alcor - en had dus deel aan het eerste krijgsgeweld dat ons vaderland trof sinds de Tiendaagse Veldtocht.

          De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

          Voorzetsel: op

          • stuurman op de binnenvaart
          • stuurman op de grote vaart

          Het totale aantal schepen dat voor categorale vrijstelling in aanmerking zal komen wordt met deze eis drastisch beperkt. De eis van een Groot Vaarbewijs en/of een Rijnpatent beperkt deze categorie nog verder: voor beide diploma's wordt twee jaar ervaring als stuurman op de binnenvaart vereist.

          http://www.kvnr.nl/download/loodsennota_kaal.pdf,

          Om loods te kunnen worden moet je eerste stuurman op de grote vaart (geweest) zijn en de kapiteinsbevoegdheid hebben gehaald.

          http://werk.net/

          Meneer Korteweg [...] was stuurman op de grote vaart en door de oorlog tot nietsdoen gedwongen.

          De aanslag, Harry Mulisch,

          met telwoord ervoor


          (Het telwoord is in toepassing op de rang van de stuurman.)
          • eerste stuurman
          • tweede stuurman
          • derde stuurman

          Om loods te kunnen worden moet je eerste stuurman op de grote vaart (geweest) zijn en de kapiteinsbevoegdheid hebben gehaald.

          http://werk.net/

          "Kapitein?' vroeg ik verbaasd mijn wenkbrauwen optrekkend, "wat bedoel je daarmee?' "Meneer Mackenzie is nu toch gestorven,' mompelde hij, "en een kapitein moet er zijn. Wie anders zou er kapitein zijn dan u?' Hij had gelijk. Ik was de eerste stuurman en was nu de hoogste aan boord om commando's te geven.

          De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

          Op 7 juni 2001 was ruim 2 in de loop van de ochtend leeg gekomen en werd besloten om de pillars en de beams te plaatsen met het oog op eventuele volgende lading. Met de eerste stuurman was besloten om dit te doen zodra er tijd voor zou zijn.

          http://www.google.nl/search?q=cache:9NOjnEBOxEAJ:www.nautiek.nl/rvs14.pdf++dagwacht+site:.nl=nl=lang_nl,

          In de avond van 4 september 2001, liep ik de wacht vanaf 18.00 uur tot 24.00 uur [...]. Ten tijde van het ongeval was er geen uitkijk aanwezig op de brug. De tweede stuurman (de heer R. S.) is omstreeks 23.55 uur (scheepstijd = GMT + 01.00 uur) op de brug gekomen, waarna ik begonnen ben met de wacht over te dragen.

          http://www.google.nl/search?q=cache:G3HBL5tyPrgJ:www.nautiek.nl/rvs11.pdf+charterreis+site:.nl=nl=lang_nl

          Vierow verhaalt hoe op de 26e van die maand tijdens een aanhoudende storm een zware golf over het dek sloeg [...]. De kapitein, de tweede stuurman en vijf andere bemanningsleden sloegen overboord en verdronken jammerlijk.

          http://www.cbg.nl/

          Kapitein Williams was er gezond bij gebleven [...]. Maar nu, met de veilige haven van zijn pensioen in het vooruitzicht, voelde hij weer dezelfde onzekerheid die hij ook gehad had toen hij voor het eerst als derde stuurman op de brug had gestaan.

          Van de redding die rechtstreeks uit de hemel zou komen, Karel Sandor,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding