subprimehypotheek


subprimehypotheek 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; neologisme. Vaak in niet-correcte spelling aangetroffen.)

hypotheek waarbij vooraf niet goed is gekeken of de hypotheeknemer de lasten wel kan dragen; hypotheek waarbij de kredietwaardigheid van de hypotheeknemer niet goed is gecontroleerd; hypotheek zonder kredietwaardigheidsonderzoek; risicohypotheek; rommelhypotheek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een subprimehypotheek…

is een hypotheek; is een lening; is een transactie

  • [Gelijkenis] lijkt op een alt-A-hypotheek
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft een iets groter risico dan een alt-A-hypotheek

    Algemene voorbeelden


    Huizenbezitters met een subprimehypotheek worden niet geholpen door de banken, aangezien de Amerikaanse overheid al een reddingsprogramma heeft gestart voor deze groep mensen. Volgens de banken zijn de afgelopen zes maanden al meer dan een half miljoen subprimeleners geholpen met hun betalingen.

    http://www.rtlnieuws.nl/economie/zes-banken-vs-helpen-huizenbezitters,

    Met de term rommelhypotheek wordt vooral verwezen naar Amerikaanse subprime-hypotheken die een belangrijke rol speelden bij het ontstaan van de kredietcrisis van 2007.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Rommelhypotheek

    Dat die consument nog voor verrassingen kan zorgen, bleek maandag ook uit een onderzoek van de The Wall Street Journal. Volgens de Amerikaanse krant zijn niet alleen arme Amerikanen opgescheept met een subprime-hypotheek. Deze hypotheken, die werken met een voordelig instaptarief, maar daarna flink duur worden, zijn ook verkocht aan huizenkopers met een redelijk inkomen. Enerzijds kan dat een dempende werking hebben op kredietcrisis. De kans dat deze huizenkopers uit hun huis worden gezet omdat ze hun hypotheeklasten niet meer kunnen dragen, is immers niet zo groot. Anderzijds kan dit de crisis ook verergeren als deze huizenbezitters door de oplopende rentelasten hun portefeuille stevig aan de borst klemmen.

    de Volkskrant,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2007