superzwaar


superzwaar 1.0

een zeer groot gewicht hebbend; heel veel wegend; veel zwaarder dan normaal; buitengewoon zwaar; zeer zwaar

Algemene voorbeelden


Het is al enkele jaren bekend dat ons eigen melkwegstelsel en andere stelsels in de omgeving de aantrekkingskracht ondervinden van een biezonder zware massakoncentratie die door de astronomen de "Grote Aantrekker" werd gedoopt. De massa ervan wordt berekend op ongeveer vijftigduizend biljoen keer de massa van de zon. Het superzware objekt moet in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Centaurus gelegen zijn.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


( chemie en mineralogie)
  • een superzwaar element
  • superzware elementen

In Dubna maakte men het superzware element door californium-248 (atoomnummer 98) te bombarderen met neon-22, bij energieën van 116 en 121 MeV.

NRC,

Elementen met atoomnummer groter dan 92 (uranium) komen in natuurlijke vorm op aarde niet voor. Dat komt omdat hun halfwaardetijd veel korter is dan de ouderdom van de aarde. Als ze er al geweest zouden zijn, waren ze al lang vervallen tot stabiele isotopen als lood. Niettemin kunnen superzware elementen kunstmatig worden gemaakt via beschietingen in deeltjesversnellers.

NRC,

( wetenschap; natuurkunde en astronomie)
  • een superzware ster
  • superzware sterren
  • een superzwaar zwart gat

Opname van de zogeheten 30 Doradus-nevel in de Grote Magelhaense Wolk. In het centrum van deze nevel bevindt zich een compact object, R 136 geheten. Aanvankelijk werd gedacht dat het om een klein aantal superzware sterren ging, waarvan de zwaarste een massa had van misschien wel 3000 maal die van de zon. Latere waarnemingen brachten echter steeds meer afzonderlijke componenten aan het licht, waardoor de massa van een eventuele superzware ster steeds verder daalde. De gerepareerde Hubble Space Telescope liet onlangs zien dat er maar liefst 3000 sterren in het gebied zijn samengepakt.

NRC,

De 'motor' van de Krabnevel is een pulsar, een snel draaiende neutronenster, de kleine overgebleven kern van een meer dan negen eeuwen geleden ontplofte superzware ster.

De Standaard,

Heydari-Malayeri ontdekte [...] dat het beeldje van de ster na een speciale bewerking in zes componenten kon worden gesplitst. De zwaarste component was weliswaar toch nog 90 maal zo zwaar als de zon, maar die waarde viel nu in ieder geval binnen de theoretische stabiliteitslimiet. Vorig jaar heeft deze astronoom met een andere collega de ontmaskering van deze vermeende superzware ster voortgezet. De zwaarste component blijkt nu uit drie of vier lichtere componenten te bestaan en twee andere componenten zijn dubbelsterren.

NRC,

De ontmaskering van deze vermeende superzware sterren heeft belangrijke consequenties voor de modellen waarmee astronomen het ontstaan en de evolutie van sterren bestuderen.

NRC,

Wat er precies aan de gang is in deze uithoeken van het heelal, is niet bekend, maar men kan waarnemen dat uit de kern van deze melkwegstelsels reusachtige gaspluimen in diametraal tegengestelde richting ontsnappen. Naar alle waarschijnlijkheid bevindt zich in het midden van deze stelsels een superzwaar zwart gat.

De Standaard,

  • een superzware koffer
  • een superzware tas

Gelukkig waren er genoeg mensen om te helpen en was er al gauw iemand die graag mijn superzware koffer voor me naar mijn kamer wilde brengen en me een beetje wegwijs wilde maken.

https://www.marleenploum.nl/?p=152,

Ik denk dat ze veel leert tijdens deze reis, onder anderen dat reizen met een superzware tas geen goed idee is, zoals ze vandaag schreef.

http://nederlandseamerikaan.blogspot.nl/2016/06/een-heerlijke-woensdag.html,

Soms zie ik een vrouw op straat lopen met hogehakken en een superzware tas. Dan wi lik haar het liefst aanspreken en haar bewust maken van wat ze haar lichaam aandoet," zegt Dr. Richard Brassard, directeur van de American Chiropractic Association.

https://degezondheidsyurt.wordpress.com/2011/01/31/zware-handtassen-hoge-hakken-en-andere-mode-tips/,

met werkwoord


  • superzwaar zijn

"Plots realiseerde ik me dat de wagens 605 of 610 kg wogen toen ik in de Formule 1 kwam en dat ze nu 100 kg zwaarder zijn," zei Hamilton na afloop van de derde testdag. "Volgens mij maakt het een zeer groot verschil. Ze moeten de regels niet ingrijpend veranderen om de wagens sneller te maken, ze moeten de wagens simpelweg lichter maken. Ze zijn superzwaar."

http://www.f1journaal.be/index.php/nieuws/artikel/hamilton-f1-bolides-zijn-veel-te-zwaar-gewoon-belachelijk/,

Ben je niet bang dat de varkens gestolen worden? Ze zijn superzwaar en kunnen flink gillen en van zich afbijten als iemand snode plannen met ze heeft. Je bent dus gewaarschuwd!

http://www.rotterdamseoogst.nl/projecten/9-varkenshuis/veelgeknorde-vragen/

superzwaar 1.1

(sport en recreatie; politiek en bestuur; weinig gebruikt)

behorend tot de hoogste gewichtsklasse in een vechtsport of krachtsport; van de gewichtsklasse superzwaargewicht

Algemene voorbeelden


Boksen Internationaal toernooi in Berlijn. Midden, halve finale: Joval (Ned) verliest op pt (5-8) van Garbey (Cub); zwaar, halve finale: Vanderlijde (Ned) wint op pt (12-9) van Hulström (Den); superzwaar, kwartfinale: Nijman (Ned) wint op pt (8-5) van Russinov (Bul).

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000034968:mpeg21:a0255,

Henri Plaire, sinds jaar en dag de drijvende kracht achter de Belgium Cup in Worriken en Eupen, overtreft zichzelf. Nadat hij bij de laatste editie van de Cup maar liefst 36 Olympisch geselecteerden aan de start bracht, onder wie twee toekomstige Olympische kampioenen (lichtvlieg Brahim Asloum en superzwaar Audley Harrison), ziet het er nu naar uit dat hij erin geslaagd is de Cubaanse boksploeg te strikken.

http://www.sportchiefs.com/ringside/00102301.htm

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


superzwaar 2.0

een zeer grote moeilijkheidsgraad hebbend; heel veel vergend; heel veel energie kostend; veel zwaarder dan normaal; heel moeilijk; buitengewoon zwaar; zeer zwaar

Algemene voorbeelden


Enkele vakken zijn opgeheven, waardoor Hoogesteger met zelfstudie de nodige kennis moet opdoen. "Er is een aantal vakken van andere studies die enigszins vergelijkbaar zijn, maar die worden op tijdstippen gegeven die mij helemaal niet uitkomen. Voor docenten is de invoering superzwaar. Zij moeten met twee programma's werken, waarvan het nieuwe nog grotendeels in elkaar gezet moet worden", zegt Hoogesteger.

Trouw,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een superzware belasting

"Door allerlei filmische trucs zorgen we ervoor dat Sophia en Janine samen kunnen praten, samen kunnen dineren en zelfs naast elkaar kunnen zitten. Zo hebben we voor shots in scènes waarin Sophia met Janine praat, of andersom, een actrice ingezet die dan alleen het achterhoofd of de schouder van de tegenspeelster doet. Het is voor Caroline wel een superzware belasting. Ze moet vervolgens ook de andere kant van het gesprek invullen. Ze heeft dus dubbel veel scènes te spelen, moet dubbel zoveel teksten leren."

De Telegraaf,

  • een superzware dag
  • een superzware maand
  • een superzware week
  • een superzwaar jaar

"Gister was een superzware dag", zei Tankink tegenover een verslaggever van de NOS. "Ik heb keihard geknokt om aan de finish te komen.

http://www.wielerupdate.nl/wielernieuws/15185/tankink-gezondheid-gaat-nu-boven-alles/,

Hoewel de ploeg de komende weken een superzware maand kent is men toch wel hoopvol gestemd. Zo ziet men de topfavorieten ook regelmatig puntjes morsen en is gebleken, dat Montfoort voor geen enkele ploeg hoeft onder te doen.

http://www.radiostadmontfoort.nl/cms/00004906.html,

Ik heb net echt een superzware week achter de rug, de eerste dagen ervan dan. Het is echt een van de zwaarste dingen die ik ooit gedaan heb, zowel fysiek als mentaal. Ben blij en trots dat ik het toch heb gedaan.

http://activityinternational.waarbenjij.nu/reisverslag/1277852/3-dagen-hel-maar-toch-een-super-week-geweest,

'Ik heb jeugdzorg gekozen als uitstroomprofiel en daarvoor moet ik het derde schooljaar fulltime stage lopen bij Bureau Jeugdzorg. Ik weet nu al dat het een superzwaar jaar gaat worden, maar mijn einddoel is werken in de jeugdzorg en dat is deze investering zeker waard. Als ik straks afgestudeerd ben, gaat Gemma naar de basisschool en heb ik de tijd en de opleiding om aan m'n droombaan te beginnen.'

http://profielen.hr.nl/2014/ik-studeer-tijdens-haar-middagdutje/?plain=27326,

  • een, geen superzware finale

Zelf teert Steels nog altijd op een vrij goede conditie. "In Veenendaal mocht ik niet klagen. De echte scherpte van twee weken geleden is er niet meer. Maar voor Schoten moet ik goed genoeg zijn. Zeker omdat het geen superzware finale is."

De Standaard,

  • een superzwaar parcours

Voor het eerst wordt die strijd om de regenboogtrui niet eind augustus afgewerkt, maar pas in oktober, op een superzwaar parcours.

NRC,

met bijwoord


  • niet superzwaar

De etappe van vandaag is - voor een bergrit - niet superzwaar.

http://w3s.rotterdamsdagblad.nl/modules/w3s-merge.phtml?w3s_dbms=mysql_host=w3s.rotterdamsdagblad.nl_database=rdagblad_table=artikel_id=5173_template=Tourartikel,

met werkwoord


  • superzwaar zijn

Een walhalla waarin iedereen een huis, medische zorg en genoeg te eten heeft. Dat is hoe terreurgroep IS reclame maakt voor het leven in het kalifaat, de staat die ze met veel geweld probeert te stichten. Niks van waar, blijkt uit het rapport Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld van de Algemene Inlichtingendienst (AIVD). Het leven bij IS (hetzelfde als ISIS) is superzwaar.

http://www.sevendays.nl/nieuws/het-leven-bij-ontrafeld,

"De concurrentie is groot, de trainingen zijn superzwaar, maar ik geniet van elke dag."

http://www.gelderlander.nl/sport/overige-sporten/vermeer-geniet-van-elke-seconde-in-oranje-1.2755438,

De aankomst in Mende is superzwaar. Echt heel steil. Je hoopt natuurlijk dat deze rit wordt beslist door de klassementsmannen, maar er is altijd kans dat er een vluchtgroep gaat lopen.

https://books.google.nl/books?id=saK7BwAAQBAJ&pg=PT47&lpg=PT47&dq=%22is+superzwaar%22&source=bl&ots=FYuqMcCavT&sig=xroiNAYUw5lk8t1MtsJvi4bpZjM&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwivqYa39e3NAhXBoRQKHRPQArIQ6AEITTAJ#v=onepage&q=%22is%20superzwaar%22&f=false,

Werken in een zwavelmijn in Indonesië is superzwaar.

https://iffr.com/nl/2004/films/kawah-ijen-the-solitary-crater,

De stages zijn superzwaar, er gaat veel tijd zitten in lessen voorbereiden en voor de klas staan. Dat vraagt veel energie.

http://fontys.nl/Studeren/Opleidingen/Leraar-Aardrijkskunde-voltijd-1/Studenten-over-deze-opleiding.htm