susploeg


susploeg 1.0

ploeg van getrainde burgers die tijdens uitgaansuren de straat op gaat om de politie te helpen de orde te handhaven en eventuele opstootjes en andere ongeregeldheden in de kiem te smoren door sussend op te treden; susteam

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een susploeg…

is een ploeg

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een ploeg van getrainde burgers die tijdens uitgaansuren de straat op gaat om de politie te helpen de orde te handhaven en eventuele opstootjes en andere ongeregeldheden in de kiem te smoren door sussend op te treden
  • [Activiteit of handeling] gaat tijdens uitgaansuren de straat op om de politie te helpen de orde te handhaven en eventuele opstootjes en andere ongeregeldheden in de kiem te smoren door sussend op te treden

    Hoofdsemagram: ploeg


    Algemene voorbeelden


    Susploegen in het uitgaanscentrum en buurtpreventie in alle wijken in Katwijk. De gemeenteraad ziet graag dat de burgers zich bezighouden met politiegerelateerde zaken en de 'ogen en oren' van de samenleving vormen. De raad heeft zelfs zorgen of de capaciteit van het Katwijkse politiekorps wel voldoende is en of zaken als drugsoverlast wel op de juiste manier wordt aangepakt.

    http://www.leidschdagblad.nl/nieuws/regionaal/duinenbollen/article6554896.ece/Susploeg-in-centrum-Katwijk,

    Mensen zonodig aanspreken op hun gedrag en extra ogen en oren voor de politie zijn. Dat is samengevat de rol die de SUS-ploeg (afgeleid van het werkwoord 'sussen') elke zaterdag van 22.00 tot 04:00 uur in het centrum van Hilversum gaat vervullen [...]. Het unieke proefproject is het resultaat van ruim een half jaar intensieve voorbereiding, planning en enthousiaste inzet van horeca, politie en gemeente [...]. De SUS-teams zijn niet bevoegd om in te grijpen, wel om mensen aan te spreken op hun gedrag. Is sprake van een (beginnende) calamiteit dan kunnen zij direct contact opnemen met de politie of met de horeca.

    http://www.hilversum.nl/Nieuws/Persberichten/Persberichten_Archief_2010/Persberichten_Januari_2010/Persbericht_SUS_team_extra_ogen_en_oren_voor_politie,

    In het centrum van Hengelo wordt tijdens de uitgaansnachten een zogeheten susploeg ingezet. Het gaat om een proef waarbij twee mensen die samen een team vormen snel kunnen ingrijpen als er zich incidenten voordoen. De susploeg is tot stand gekomen na lang overleg tussen een aantal horecaondernemers en de gemeente. De kosten voor de susploeg worden betaald door de horeca. Daarnaast wil het gemeentebestuur van Hengelo dit jaar 5.000 euro uittrekken voor de susploeg.

    http://nieuws.overijssel.nl/nieuws/news/26828/,

    De Algemene Rekenkamer heeft aard en omvang van de uitgaansgeweldsincidenten geïnventariseerd [...]. Een beperkt aantal initiatieven blijkt een gunstig effect te hebben op lichte incidenten, bijvoorbeeld de inzet van 'susploegen'.

    http://www.rekenkamer.nl/Actueel/Persberichten/2004/06/Effecten_bestrijding_uitgaansgeweld_onnodig_onbekend,

    Hoewel er vierenzestig arrestaties zijn verricht vanwege vandalisme en openbare dronkenschap, spreekt de politie dit jaar van een rustige KoninginneNach. Behalve politie en eigen beveiliging, telde de KoninginneNach ook vier mobiele susploegen. "Deze KoninginneNach gaf minder problemen dan een gemiddelde zaterdagavond", zegt Jake Hampel, coördinator van de Haagse susploegen. "Onze mobiele ploegen hebben vijftien horecagelegenheden voorzien van extra veiligheid. Vooral mobiliteit is kracht. Dankzij vier susploegen kunnen wij op meerdere plaatsen tegelijk zijn."

    http://www.starsecurity.nl/media/posthoorn7mei2003.htm,

    De politie wil er graag aan bijdragen dat al deze mensen gezellig kunnen uitgaan in het centrum van Noordwijk [...]. In de omgeving van de uitgaanscentra (de Grent) zullen politiemensen te voet, per fiets en per auto preventief surveilleren. Ook de bereden politie en een hondengeleider kunnen voor surveillances worden ingezet. Naast politiemensen zal ook dit jaar weer gebruik worden gemaakt van de "sus-ploeg". Deze ploeg bestaat uit getrainde burgers die een bijdrage willen leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Noordwijk. De "sus-ploeg" is uitgerust met mobilofoon kan op die manier nauw contact onderhouden met surveillerende agenten.

    http://www.nieuwsbank.nl/inp/2000/06/0614G123.htm,

    In Heerenveen gaan 'susploegen' tijdens uitgaansavonden proberen de rust op straat te handhaven. Dat zullen ze doen door de horecabezoekers op sussende toon te wijzen op de overlast die ze veroorzaken. De susploegen worden gevormd door personeel uit de horecabranche. De politie noemt het initiatief een welkom idee.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010622848:mpeg21:a0379,