suswacht


suswacht 1.0

(neologisme)

wacht van getrainde burgers die tijdens uitgaansuren de straat op gaat om de politie te helpen de orde te handhaven en eventuele opstootjes en andere ongeregeldheden in de kiem te smoren door sussend op te treden; susteam

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een suswacht…

is een wacht

      Algemene voorbeelden


      Als men zo graag boa's wil inzetten, misschien is het een idee om eens te gaan kijken in Noordwijk. Daar heb je een soort 'suswacht' die ook op straat bij uitgaansgelegenheden aanwezig is om jongeren bij te sturen na het uitgaan.

      http://www.destentor.nl/regio/veluwewest/7535200/Sluitingstijden-horeca-in-regio-gelijktrekken-gaat-niet-lukken.ece,

      De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag tien personen aangehouden bij ongeregeldheden op de Grent in Noordwijk. De onrust ontstond rond 02.30 uur nadat drie personen overlast bleven veroorzaken ondanks tussenkomst van de zogenoemde suswacht (surveillerende burgers opgeleid om de-escalerend te werken). De suswacht heeft hierop assistentie van de politie gevraagd.

      http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:54yr-Ix5mp8J:www.hartvannederland.nl/nederland/noord-holland/2008/politie-herstelt-rust-na-ongeregeldheden/+suswacht&cd=35&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&source=www.google.nl,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2008

      suswacht 2.0

      (neologisme)

      iemand die lid is van een wacht van getrainde burgers die tijdens uitgaansuren de straat op gaat om de politie te helpen de orde te handhaven en eventuele opstootjes en andere ongeregeldheden in de kiem te smoren door sussend op te treden; lid van een susteam

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een suswacht…

      is een persoon

          Algemene voorbeelden


          Zowel De Vries als Huijser vinden dat de suswachten hun waarde hebben bewezen en dat daar niet op bezuinigd mag worden. "Je moet zuinig zijn op de suswachten. We hebben ze misschien wel harder nodig dan we denken", aldus Huijser. Boevée: "Het systeem met suswachten dat in Sliedrecht is bedacht, is heel doordacht en positief gebleken en heeft zelfs navolging gekregen in andere gemeenten in deze regio. Daar willen we dus mee doorgaan." Wellicht worden de suswachten zelfs breder ingezet.

          http://www.hetkompassliedrecht.nl/page/Plaatsnamen/Boevee-Overlast-is-onacceptabel.627372.news,

          Momenteel loopt een proef op de Kerkbuurt waarbij op koopavonden of een suswacht of een jongerenwerker of iemand van de politie erop toeziet dat het winkelend publiek geen overlast ondervindt van bijvoorbeeld jongeren die op het Merwedeplein hangen.

          http://www.hetkompassliedrecht.nl/page/Plaatsnamen/Boevee-Overlast-is-onacceptabel.627372.news,

          Vrijdagavond 26 mei is een 39-jarige man uit Sliedrecht aangehouden omdat hij een 31-jarige suswacht had mishandeld. De verdachte was kort daarvoor de toegang geweigerd tot een uitgaansgelegenheid op de Kerkbuurt. Hier was de verdachte het niet mee eens, waarop hij de portier bedreigde. De portier schakelde de suswachten in. De suswachten wilden de man, in afwachting van de politie, ter plaatse houden, hetgeen uitmondde in slaan en schoppen door de verdachte.

          http://epaper.bdu.nl/kompassliedrecht/epaperarchive/2006/06-01/epaper/2418703.htm,

          Etymologie


          Aard herkomst inheems woord
          Vroegste datering 2006