taakleerkracht 1.0
(onderwijs en opvoeding; (vooral) in België)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een taakleerkracht…
is een leerkracht; is een persoon
- [Activiteit of handeling] begeleidt leerlingen met leerproblemen, leermoeilijkheden; deelt taken, aanvullende opdrachten uit aan leerlingen; ondersteunt collega's
Algemene voorbeelden
Zowel in de basisschool als in een secundaire school hebben de directeur, de graadcoördinator, het secretariaat, de vakleerkrachten, klastitularissen, de leerlingenbegeleiders, vertrouwensleerkrachten, taakleerkrachten, de PMS/CLB-medewerkers, de pedagogisch begeleiders en de leerling zelf allen hun verantwoordelijkheid in het proces van leerlingenbegeleiding. Ieder vanuit zijn standpunt.
Heel wat scholen volgen leerlingen op een systematische wijze op met een leerlingvolgsysteem. Dat betekent dat ze kinderen met leer- of andere problemen vlug signaleren. Wat loopt er fout? En waarom? Ze stellen een diagnose vast en komen in overleg met de ouders en het kind tot een handelingsplan [...]: Wat kan de school doen, wie doet het en wanneer? (Extra oefeningen, hulpmiddeltjes in de kla , hulp van de taakleerkracht, bijles).
De leerlingenbegeleider in de school (in het basisonderwijs is dat vaak de taakleerkracht, de leerkracht zorgverbreding of onderwijsvoorrangsbeleid) steunt en adviseert vanuit zijn deskundigheid de collega's. Bij specifieke problemen kan hij zelf de leerling begeleiden.
Scholen schieten vooral te kort in hun manier van toetsen der leerlingen, in hun gebruik van de taakleerkracht, en door hun geringe aandacht voor de sociale en emotionele problemen van de leerlingen. Verhaeghe stelde vast dat heel wat leerlingen bij de taakleerkracht worden gezet die eigenlijk geen leerprobleem hebben. Hij vermoedt dat dit gebeurt om die collega aan het werk te houden en pleitte voor een verstandiger gebruik.
Met speciale lesprogramma's krijgen de kinderen extra taalonderwijs met als doel dat ze voldoende beheersing van het Nederlands en voldoende emotionele en sociale vaardigheden krijgen om deel te nemen aan de reguliere groepen. Diverse Hengelose scholen kennen ook individuele begeleidingstrajecten door een taakleerkracht, NT2(Nederlands als tweede taal)- of OALT-leerkracht.
Er kan aan gewerkt worden, de vaardigheid kan verbeteren, maar het probleem "dyslexie" kan je niet helemaal oplossen. Men kan er wel mee leren omgaan. De uitspraak kan een einde maken aan een fase van verwijten ("je moet meer je best doen", "je leest niet genoeg"), schuldgevoelens ("doen we wel genoeg voor het kind", "zou ik niet beter thuis gebleven zijn voor de opvoeding")... Er kan voortaan door alle partners (kind, ouders, leraar, taakleerkracht ...) positief worden aan gewerkt.
In het eerste leerjaar kon Liesbeth (14) met Pasen nog niet lezen. "Dat komt wel in orde", verzekerde de leerkracht haar ouders. "Oefen maar goed." In het tweede leerjaar nam de taakleerkracht contact met hen. "Ik had geen idee wat dyslexie was", vertelt moeder Anita. Nu zit Liesbeth in het derde jaar Sociaal-Technische: "Ik heb tot het zesde leerjaar lager onderwijs extra hulp gehad op school en op een centrum voor leerproblemen. En nu houden ze er op school ook rekening mee dat ik dyslexie heb."
Voor leerproblemen zijn er taakleerkrachten, leerstoornissen moeten onderzocht worden door PMS-centra en specialisten moeten ze behandelen. Ook ouders zouden tijd kunnen uittrekken om naast hun kind te zitten en een half uurtje mee te doen! De interventies van leerkrachten zouden ook thuis ondersteund kunnen worden. Maar men draait de zaken om. Omdat het onderwijs het doet, doen de ouders het niet meer.
Combinatiemogelijkheden
met voorzetselgroep
Voorzetsel: in
- de taakleerkracht in de basisschool
- de taakleerkracht in de (gewone) school
Leerkrachten zijn het best geplaatst om over leerproblemen van kinderen te praten. Op school hebben de verschillende leerkrachten van uw kind, de taakleerkracht in de basisschool, de CLB-medewerker, directeur, klasleraar ieder hun eigen deskundigheid, hun eigen inbreng.
"Zelf heb ik er niet meteen een probleem mee als een bepaalde voorziening nodeloos veel kost," zei hij. "Maar er zijn critici van buiten het onderwijs die zoiets op de korrel nemen en daar werk willen van maken [...]." De "bepaalde voorziening" is meer in het bijzonder de taakleerkracht in de gewone school. Die moet achterblijvende kinderen bijwerken. Jean-Pierre Verhaeghe van de Gentse universiteit heeft vastgesteld dat nogal wat kinderen nodeloos bij die leerkracht worden gezet.