tafeltennis


tafeltennis 1.0

tennisspel, dat wordt gespeeld met een batje en een lichtgewicht balletje op een tafel met een net, dat als doel heeft de bal op zo'n manier over het net op de tafelhelft van de tegenstander te slaan dat hij of zij de bal niet of moeilijk kan terugspelen; pingpong
Wordt in huiselijke, informele sfeer vaak pingpong genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Tafeltennis…

is een spel

  • [Doel of bestemming] heeft tot doel de tegenstander te verslaan door met een batje een balletje over het net op de tafelhelft van de tegenstander te slaan, op zo'n manier dat de tegenstander de bal niet of moeilijk kan terugspelen
  • [Plaats] wordt als sport beoefend binnen in een zaal en als recreatie zowel binnen, bv. in een kantine, als buiten, bv. aan een betonnen tafel op een kampeerterrein
  • [Betrokkene] wordt door (top)sporters beoefend als sport en door amateurs gespeeld als spel
  • [Handelende persoon] wordt gespeeld door twee personen (enkelspel) of door vier personen (dubbelspel)
  • [Instrument] wordt gespeeld op een (speciaal daarvoor ontworpen) tafel met een groen bovenvlak en een net in het midden, met twee batjes (voor iedere speler een) en een wit lichtgewicht balletje

Algemene voorbeelden


Het is tafeltennis en geen pingpong. Bij het woordje pingpong gaan bij Henk Scheper de haren recht overeind staan. Omdat hem dat teveel doet denken aan huiskamertaferelen, terwijl tafeltennis toch een echte competitiesport is, waar niet te gering over gedacht mag worden. Scheper kan het weten, want hij tafeltennist al veertig jaar bij de tafeltennisvereniging Staphorst.

Meppeler Courant,

Na tafeltennis schijnt volleybal de meest verspreide sport ter wereld te zijn.

NRC,

Jarenlang werd het internationale tafeltennis gedomineerd door Chinezen. Geen wonder dat de Amerikaanse president Richard Nixon zijn diplomatieke opening naar China in de jaren zeventig symboliseerde met een partijtje - of toch enkele balwisselingen voor de televisie-camera's - pingpong tegen Mao.

De Standaard,

Na een jarenlang overwicht van Chinese en Koreaanse spelers, zit tafeltennis ook in onze contreien in de lift. België speelt immers een vooraanstaande rol in de internationale tafeltenniswereld. In het zuidelijk deel van België is tafeltennis zelfs uitgegroeid tot derde meest beoefende sport.

http://www.kuleuven.ac.be/sport/sportaanbod/individuele/tafeltennis.htm

Tafeltennis combineert techniek, reactievermogen, snelheid en concentratie met inzet, tactiek en wilskracht. Een mix die voor elke sportieveling onontbeerlijk is.

http://www.kuleuven.ac.be/sport/sportaanbod/individuele/tafeltennis.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • tafeltennis spelen

Elize gaat terug naar het kamp. De meeste vluchtelingen zijn vertrokken en de gebouwtjes zijn leeg. Twee zwarte mannen spelen tafeltennis in de kantine.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

met substantief ervoor


  • een partijtje tafeltennis
  • een potje tafeltennis

Er komt ook een familiepark - dat geen Disney-park is, benadrukt Petra Doden - een Aziatische tuin, een avontureneiland met bijhorend piratenschip, een familietuin met ruimte voor een barbecue of een partijtje tafeltennis en een WonderWorld waar de bezoeker zich kan wagen aan allerlei futuristische spelletjes.

De Standaard,

Meervoudig wereld- en Paralympisch tenniskampioene Esther Vergeer wilde graag meewerken aan de promotie van de gehandicaptensport en speelde op het tennistoernooi een potje tafeltennis voor het goede doel.

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2011/02/18/R290.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen