taksvrij


taksvrij 1.0

((vooral) in België)

zonder ergens belasting over te moeten betalen; zonder ergens taks over te moeten betalen; belastingvrij; taxfree

Algemene voorbeelden


Indien u naar de Canarische Eilanden, Jersey, Guernsey, de Franse Overzeese Gebieden of Gibraltar reist, mag u taksvrij inkopen doen, met inbegrip van alcohol en tabak.

http://www.brusselsairport.be/

Toegelaten. Hoeveelheden Douane-en belastingvrijstellingen voor reizigers die de EU binnenkomen. Niet-commerciële goederen in uw persoonlijke bagage mogen taksvrij binnenkomen binnen de volgende beperkingen. Hou deze beperkingen voor ogen als u winkelt om ontgoochelingen of ongemakken te vermijden bij uw thuiskomst en pas ook op voor namaakgoederen!

http://www.brusselsairport.be/

Andorra telt meer dan 2.000 winkels. Ter vergelijking: het land heeft 70.000 inwoners. Alles wat je er koopt, is taksvrij. De winkels blijven bijna allemaal open tot 21 uur zodat de wintersporters zich niet echt hoeven te haasten.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GSH14SUA6,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • taksvrije aankopen
  • taksvrije goederen
  • taksvrije luxegoederen
  • taksvrije parfum
  • taksvrije producten
  • taksvrije sigaretten

Op grensoverschrijdende treinverbindingen wordt btw geheven, wat voor lucht- en scheepvaart niet het geval is. Dezelfde discriminatie bestaat voor taksvrije aankopen, mogelijk bij vliegtuig en boot maar niet op treinen.

De Standaard,

Vrachtferry's op Engeland mogen geen taksvrije goederen meer verkopen. Voor goederenverkeer is geen vrijstelling van btw mogelijk, zegt het ministerie van Financiën in een brief aan de Zeebrugse scheepsagenten. De belastingen beschouwen het vervoer van vrachtwagens als goederenverkeer.

De Standaard,

De prijs van de handgerolde sigaretten bedraagt slechts 40 procent van de industriële sigaretten van hetzelfde merk. Joossens stelt voor die taksen gelijk te schakelen. Smokkel. En dan is er nog de smokkel. Taksvrije sigaretten worden uit de VS ingevoerd en illegaal verkocht in Europa. In ons land stijgt de verkoop, al blijft die nog beperkt.

De Standaard,

Passagiersvliegtuigen hebben raampjes, maar meestal zie je door die raampjes niet genoeg om te weten waar je bent, en je wordt beziggehouden met allerlei andere dingen: eten, drinken, onnozele videofilmpjes bekijken, taksvrije parfum kopen.

Het onvermogen, Giovanni Peirs,

Kuah is ook de vaste aanlegplaats voor cruiseschepen waardoor bijna dagelijks rijke toeristen het stadje overspoelen op jacht naar taksvrije producten. Vooral sigaretten zijn spotgoedkoop.

De Standaard,

Taksvrije luxegoederen vindt u op Sint-Maarten en Saint-Barth.

De Standaard,

  • taksvrije verkoop
  • taksvrije verkopen

Radelet moet er ook rekening mee houden dat de taksvrije verkoop onder Europese druk na 1999 wellicht definitief tot het verleden behoort.

De Standaard,

Taksvrije verkopen zijn voor de veermaatschappijen op het Kanaal een belangrijke bron van inkomsten.

De Standaard,

met werkwoord


  • taksvrij aankopen
  • taksvrij inkopen
  • taksvrij winkelen

Tot dusver was de "drankcruise" de belangrijkste manier om goedkoop aan alkoholische drank te komen. Aan boord werd weliswaar veel taksvrij aangekocht, maar de overheid kon de verkoop tenminste regelen en in het oog houden.

De Standaard,

Het is een alledaags gezicht in de haven van Helsinki. Finse "alkoholtoeristen" waggelen er de schepen uit Stockholm en Estland uit, beladen met drank die zij taksvrij inkochten tijdens de eendaagse trips om goedkoop aan alkohol te komen.

De Standaard,

De ministers van Financiën van de Europese Unie bevestigden gisteren hun voornemen om taksvrij winkelen binnen de Europese Unie tegen midden 1999 af te schaffen.

De Standaard,

Ondanks een toenemend marktaandeel moet Eurotunnel bits blijven vechten om klanten. De voorbije zomer halveerde het zijn prijzen en voerde het een bonussysteem in voor trouwe reizigers. De ferries sloegen terug, onder meer met goedkoop taksvrij winkelen.

De Standaard,

taksvrij 1.1

((vooral) in België)

met producten waarover geen belasting betaald hoeft te worden; met belastingvrije producten

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • taksvrije winkel
  • taksvrije luchthavenwinkels
  • taksvrije paradijzen
  • taksvrije winkels

Met hun hoge bovenbouw vangen ferry's veel wind. Als die goed zit is dat een beetje zeilen. Dat is natuurlijk niet de zorg van de passagiers. De eerste tijd aan boord zijn die zoet met de verkenning van het schip: restaurant, bars, kinderspeelruimte, bioscoop, speelautomaten, taksvrije winkel, dekken en hutten.

De Standaard,

Neuhaus staat vooral sterk in ons land en - met het franchiseconcept Jeff De Bruges - in Frankrijk. De grootste groei wordt de volgende jaren in Duitsland verwacht. Daarnaast werkt Neuhaus aan een wereldwijde aanwezigheid in taksvrije luchthavenwinkels.

De Standaard,

Sint-Maarten is opgedeeld in een Frans deel in het noorden en een Nederlands deel in het zuiden [...]. Maar velen trekken het binnenland in, op zoek naar koopjes in taksvrije paradijzen als Philipsburg en Marigot. Daar zie je de ene na de andere zaak die luxegoederen aan de man brengt, horloges, designartikelen, couture en uiteraard parfumerie.

De Standaard,

Om 18.15 uur glijdt de blauwwitte ferry de haven uit. De ontspanningsmogelijkheden aan boord omvatten een speelruimte voor de kinderen, bioscoop, discotheek, taksvrije winkels, bars met live muziek, casino en restaurant.

De Standaard,

De bouw van de moderne passagiersterminal in Oostende zal Holyman-Sally 71,5 miljoen frank kosten, bijna de helft meer dan geraamd. Het complex - met taksvrije winkels en zitruimte - zal de deuren openen eind juni.

De Standaard,