tanken


tanken 1.0

een reservoir (doorgaans het brandstofreservoir) van een voertuig vullen

Algemene voorbeelden


Een beetje onwennig, alsof hij zelf nooit tankt, steekt topman Jeroen van der Veer van Shell de slang in het vulgat van de waterstofauto.

Rotterdams Dagblad,

"Wij pleiten bij de overheid voor een verlaging van de accijnzen. Voor iedereen heeft dat voordelen zoals voor de tankstationeigenaar, de overheid zelf immers er blijven meer mensen in Nederland tanken in plaats van Duitsland en natuurlijk voor de consument", aldus woordvoerster Gwen Jansen.

De Telegraaf,

Het kortgeleden gesloten militaire vliegveld Ypenburg, waar Amerikaanse bommenwerpers op weg naar Irak tijdens de Golfoorlog nog zijn geland om te tanken.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met subject


 • automobilist
 • bromfietser

Een automobilist die wil tanken belt voortaan bij de pomp met zijn mobieltje het 0800 of 0900 nummer dat op de pomp staat aangegeven, nadat hij zich eerst - via internet - als mobiele betaler heeft laten registreren.

De Limburger,

Een bromfietser die kwam tanken, zag de man nog levend om 15 uur.

De Standaard,

 • auto
 • auto's
 • helikopters
 • vliegtuigen
 • vrachtwagens

De oplossing ligt volgens velen in een soort tussenmotor [...]. Het voordeel van zo'n motor is dat de auto bij alle pompstations kan tanken.

NOS Nieuws,

Oudere auto's tanken nog steeds loodhoudende benzine ter bescherming van bepaalde kwetsbare onderdelen van de motor.

De Standaard,

Helikopters kunnen net als vliegtuigen in de lucht tanken. Dat gaat via een slang die uit het tankvliegtuig wordt neergelaten.

http://wibnet.nl/hoe-zit-dat/tankt-een-helikopter-in-de-lucht,

Voor de diesel die vrachtwagens in Oostenrijk tanken, ontvangen wij 6 miljard shilling (960 miljoen gulden).

NRC,

met object


 • aardgas tanken
 • benzine tanken
 • brandstof tanken
 • diesel tanken
 • waterstof tanken
 • water tanken

Er zijn wel meer plaatsen waar aardgas getankt kan worden, maar niet voor particulieren.

Nederlands Dagblad,

De oplossing ligt volgens velen in een soort tussenmotor. Het zal een brandstofcel zijn die gewoon op waterstof en zuurstof loopt, maar gebouwd in een auto die ook benzine kan tanken.

NOS Nieuws,

Soms, zoals in Den Haag en Rotterdam, kunnen ambtenaren alleen goedkoop benzine tanken.

NRC,

De voorafbetaalde Happy Fuel kaart laat hen toe brandstof te tanken in alle stations van het TOTAL- of FINA-net in België.

http://www.total.be/nl.be/part6/chap2/sub/00005801.htm

Voor het transport van Japanse troepen naar Cambodja moesten de transportvliegtuigen van het Japanse leger onderweg een paar keer landen om brandstof te tanken.

NRC,

Men zal geen benzine of diesel meer tanken maar wel waterstof, die van grote fotovoltaïsche centrales in de woestijnen via pijpleidingen (eventueel via de nu al aangelegde infrastructuur van het aardolie- en aardgasnetwerk) naar de tankstations worden vervoerd.

http://users.pandora.be/schevenels/pieter/eindwerk.pdf,

Na het passeren van de hoge brug legde hij aan bij een tankstation en tankte water en diesel. Via de vaargeul voer hij langs het eilandje Birkholm, dicht langs Marstal om daarna door een geul in het ruime water van de Marstalbocht te komen.

Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

Met een camper tank je overal water. In onze laatste vakantie zag ik meerdere malen campereigenaren hun toilet uitspoelen met de drinkwaterslang die beschikbaar was op het camperpunt.

http://www.camperpunt.nl/index.html

Een andere kwestie is de vorm waarin de waterstof getankt en verbruikt gaat worden – vloeibaar, als een gas, of misschien een combinatie daarvan?

NOS Nieuws,

 • de auto vol benzine tanken

Ik gaf Voorlandt [...] al het geld dat ik bij me had, op het bedrag na dat ik zou moeten betalen om één keer mijn auto vol benzine te laten tanken.

Winterlicht. Een vergeetboek, Jeroen Brouwers,

met voorzetselgroep


 • aan de pomp tanken
 • bij alle benzinestations tanken
 • bij alle pompstations tanken
 • in het pompstation tanken

Stookolie is als brandstof voor wagens even bruikbaar als de diesel die aan de pomp getankt wordt.

De Standaard,

Als je trouwens tankt bij alle benzinestations die op de routes staan vermeld, heb je gelijk genoeg spelletjes, knuffeldieren en ander toebehoren voor de eerste tien jaar.

De Standaard,

De oplossing ligt volgens velen in een soort tussenmotor [...]. Het voordeel van zo'n motor is dat de auto bij alle pompstations kan tanken.

NOS Nieuws,

Dat Nihoul vaak tankte in het pompstation in Elsene waar het lijkje van Loubna werd teruggevonden, is volgens haar niet meer dan een toeval.

De Standaard,

met bijwoord


 • goedkoop tanken
 • goedkoper tanken
 • goedkoop benzine tanken

"Oeps, ik ben geloof ik hier zelfs duurder uit dan in Nederland. Duitse diesel is duurder", concludeert een medewerker van een bedrijf uit Ruinerwold. Hij was op weg van Emmen naar De Krim in Overijssel en dacht even goedkoop te tanken. Dat valt tegen.

Nieuwsblad van het Noorden,

Zo kwam hij dan toch nog in Luxemburg om goedkoop te tanken en door te rijden naar de vergadermachine in Straatsburg.

De Standaard,

Ook bezinnen zij zich op andere vormen van 'loyalty-programma's', waardoor consumenten niet meer indirect meebetalen aan het brochureaanbod van 'handdoeken en koffiezetapparaten' en zo goedkoper brandstof kunnen tanken.

Algemeen Dagblad,

Soms, zoals in Den Haag en Rotterdam, kunnen ambtenaren alleen goedkoop benzine tanken.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


tanken 2.0

(informeel,schertsend)

veel alcohol drinken; zich volgieten

Algemene voorbeelden


Borrelen tot 's avonds laat en 's ochtends vroeg weer op. "Je 'tankte' je helemaal de pleuris. Pils kregen we goedkoper dan de leden."

http://www.delta.tudelft.nl/jaargangen/28/6/drank.html,

Ze bewoont een pand boven een leegstaand ESSO-tankstation, vandaar de nogal voor de hand liggende grap: bij Fabienne gaan tanken.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met object


 • bier tanken

'Darten is effe geen gezeik, maar gewoon lekker bier tanken'. Fans van darts en fans van bier drinken ontmoeten elkaar donderdagavond in Ahoy Rotterdam. Daar strijkt de Premier League of Darts neer.

https://sportnieuws.nl/dartnieuws/geen-gezeik-gewoon-keihard-bier-tanken-video/,