tegenactie


tegenactie 1.0

actie, handeling, manier van doen die een reactie is op een actie van een andere partij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tegenactie…

is een actie

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een actie die een reactie is op een actie van een andere partij; is een actie tegen een andere actie

  Hoofdsemagram: actie


  Algemene voorbeelden


  Elke actie wordt gevolgd door een tegenactie.

  NRC,

  Toen hamburgergigant McDonald's halverwege de jaren tachtig werd geconfronteerd met een kritisch pamflet van een milieugroep, waarin de firma onder meer werd beticht van milieuvervuiling en dierenmishandeling, besloot de keten tot een rigoureuze tegenactie. McDonald's huurde privé-detectives in en liet deze infiltreren in de milieuorganisatie London Greenpeace.

  Trouw,

  Eerst reageerde geen enkele ploegmaat op een aflegger van De Condé wat een razendsnelle tegenactie op gang bracht.

  De Standaard,

  Volgens Siemens-bestuursvoorzitter Heinrich von Pierer hoort het Ausperrungs-wapen bij stakingen als "kip en ei". Hij is er, met zijn volle orderboeken en bijna maximaal gebruik van zijn produktie-capaciteit, van overtuigd dat zulke tegenacties nodig zijn om de stakingen zo snel mogelijk beëindigd te krijgen.

  NRC,

  In de aanloop naar Dood op Verzoek, gisteravond op prime time bij de BBC, voerden 82 Lagerhuisleden een tegenactie.

  NRC,

  Toch bleef het oppassen met vader. Elke opmerking die op een advies leek beantwoordde hij prompt met een tegenactie. Pas als hij zijn ongenoegen onder woorden had gebracht, of zich op een andere manier had verzet, was alles weer in orde.

  Boter halen, Harry Bouts,

  Na een relatieve rustpauze van enkele maanden in de gewelddadige campagne van moslim-extremisten voor een islamitisch bewind in Egypte, met name als gevolg van een harde tegenactie door de Egyptische regering, werd in augustus weer een aanslag op toeristen gepleegd.

  NRC,