tekortvak 1.0
(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een tekortvak…
is een schoolvak; is een vak
- [Onstoffelijke inhoud] is een schoolvak waarvoor een lerarentekort bestaat
Algemene voorbeelden
Tekortvakken. De stimuleringsregeling Tegemoetkoming studiekosten onderwijsmasters is speciaal gericht op vakken waarin momenteel een tekort aan leraren is: Duits, Frans, Engels, Nederlands, Klassieke talen, Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde, Informatica.
De leraar zonder dienstverband, die hetzelfde vak geeft, vervangt de zittende leraar als deze zijn opleiding volgt en volgt zelf een master- of bacheloropleiding in dat vak of eventueel een ander tekortvak tijdens de andere dagen. De school heeft zo geen probleem met de vervanging van de zittende leraar.
Zo wordt in 2020 een tekort van 1.500 fte aan leraren verwacht. Deze tekorten ontstaan door een combinatie van toenemende leerlingaantallen en een toenemende uitstroom van oudere leraren. In dit kader is het interessant na te gaan of de verwachte lerarentekorten in het voortgezet onderwijs verschillen tussen vakken en graadgebied. Wanneer sprake is van zogeheten tekortvakken zal hier bijvoorbeeld op kunnen worden ingespeeld.
De lerarentekorten voor de vo-sector in het algemeen zijn daarom minder hoog dan eerst werd voorzien, zo schrijven de bewindslieden in hun brief. Wel blijft het moeilijk om leraren te vinden voor de verschillende tekortvakken. De vacaturedruk is in 2016 het hoogst in de vakken: informatica, scheikunde, natuurkunde, Duits, klassieke talen, Frans en wiskunde.
Combinatiemogelijkheden
met adjectief ervoor
- een berucht tekortvak
Zelfs over een berucht tekortvak als economie is Wallage optimistisch. "Gezien het grote aantal studenten aan lerarenopleidingen tweedegraads economie zullen in de komende jaren veel bevoegde leraren economie beschikbaar komen," zo meldt hij in de brief.
met voorzetselgroep
Voorzetsel: in
- tekortvakken in het middelbaar onderwijs
- tekortvakken in het voortgezet onderwijs
Wil jij na of tijdens je universitaire studie een eerstegraads onderwijsbevoegdheid halen in een tekortvak? Dan kun je een eenmalige tegemoetkoming krijgen in de studiekosten. Het ministerie van OCW wil daarmee extra eerstegraads leraren opleiden voor de tekortvakken in het voortgezet onderwijs.
In hun brief kondigen de bewindslieden aan dat zij de komende maanden gaan werken aan een integraal 'plan van aanpak lerarentekort' met extra inspanningen om het tekort terug te dringen. Dit plan van aanpak richt zich ook op de tekortvakken in het voortgezet onderwijs. Het plan moet medio februari 2017 gereed zijn.
in voorzetselgroep
- docenten in tekortvakken
- leraar in een tekortvak
- leraren in tekortvakken
'Wervingsbureaus bieden docenten, nog voor die hun lesbevoegdheid halen, een vast contract en een reiskostenvergoeding aan soms in de vorm van een leaseauto.' En een marktconform salaris, zoals een LD-functie. 'De detacheerder wil de markt leegtrekken om een monopolie te krijgen op docenten in tekortvakken'.
Om het groeiende tekort aan leraren in exacte en economische vakken te verminderen, wordt gedacht aan het uitloven van bonussen. Een eerstegraads afgestudeerde leraar in een 'tekort-vak' kan een bedrag krijgen ter hoogte van het collegegeld.
Leraren in het voortgezet onderwijs kunnen vanaf 1 april via het zogenaamde VierSlagLeren een master of een bevoegdheid in een extra vak halen. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker stellen hier de komende twee jaar bijna 3 miljoen euro voor beschikbaar. De bewindspersonen willen hiermee zorgen voor meer masteropgeleide leraren en nieuwe bevoegde leraren in tekortvakken.
- een lerarenopleiding in een tekortvak
- lesgeven in een tekortvak
- een onderwijsbevoegdheid in een tekortvak
- een eerstegraadsonderwijsbevoegdheid in een tekortvak
- een tweedegraadsbevoegdheid in een tekortvak
Per 1 augustus 2017 is de regeling Tegemoetkoming studiekosten onderwijsmasters verruimd. De tegemoetkoming is nu aan te vragen voor een universitaire lerarenopleiding in een tekortvak in voltijd én deeltijd.
"Meer salaris en minder werkdruk en niet alleen voor leraren wiskunde", is de oplossing van AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. En niet strooien met bonussen. "Heb je als bestuur enig idee wat zo'n bonus voor gevolgen heeft in de lerarenkamers, waar ook leraren zitten die niet toevallig lesgeven in een tekortvak, maar die ook keihard hun best doen? Nee, het draait echt om werkdruk en salaris. Bonussen zijn pleisters op een open beenbreuk."
Wil jij na of tijdens je universitaire studie een eerstegraads onderwijsbevoegdheid halen in een tekortvak? Dan kun je een eenmalige tegemoetkoming krijgen in de studiekosten. Het ministerie van OCW wil daarmee extra eerstegraads leraren opleiden voor de tekortvakken in het voortgezet onderwijs.
In het schooljaar 2016-2017 zijn 184 leraren met Vierslagleren aan een opleiding voor een tweedegraads of eerstegraads bevoegdheid in een tekortvak gestart. De meeste leraren hebben gekozen voor de opleiding wiskunde (81 deelnemers), andere vakken waar leraren voor hebben gekozen zijn o.a. Nederlands (37), Engels (19) en Natuurkunde (14). In totaal startten 108 leraren met een tweedegraads opleiding in een tekortvak, 76 leraren gaan hun eerstegraads bevoegdheid halen.
- het lerarentekort in de tekortvakken
Het lerarentekort in de tekortvakken vraagt om blijvende aandacht van de overheid, politiek, lerarenopleidingen en de sector zelf.
gevolgd door als
- een tekortvak als natuurkunde
- een tekortvak als wiskunde of een vreemde taal
Het vinden van een geschikte kandidaat is voor een tekortvak als natuurkunde geen sinecure.
De zittende leraar kan een master volgen of via een bachelor een extra bevoegdheid halen in een tekortvak als wiskunde of een vreemde taal.