thuisblijfmoeder


thuisblijfmoeder 1.0

(onderwijs en opvoeding; neologisme)

moeder die niet werkt, maar thuisblijft om zoveel mogelijk tijd met haar kind of kinderen te kunnen doorbrengen; niet-werkende moeder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een thuisblijfmoeder…

is een moeder; is een vrouw; is een persoon

 • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een moeder die niet werkt, maar thuisblijft om zoveel mogelijk tijd met haar kind of kinderen door te brengen

  Hoofdsemagram: moeder


  Algemene voorbeelden


  Ik ben een helikoptermoeder. Mijn kinderen zijn van de apenstaartgeneratie, we zijn een twee-oudergezin, en ik ben een thuisblijfmoeder. Want ik werk vlakbij, en ben altijd thuis als de kinderen van school komen. En ik heb curlingkinderen. Want ze laten dat getut van mij welwillend toe.

  https://www.ouders.nl/forum/algemeen-ouderschap/hyperouders-en-apenstaartgeneratie,

  Thuisblijfmoeders creëren een mooie wereld vol prachtige kinderen en nijvere huisvlijt en vergaren (diep-jaloerse) volgers en soms commercieel succes.

  http://pollewopstudio.blogspot.com/,

  Ik ben 33 en ben thuis voor m'n kinderen 9 en 3. Mijn man werkt. En rondom mij werken de meesten. Hebben jullie dat ook of hebben jullie al een heel netwerk van thuisblijfmoeders? Heb je het gevoel dat je jezelf moet verdedigen of heb je er maling aan?

  http://www.yunomi.nl/artikel/thuisblijfmoeder,

  Om dezelfde reden stelde een deelneemster aan het Forum van Ouders Online onlangs voor een moeder die uitsluitend voor haar kinderen zorgt, voortaan thuisblijfmoeder te noemen.

  Algemeen Dagblad,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2001