thuisblijfvader


thuisblijfvader 1.0

(onderwijs en opvoeding; neologisme)

vader die niet werkt, maar thuisblijft om zoveel mogelijk tijd met zijn kind of kinderen te kunnen doorbrengen; niet-werkende vader

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een thuisblijfvader…

is een vader; is een persoon

 • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een vader die niet werkt, maar thuisblijft om zoveel mogelijk tijd met zijn kind of kinderen door te brengen; blijft thuis

  Hoofdsemagram: vader


  Algemene voorbeelden


  Overigens werkt mijn zus fulltime (omdat ze een carrièretijger is) en is haar man thuisblijfvader (omdat hij geld genoeg heeft zodat hij niet hoeft te werken), dus niet iedere vrouw is een onuitstaanbare alles beter wetende draak als het om haar kinderen gaat.

  http://forum.viva.nl/forum/Overig/Emancipatie_wat_is_er_toch_mee_gebeurd/list_messages/165994/8,

  Ik weet zeker dat mijn man geen thuisblijfvader kan zijn want hij is veel te dol op zijn werk. Al doet hij ook wel veel thuis en vindt het heerlijk om een dag thuis bij de kinderen te zijn maar hij vindt het ook weer heerlijk om naar het werk te gaan.

  http://www.zwangerschapspagina.nl/baby-dreumes/182964-hoeveel-doe-jij-hoeveel-man-vriend-4.html,

  Als je powerpapa als beroep invult is het ronduit zielig. Zorgvader is ook niks; Een zorgvader, dat gun je een kind toch niet? Thuisblijfvader is te lang en dekt de lading niet. Want een thuisblijfvader brengt de kinderen toch niet naar school? Die blijft thuis.

  http://www.huismannen.nl/site/artikel.php?id=304,

  Thuisblijfmoeders en -vaders zien het ouderschap als een leuke baan. Ze houden niet van stress, en een hoog salaris kan hun gestolen worden [...]. Huisman Harry Maarse (39) stoort zich er niet aan dat mensen hem misschien een 'watje' vinden. Hij ziet het thuisvaderschap juist als een hele onderneming.

  De Volkskrant,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2001