thuishonk


thuishonk 1.0

(honkbal en softbal [balsport])

honk waarvan een speler of speelster van een honkbal-, softbal- of kastieploeg die aan slag is, na de bal geraakt te hebben vertrekt en dat hij of zij na een omloop langs de overige drie honken weer moet zien te bereiken om een punt te scoren; thuisplaat

Semagram


Een thuishonk…

is een honk

   Hoofdsemagram: honk


   Algemene voorbeelden


   Op de hoekpunten liggen de honken: drie platte witte kussens en als (vierde) thuishonk een vijfhoekige witte rubberplaat. Naast dit thuishonk zijn de slagperken uitgezet, links van het honk een perk voor rechtshandige, rechts ervan een voor linkshandige slaglieden.

   http://www.worldwidebase.com/peoplesociety/honkbal.shtml

   Een te hoog of te laag geworpen bal, of een geworpen bal naast het thuishonk geldt als "wijd", vooropgesteld dat de slagman er niet naar slaat. Slaat hij wel en mist hij de bal, dan is het een "slag".

   http://www.fitplein.nl/ideepagina/ideeen_popup.php?id=201

   Van het slagperk naar het eerste honk en van het derde naar het thuishonk ligt een 1 m brede baan voor de honklopers. Deze mogen nl. op deze trajecten bij het lopen van het ene honk naar het andere niet meer dan 1 m afwijken.

   http://www.worldwidebase.com/peoplesociety/honkbal.shtml

   De spelers van de slagpartij gaan ieder op hun beurt, als zij slaan moeten, naast het thuishonk in het slagperk staan.

   http://www.fitplein.nl/ideepagina/ideeen_popup.php?id=201

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • het thuishonk bereiken
   • het thuishonk passeren

   De werper moet de bal steeds zodanig gooien dat deze het thuishonk passeert op een hoogte die wordt begrensd door de breedte van de slagplaat en de schouders en knieën van de slagman ('strike-zone'); de bal dan geldt als 'slag' (Eng.: strike).

   http://www.worldwidebase.com/peoplesociety/honkbal.shtml

   Een speelster van Crash weet langs een Blue Devils softbalster het thuishonk te bereiken. Voor de Meppeler dames had dit geen nare gevolgen, want het duel werd met 15-8 gewonnen.

   Meppeler Courant,

   in voorzetselgroep


   • naar het thuishonk duiken
   • naar het thuishonk rennen

   Sarah gleed door het gat als een honkbalspeler die naar het thuishonk duikt

   Crisis four, Andy McNab,

   Aluminium honkbalknuppel. Probeer de bal zo ver mogelijk te slaan en ren naar het thuishonk. Pas je wel op voor de ramen van de buren?

   http://www.dewilskracht.nl/assortiment/19/Speelgoed/84/Sport-en-Spel/43/Honkbal.html

   thuishonk 2.0

   ruimte, vertrek of gebouw waar de leden of supporters van een sportclub, van een sportploeg, van een vereniging e.d. elkaar ontmoeten of met elkaar, vaak om de gezelligheid, verblijven; gezelligheidsruimte

   Semagram


   Een thuishonk…

   is een ruimte

     Hoofdsemagram: honk


     Algemene voorbeelden


     Vrijdag, er had die dag trouwens geen Nederlander gesport, kwam de plaatselijke bevolking in grote drommen naar de feesttent in West Valley [...]. De avond liep enigszins uit de hand [...]. 'Er was tuig binnen', zegt een anonieme veiligheidsman. 'Onder meer leden van jeugdgangs.' De schrik over de toeloop leidde nog in het weekeinde tot een wijziging van het deurbeleid. Michael Amiabel van het HHH: 'We willen dat oranje hier de boventoon voert. Er moet in dit thuishonk ruimte blijven voor Nederlanders. Zij gaan voor. Maar in korte tijd was dit huis the hottest place in town geworden. En daarom hebben we ingegrepen.'

     de Volkskrant,

     Kinderen vanaf 8 jaar komen na schooltijd naar de BSO om daar even samen iets te drinken en bij te kletsen. Het is een soort thuishonk van waaruit ze hun eigen weg gaan. Ze kunnen in de BSO blijven spelen, maar ook bij een vriendje, naar een club of vereniging of naar het voetbalveld in de buurt gaan.

     http://www.degarve.nl/

     Na terugkeer uit Lelystad werd de overwinning gevierd met een broodmaaltijd in het thuishonk van het 40 leden tellende koor, de Holwortel.

     Meppeler Courant,

     thuishonk 3.0

     plaats waar iets (een bedrijf, een vereniging e.d.) gevestigd is; ook: plaats waar iemand woont of (oorspronkelijk) vandaan komt; plaats van vestiging of afkomst
     Vaak met de bijgedachte dat men daar thuishoort, dat men zich daar thuis voelt.

     Betekenisbetrekking


     metafoor
     Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

     Semagram


     Een thuishonk…

     is een plaats

       Hoofdsemagram: honk


       Algemene voorbeelden


       Start en finish waren bij Sportlust aan de Meppelerweg, het thuishonk van de Steenwijker wandelsportvereniging Tigo.

       Meppeler Courant,

       Speurders vielen enkele weken geleden binnen in een kantoorpand van Jean-Michel Nihoul in Etterbeek. Het biedt sinds drie jaar onderdak aan de firma Tramasure [...]. Voordien zetelde het bedrijfje in Charleroi, thuishonk van Nihoul.

       De Standaard,

       Wat een club!!! Dit jaar bestaan we 40 jaar, 40 jaar van grote hoogtepunten en ook dieptepunten. Hoogtepunten in de jaren dat Rotterdam Zuid in de eredivisie speelde met namen als Jan Loorbach, Marcel Welch, Jan Dekker en niet te vergeten de famous Mister Jacky Dinkins, wie tot ver buiten de landsgrensen een fenomeen was. Jarenlang stond het thuishonk van Rotterdam Zuid, sporthal de Enk, bol van aktiviteiten.

       http://www.xs4all.nl/~berozep/

       De grote schare Meppeler fans heeft de gestage ontwikkeling van Crapjam op de voet kunnen volgen. Na een een periode van optredens en cd-opnamen keerde de heren van Crapjam onverwijld terug naar hun thuishonk om met een dubbelconcert Meppel de primeur te gunnen van 'Recorder'. Crapjam groeit als kool, maar voelt zich echt niet te groot voor Meppel.

       Meppeler Courant,

       Combinatiemogelijkheden


       met adjectief ervoor


       • de echte thuishonken

       In 75 jaar heeft Fortissimo eigenlijk maar op twee locaties, de echte thuishonken, gespeeld.

       https://website.storage/Data/Fortissimo/RTE/Bestanden/NieuwsItem/148/Concept_jubileumboek_KSV-Fortissimo_v20200621_LowRes50361.pdf,