thuisspeler


thuisspeler 1.0

(sport en recreatie; voetbal)

iemand die een thuiswedstrijd speelt; speler van de thuisspelende club

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een thuisspeler…

is een speler

  • [Plaats] speelt op het eigen veld of in de eigen sporthal
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] speelt thuis

    Hoofdsemagram: speler


    Algemene voorbeelden


    Het schot van "den Eric" verdween via de hakken van Smidts voorbij doelman Klak, zowat de enige thuisspeler die een hoog peil haalde.

    De Standaard,

    Krajicek, die vorig jaar in het toernooi van Barcelona een succesvolle rentree maakte na een langdurige blessure, leed tegen de Spanjaard Carretero een pijnlijke nederlaag. De Nederlandse nummer één had weinig in te brengen tegen de verrassende thuisspeler, die met een wildcard in het hoofdtoernooi kwam.

    NRC,

    Het testosterongehalte bij een thuisspeler ligt tot vijftig procent hoger. Die toename van het mannelijk geslachtshormoon zorgt ervoor dat de speler, net als alle andere zoogdieren, bereid is zijn eigen territorium met alle kracht te verdedigen.

    http://users.pandora.be/tafeltennis/intro.htm

    Ingeval het een bondswedstrijd betreft dienen de clubs voor 1 scheidsrechter te zorgen, bij interclub fungeren de thuisspelers als scheidsrechter.

    http://home.pi.be/~hfaes/Regl_2003.htm,

    Leuven vestigde tijdens de eerste speeldag van de terugronde met 124 punten in de partij tegen hekkesluiter Saint-Louis een nieuw seizoenrekord. Via een kollektieve vier op vijf leidde Castors al gauw met 4-11 op Houthalen. Howell was de enige thuisspeler die scoorde.

    De Standaard,

    Het ongeslagen Kiel kon in de allerlaatste seconde via een omstreden afstandsdoelpunt van Olsson (niet over de lijn volgens de thuisspelers, wél over de lijn volgens de Kroatische scheidsrechter) nog een 27-27 gelijkspel uit de brand slepen bij het Noorse Sandefjord.

    http://allserv.rug.ac.be/~mmultael/frames1.htm,

    De Australische fans zagen het werk van de computer toch al vol afgrijzen aan, want het lot zorgde voor de Australische onderonsjes Rafter - Draper en Hewitt - Björkman in de eerste ronde. "Veel slechter hadden de thuisspelers het niet kunnen treffen, maar ik kan in ieder geval zeggen dat het toernooi spetterend van start gaat", aldus toernooidirecteur Paul McNamee, die de computer in stilte toch ook wel zal hebben vervloekt.

    De Telegraaf,

    De thuisspelers knaagden pressingsgewijs verbeten aan de achterstand, en slaagden daar tegen een aanvallend minder overtuigend geworden ploeg ook in.

    De Standaard,

    Het licht ging helemaal uit bij de thuisspelers, die nog de pech hadden dat de ingevallen Henneman een schot van Goots uit doel sloeg en Van den Eede op de lat knalde.

    De Standaard,

    De ontmoeting tussen de heren van DTV-84,3 en Staphorst 1 eindigde in de duidelijke overwinning voor de thuisspelers.

    Meppeler Courant,

    Naast een goede linkerflank moet Molenbeek dringend op zoek naar een spelbepalende middenvelder. Toen kort voor rust ook nog Pierre, de meest creatieve thuisspeler, geblesseerd naar de kant moest, zag het er heel somber uit.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met eigennaam


    • thuisspeler Darron Morgan
    • thuisspeler De Vrij
    • thuisspeler Helmer
    • thuisspeler Magnus Gustafsson
    • thuisspeler Thomas Muster

    In de zomer van '94 moest Bayern München - Nürnberg, een duel uit de Bundesliga, worden herhaald. De tv-beelden hadden aangetoond dat een doelpunt van thuisspeler Helmer ten onrechte was goedgekeurd. De bal was de doellijn niet gepasseerd.

    De Standaard,

    In het Zweedse Baastad ging de overwinning naar "thuisspeler" Magnus Gustafsson. Magnus, die in de halve finale veteraan Stefan Edberg wipte, had in de finale weinig moeite met Andre Medvedev.

    De Standaard,

    Herentals - voor het eerst zonder Metcalf - leverde meer weerwerk dan de setstanden doen vermoeden: 25 minuten zowel voor set 1 als set 2, met thuisspeler De Vrij in uitstekende doen.

    De Standaard,

    John Parrott lette in de kwartfinale op zijn tellen om niet het zoveelste slachtoffer te worden van jong snookergeweld. Parrott haalde het met 5-2 van Graeme Dott. [...]. Harold schakelde thuisspeler Darren Morgan uit met 5-2.

    De Standaard,

    23-jarige Limburgse Filip won de finale van het ATP-tornooi van Wenen tegen thuisspeler en Roland Garros-winnaar Thomas Muster.

    De Standaard,

    thuisspeler 2.0

    (sport en recreatie)

    iemand die thuis - dat wil zeggen niet op locatie, maar in zijn eigen huis - aan een spel meedoet

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een thuisspeler…

    is een speler

    • [Plaats] verblijft thuis, in zijn eigen woning, als hij aan een spel meedoet
    • [Activiteit of handeling] doet thuis mee aan een spel

      Hoofdsemagram: speler


      Algemene voorbeelden


      Als eerste kwam dit najaar de NCRV met interactieve toepassingen op Zo Vader, Zo Zoon en de Nationale Nieuwsquiz. Proefkijkers konden thuis meespelen en hun resultaten vergelijken met die van de spelers in de studio en die van andere 'thuisspelers'. Inmiddels werken negen omroepen en de STER aan interactieve programma's, waarvan een aantal de komende maanden van start gaat.

      NRC,