speler


speler 1.0

iemand die deelneemt aan een sport of spel; iemand die meedoet aan een spel(letje); deelnemer aan een sport of spel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een speler…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] beoefent een sport voor zijn beroep of uit liefhebberij; doet mee aan een spel

  Algemene voorbeelden


  Een speler is insolvent wanneer hij de kredietlijn bij de bank volledig heeft opgebruikt, dus de 2000 DM, en hij tevens geen enkele aandeel meer bezit, die hij eventueel aan de bank kan verkopen. Als deze speler nu een geldbedrag moet betalen en zijn geld is ontoereikend dan is hij bankroet.

  http://www.khbo.be/spellenarchief/vertalingen/DieBorse.html,

  Wanneer iemand de bal gaat slaan gaat u bij voorkeur buiten het gezichtsveld van deze speler staan. De beste positie is achter de speler, buiten het bereik van zijn swing, zodat u de bal kunt volgen voor het geval de speler zelf hem uit het oog verliest. Een speler dient zijn bal niet te spelen alvorens de spelers voor hem buiten bereik zijn.

  http://www.golfspotts.com

  Als geen van beide spelers bij het begin aanwezig is, dan verliest de speler die met de witte stukken speelt alle tijd die verloopt tot hij arriveert, tenzij de regels voor de wedstrijd anders bepalen of de arbiter anders beslist.

  http://www.schaakbond.nl/

  Vanaf het startveld verplaatsen de spelers hun speelsteen de overeenkomstige aantal velden, in wijzerzin, vooruit van wat men met de dobbelsteen heeft geworpen.

  http://www.khbo.be/spellenarchief/vertalingen/DieBorse.html,

  Voetbal bestaat niet meer uit 22 spelers die onder leiding van een scheidsrechter, tot plezier van de mensen op de tribunes tegen een bal trappen. Het voetbal is een complex, een uit de oorsprong van 'sportieve wedijver' gegroeide industrie, waarin de spelers, toeschouwers, clubvoorzitters, sponsors, me'ers, hoofdcommissarissen, televisiestations, adverteerders, en nu ook de ministers en hoofden van geheime diensten de arbeiders zijn, samen met de 'hooligans' die na de wedstrijd het volgende hoogtepunt van het festijn voor hun rekening nemen.

  http://www.nrc.nl/W2/Lab/Magazine/juni2000.html,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • spelen
  • (een punt) verliezen
  • (een rally) verliezen
  • (een ronde) verliezen
  • (een wedstrijd) verliezen
  • (een rally) winnen
  • (een ronde) winnen
  • (de wedstrijd) winnen

  De laatste game werd dramatisch. Inmiddels was duidelijk geworden dat Daus verloren had (immers, beide wedstrijden werden tegelijkertijd gespeeld), waardoor de spanning nog verder toenam. Het werd een vijfde game vol fouten, waarin beide spelers speelden om niet te verliezen in plaats van om voor de winst te gaan.

  http://www.trinkokeen.nl/

  Bij het serveren vliegt het racket uit de hand van de serveerder en komt tegen het net, voordat de bal de grond heeft geraakt. Is dit een fout of verliest de speler het punt? Beslissing: De serveerder verliest het punt, omdat zijn racket het net raakt, terwijl de bal in spel is.

  http://www.vtv.be/reglementen/pdf/02REG_p16_tennisspelregels.PDF

  Als een speler tijdens de rally stopt om een let te vragen, omdat hij denkt dat de bal kapot is en vervolgens blijkt dat dit niet het geval is, dan verliest de speler de rally.

  http://www.squashweb.nl/

  In de eerste ronde van individuele bekers kunnen spelers onderling verwisselen als ze in dezelfde reeks of poule spelen; bij niet naleving verliezen de betrokken spelers hun wedstrijd.

  http://home.pi.be/~hfaes/Regl_2003.htm,

  Wanneer een speler appelleert voor hinderen voor het resultaat van de slag van de tegenspeler bekend is, wordt dit beschouwd als een vroege appeal. Wanneer de speler een vroege appeal maakt en de slag van de tegenspeler gaat vervolgens down of out (= uit), dan zal de scheidsrechter toelaten dat het resultaat van de rally blijft gelden en dat de speler de rally wint.

  http://www.vsf.be/spelregels%20squash.pdf

  Yoyce Bloemert en Pim Nip deden ook mee aan het B-circuit in de leeftijdscategorie tot en met 16 jaar. Beide spelers wonnen de 1e ronde, maar verloren de 2e ronde.

  Meppeler Courant,

  Indien het bloeden uitsluitend werd veroorzaakt door daden van de tegenspeler, wint de geblesseerde speler de wedstrijd.

  http://www.vsf.be/spelregels%20squash.pdf

  met adjectief ervoor


  • de beste speler
  • belangrijke speler
  • een goede speler
  • de sterkste speler
  • de zwakkere speler
  • goede spelers

  "Dat doelman Fred Grim werd verkozen tot beste speler aan Ajax-kant vertelt het verhaal van de wedstrijd", aldus Westerhof.

  De Telegraaf,

  De Finse aanvaller ging gisteren tijdens de training door zijn rechter enkel. Litmanen is na de geblesseerde Ronald de Boer en de geschorste Edgar Davids de derde belangrijke speler die Ajax moet missen.

  NRC,

  Eén van de bekendste sportmannen ter wereld is Michael Jordan. Hij is een Amerikaanse basketbalspeler. In de Verenigde Staten is basketbal heel populair. Een beetje zoals het voetbal bij ons. Jordan heeft aangekondigd dat hij ermee stopt. Michael Jordan werd al meer dan eens een 'god' genoemd. Omdat hij zo'n buitengewoon goede speler was.

  http://www.bop.vgc.be/tijdschriften/kits/990201/jordan.html,

  Tot slot zou ik nog één zeer waardevolle tip willen toevoegen afkomstig van mijn goede vriend Dirk Castelein (elo 2140) en die zeker waardevol is voor de zwakkere speler: speel niet steeds die erg voor-de-hand-liggende zetten. Het zijn juist de speciale zetten - zelfs al zijn ze ietwat dubieus - die het anticiperen van de sterkste speler erg bemoeilijken.

  http://www.carl-adams.be/s_prikbord.htm,

  Van den Herik informeerde bij Inter Milaan zelfs naar de prijs van Wim Jonk. Die bleek natuurlijk veel te hoog. "Vragen staat toch vrij. Je weet nooit", aldus Van den Herik. Van Hanegem vond het niet raar dat naar Jonk is geïnformeerd. "Als je hem kan binnenhalen is dat toch niet gek? Ik ben altijd geïnteresseerd in goede spelers", aldus de trainer.

  NRC,

  • andere spelers

  Wie moet bij een neerkomende hoge bal nu afstand nemen? Als de hoge bal neerkomt in de buurt van een speler, moeten alle andere spelers afstand houden (minstens speelafstand) totdat de bal gestopt is (in de lucht) en op de grond gecontroleerd is.

  http://www.braxgata.be/rotste_regels.htm

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • de geblesseerde speler
  • een geblesseerde speler
  • geblesseerde spelers

  In het geval van een blessure die per ongeluk werd veroorzaakt of waartoe per ongeluk werd bijgedragen door de tegenstander (Regel 16.1.2) dient de scheidsrechter de geblesseerde speler een uur toe te staan om te herstellen, of zoveel tijd meer als mogelijk is binnen het tijdschema van het toernooi of de competitie.

  http://www.squashweb.nl/

  Een geblesseerde speler mag van het nemen van strafschoppen worden vrijgesteld.

  http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

  Over de toekomst van PSV wilde Advocaat nog niet al te veel kwijt. Hij gaat de komende maanden de selectie grondig inventariseren. 'We zullen het dit seizoen met deze groep moeten doen. Belangrijk is dat alle geblesseerde spelers weer fit zijn.'

  Meppeler Courant,

  voorafgegaan door als


  • als speler

  Ik leerde Cortlever pas goed kennen tijdens de olympiade van Nice 1974. Hij had tussen 1936 en 1954 als speler aan vijf olympiades meegedaan. Vanaf 1974 was hij drie keer captain van het Nederlandse olympiadeteam.

  NRC,

  Na achttien jaar profsnooker stopt Terry Griffiths als speler. De 48-jarige man uit Wales ziet nu een andere levenswens in vervulling gaan. Op 1 juni neemt hij bij de profbond de taak van directeur coaching op zich.

  De Standaard,

  De quarterback (spelverdeler) van Mon Valley was als speler onovertroffen in het college-football. Nog praten zijn medespelers van destijds over de wedstrijd van 1979 tegen Houston, waarin hij met nog slechts 7.37 minuten te spelen met zijn passes verantwoordelijk was voor 23 punten.

  NRC,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  speler 2.0

  iemand die aan iets deelneemt; ook: bedrijf dat of organisatie die aan iets deelneemt; partij die aan iets deelneemt; deelnemer

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een speler…

  is een persoon

  • [Activiteit of handeling] neemt deel aan iets

   Algemene voorbeelden


   De overheid reguleert en stimuleert niet alleen, maar neemt ook actief als 'speler' deel aan het maatschappelijk proces. De overheid heeft immers ook presterende en verzorgende functies; zij draagt zorg voor de publieke dienstverlening, die als specifieke kenmerken heeft dat zij algemeen toegankelijk, rechtszeker en rechtsgelijk van aard moet zijn.

   http://www.minbzk.nl/e-overheid/1.1.asp

   Het bericht dat er in juni in de Verenigde Staten veel meer banen bijkwamen dan analisten verwacht hadden, was voor Wall Street de druppel die de emmer deed overlopen. De beleggers waren al zenuwachtig omdat ze geen echt schitterende halfjaarresultaten verwachtten. De vrees voor een renteverhoging daarbovenop, deed de Dow-Jonesindex vrijdag tijdens een verkorte sessie ruim twee procent lager belanden. Na de vakantiedag op 4 juli, sloot Wall Street vrijdag enkele uren vroeger dan normaal. Daarom waren er maar weinig spelers aanwezig.

   De Standaard,

   De markt van het transport van kleine pakjes bestaat uit vele spelers, gaande van grote multinationals tot kleine koeriers. Het is interessant om weten dat een nieuwe koerier een relatief kleine investering (een scooter, een wagen,…) moet doen om zich op deze markt te begeven.

   http://www.bobex.be/bobex/control/info?language=nl=bg_coursier.jsp

   Wat ons bindt is de interesse voor de voedingssector. De Nederlandse Vereniging voor Voedingsleer en Levensmiddelentechnologie (NVVL) is de enige vereniging in Nederland waar spelers vanuit die vele invalshoeken elkaar kunnen vinden. Waar professionals met diepgang en enthousiasme aangesloten zijn, een club voor mensen die wat te vertellen hebben.

   http://www.nvvl.nl/

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een belangrijke speler
   • een grote speler
   • de grootste speler
   • een kleine speler
   • een nieuwe speler
   • belangrijke spelers
   • grote spelers
   • zwakke spelers

   De aanpassingen van de formulierendrukkerij aan de ontwikkelingen in de markt verlopen gestaag, de marktpositie met betrekking tot de print- en mailactiviteiten is verder versterkt en op het gebied van e-mail fulfilment begint Rotaform inmiddels een belangrijke speler op de Nederlandse markt te worden. Ruim 10 miljoen e-mails zijn verstuurd.

   http://www.rotaform.nl/nieuws/nwsbrarchief/200207.shtml,

   Achmea wil uitbreiden in de leegte die de overheid achterlaat wanner zij zich als verzekeraar terugtrekt uit de sociale zekerheid. Achmea, met een omzet van ruim 11 miljard gulden en een netto winst van 398 miljoen een grote speler op de Nederlandse verzekeringsmarkt, heeft naar eigen zeggen de expertise in huis.

   NRC,

   Samas, dat zich toelegt op stalen kantoormeubels, is met de overname van Schaerf in een klap de grootste speler op de Europese markt voor kantoorinrichting geworden.

   NRC,

   Turkije is voorlopig nog een relatief kleine speler in de Belgische buitenlandse handel. Met een invoer van 32,26 miljard frank was het in 1995 de 17de klant van de Belgische-Luxemburgse Unie (BLEU). Toch is de markt sterk in beweging.

   De Standaard,

   Linux is een nieuwe speler op deze markt.

   Rotterdams Dagblad,

   De belangrijke spelers in het Europese veld, i.e. de grote kennisintensieve bedrijven, de (semi)publieke kennisinstellingen, de financiers van onderzoek, de TNO's in Europa, e.a., vormen momenteel zélf de belangrijkste drijvende kracht achter een grotere mate van integratie van het onderzoek in Europa en ook daarbuiten.

   http://www.awt.nl/nl/,

   In het veld voor wetenschap- en techniekcommunicatie (WTC) is een groot aantal spelers actief. Belangrijke spelers zijn media, bedrijven en kennisinstellingen. Daarnaast zijn er in wetenschap- en techniekcommunicatie gespecialiseerde organisaties zoals jeugd- en techniekclubs, volkssterrenwachten, (wetenschaps)musea en science centers.

   http://www.minocw.nl/wetenschap/wtc/print.html

   De drie grote spelers op de Nederlandse krantenmarkt zijn thans De Telegraaf (marktaandeel 31,1 procent), Wegener (28,7 procent) en PCM (28,2 procent).

   http://www.ruudverdonck.nl/archief/MEDS02008__2.html,

   William Stevens, ex-secretaris-generaal van EVCA en consultant voor durfkapitalisten, ziet in de komende jaren een vijftiental fondsen opdrogen of opgaan in buitenlandse fondsen. "Belgische participaties zijn ondervertegenwoordigd in de portefeuilles van buitenlandse fondsen," zegt hij. "Dus worden de zwakke spelers van de Belgische markt voor hen een interessante prooi."

   http://www.bbv.be/downloads/Donkeredagen.pdf,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: in

   • speler in het veld
   • spelers in het veld

   Nederland heeft belang bij Europese parlementaire controle op Europees bestuur, bij een Europees Hof van Justitie, dat verzekert dat alle landen, groot en klein, zich aan de regels houden, bij openbaarheid van Europees bestuur, niet bij intergouvernementeel achterkamertjes-overleg, of de wederopkomst van vooroorlogse machtspolitiek. Nederland is natuurlijk niet de enige speler in het veld en zeker niet de belangrijkste.

   NRC,

   De spelers in het veld zijn de procesindustrie, de apparatenbouwers en hun platforms als de NAP, ingenieursbureau's, kleine gespecialiseerde technologiebedrijven, kennisinstituten en andere universiteiten, en de overheid, met name Onderwijs, Economische zaken, Milieu.

   http://www.api.tudelft.nl/intreeredezondersoda.pdf,

   Voorzetsel: op

   • speler op de markt

   Je zou verwachten dat de energiebedrijven staan te trappelen om internet uit elk stopcontact te laten stromen. Toch heeft Nuon een besluit over het project in Arnhem al meermalen uitgesteld. Komt digistroom te laat als nieuwe speler op de markt, nu al zo'n driekwart miljoen Nederlanders snel internet hebben via kabel of adsl?

   Algemeen Dagblad,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   speler 3.0

   iemand die deelneemt aan kansspelen; iemand die kansspelen speelt; deelnemer aan spelen in een casino; kansspeler

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een speler…

   is een persoon

   • [Activiteit of handeling] neemt deel aan kansspelen; speelt kansspelen; neemt deel aan spelen in een casino

    Algemene voorbeelden


    Shit, de tel kwijt! Opgestaan en de fiches geïncasseerd. Toch voelde ik mij ook een beetje trots dat het casino mij kwijt wilde. Dit keer speel ik een nieuwe variant: fortune-blackjack. Naast de normale inzet kan speler bijvoorbeeld een extra dollar inzetten, die uitbetaalt in het geval hij een blackjack krijgt (aas + tien). Voor de kenners: een soort omgekeerde insurance.

    Viva Las Vegas, Max Pam,

    De Staatsloterij speelt graag voor Sinterklaas en geeft u de hoogste winkans van Nederland. Iedere maand maakt u kans op een hoofdprijs van 2 miljoen. En alsof dat nog niet genoeg is, verrassen we onze spelers met speciale loterijen en iedere maand extra prijzen in het prijzenpakket van meer dan 60 miljoen gulden belastingvrij.

    http://www.staatsloterij.nl/

    Ons land wordt voortaan op zaterdagavond een grote bingozaal. Dat hopen alvast de mensen van de Nationale Loterij die op 8 maart Bingovision boven de doopvont houden. Het spel wordt gekoppeld aan een tv-programma dat tegelijkertijd op TV 1 en het eerste RTBf-net loopt. Bij het begin hoopt de Nationale Loterij wekelijks 300.000 spelers warm te krijgen.

    De Standaard,

    De onderzoekers zien als risico's voor toenemende gokverslaving het illegale gokcircuit en buitenlandse casino's, amusementshallen die meer spelletjes en hogere prijzen aanbieden en het gokken op internet. Bijna de helft van de spelers die een entreeverbod voor Holland Casino hebben gekregen, zoekt zijn heil in het illegale gokcircuit.

    Haarlems Dagblad,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    speler 4.0

    iemand die een rol vervult in een toneelstuk, voor zijn beroep of uit liefhebberij; iemand die toneelspeelt; iemand die acteert; toneelspeler; acteur

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een speler…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] speelt toneel, acteert voor zijn beroep of uit liefhebberij

     Algemene voorbeelden


     Net als een voetbalploeg heeft het theatersportteam vaste patronen om op terug te vallen. Van daaruit wordt verder geïmproviseerd. De spelers moeten vreselijk goed op elkaar zijn ingespeeld, anders ontaardt de scène in een chaos. Je moet vooruit denken om te kunnen reageren op het spel van je medespelers. Verder is er niets voorbereid; je bent als theatersporter geheel afhankelijk van je teamleden. Het gaat er niet om jezelf zo grappig mogelijk op de voorgrond te spelen: samenwerking is de basis van een geslaagde scène.

     http://users.skynet.be/bk265293/theatersport/wat.htm

     TOG heeft al eenentwintig jaar een toneelgroep, die elk jaar voor de uitvoering weer een nieuw stuk opvoert. Dit jaar was dat het Je kunt er naor fluiten van Henk Karstens. Deze Drentse klucht werd in drie bedrijven op uitstekende wijze gespeeld door acht spelers.

     Meppeler Courant,

     De spelers vragen het publiek aan het begin van elke scene om suggesties. Dit kan bijvoorbeeld een lokatie zijn, een emotie of een relatie tussen de spelers. Zo kan het gebeuren dat Roodkapje verliefd wordt op Michael Jackson, of dat de buurvrouw te laat ontdekt dat zij al jaren naast een babysittende kettingzaagmoordenaar woont. De uiteindelijk gespeelde scene is altijd een verrassing, zowel voor het publiek als voor de spelers!

     http://www.buitenbereik.nl/

     Combinatiemogelijkheden


     als subject bij een werkwoord


     • acteren

     De vertelster Sjahrazaad, vertolkt door een komiek-feëerieke Monique Kuijpers, speelt zelf ook vaak mee als slavin of derwisj, als demon of eunuch. De zeven spelers acteren op een mat met een geometrisch motief dat aan decoraties uit een moskee doet denken. Ze dragen luchtige witte pakken, de voeten zijn bloot, de lijven lenig.

     NRC,

     met ander, nevengeschikt substantief


     • de regisseur en de spelers
     • de spelers en regisseur

     De locatie heeft een mooi getypeerde, desolate atmosfeer. Aan alles is te merken dat de regisseur en de spelers het stuk diep hebben wilen doorgronden, en dat levert zeker in het begin enkele voortreffelijke scènes op.

     NRC,

     De machtige verhalen met tijdloze thema's van Engeland's bekendste schrijver blijven over het algemeen wel overeind. De uitdaging ligt in vernieuwing en orginaliteit van de voorstelling. De spelers en regisseur van de Londense theateropleiding hebben het midden gehouden tussen een klassieke en moderne interpretatie.

     Meppeler Courant,

     voorafgegaan door als


     • als speler

     Ik heb toen een paar keer geprobeerd te switchen naar de toneelschool, maar dat lukte niet. Dus heb ik de opleiding afgemaakt en intussen privélessen en cursussen toneel gevolgd. Daarnaast heb ik als speler meegedaan met diverse producties.

     http://www.adodvs.nl/interview.htm#serge

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     speler 5.0

     iemand die een muziekstuk speelt; iemand die een muziekinstrument bespeelt; iemand die muziek maakt

     Semagram (extra betekenisinformatie)


     Een speler…

     is een persoon

     • [Activiteit of handeling] speelt een muziekstuk; bespeelt een muziekinstrument

      Algemene voorbeelden


      Luc Dewez studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel [...]. Hij treedt regelmatig op als solist met gekende orkesten. Op festivals is hij een gewaardeerd speler van kamermuziek en treedt op overal in de wereld.

      http://home.tiscali.be/fonshermans/piacevole/biografie.html

      De contrabas is de grootste onder de strijkers. Zij is zo groot dat de speler rechtop staat of op een hoge stoel zit. De snaren zijn niet in kwinten gestemd, zoals bij de andere strijkers, maar in kwarten.

      http://users.pandora.be/dirk.viaene/muziek1.htm,

      Een zorgvuldig gekozen mondstuk zal een positief effect hebben op het embouchure, de aanzet, tongtechniek en het uithoudingsvermogen van de speler. Kies niet voor een bepaald mondstuk omdat een bepaalde muzikant ook dit mondstuk gebruikt. Kies het mondstuk dat u de beste klank geeft.

      http://www.trompet.nl/geschiedenis/

      Het Amerikaanse kwartet van Dvorak heeft een bijna symfonische allure en dankt zijn populariteit ook aan invloed die de Tsjechische componist onderging van zijn verblijf in 'de nieuwe wereld'. Dvorak - in zijn jeugd altviolist - kende de geheimen van de strijkers als geen ander en zijn rijk gecoloreerde klank is direkt herkenbaar. Op vele momenten wisten de spelers de bijzondere ruimtelijke werking van zijn muziek, die - zoals gezegd vervat in een intieme en fluweelachtige akoestiek - goed te treffen.

      Meppeler Courant,

      Vooral het licht- en klankspel was sober maar zeer ingrijpend. Je ervaarde hoe kleine dingen enorm belangrijk worden doordat zij zelf verbanden leggen in tijd en ruimte. De vertolking van de 4 spelers was zeer goed, al vond ik het spel van de pianiste wat te diafaan.

      http://www.westhoek.be/info/ned/cultuur/HetHemelbed/2000/9-2000/body.htm,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      speler 6.0

      apparaat waarop iets afgespeeld kan worden; apparaat dat iets afspeelt
      Ook in toepassing op een (internet)platform waarop iets afgespeeld/bekeken kan worden, zoals bv. blijkt uit een samenstelling als webspeler.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een speler…

      is een apparaat

      • [Omstandigheid] is bv. een cd-speler, een dvd-speler of een mp3-speler

       Algemene voorbeelden


       Het principe van de Compact Disc is aftasting door middel van een ragfijne laserstraal, die de digitale informatie van de schijf afleest. Het laserlicht wordt gereflecteerd door het zilveren oppervlak van de CD, waarin de informatie in de vorm van putjes is opgeslagen. Hiertussen bevindt zich ook de besturingsinformatie, die zorgt dat de lasterstraal 'in het spoor' blijft en de draaisnelheid van de CD regelt. Stem de kwaliteit van de speler af op de rest van uw installatie, en is deze van een hoog niveau dan is de aanschaf van een nieuw set snoeren naar de versterker (interlinks) beslist aan te raden.

       http://www.raf.nl/

       Natuurlijk bepaalt de kwaliteit van de hoofdtelefoon ook het uiteindelijke resultaat, zorg dus dat dit een goede is. Wellicht is het voor u belangrijk dat de speler ook aan het lichtnet kan worden aangesloten en dat er een lijnuitgang aanwezig is, zodat de speler via een hifi-installatie kan spelen. Ook kan het handig zijn als de speler geschikt is om CD-R en CD-RW weer te geven, CD's dus die zelf opgenomen zijn.

       http://www.raf.nl/

       Maar de huidige MP3-spelers hebben ook een groot nadeel: een maximale opslagcapaciteit van 64 MB, dat hooguit goed is voor anderhalve cd. Steeds als je naar nieuwe muziek wilt luisteren moet je de speler aan je pc bevestigen en nieuwe MP3-bestanden naar de speler downloaden. Een omslachtig werkje. De nieuwe generatie MP3-speler, de MP3-jukebox, moet voor dat probleem een oplossing bieden.

       NRC,

       Aangezien een CD-RW moeilijker uit te lezen is dan een gewone CD of een CD-R (CD-Recordable), kunnen alleen spelers die voorzien zijn van een speciaal stukje elektronica deze CD-RW discs uitlezen. De spelers die CD-RW discs kunnen lezen zijn i.h.a. voorzien van het "multi-read" logo.

       http://www.new-line.nl/

       Combinatiemogelijkheden


       in voorzetselgroep


       • een cassette in de speler
       • een cd in de speler
       • een dvd in de speler

       Hij stopte een cassette in de speler. 'Summertime' van Will Smith was het mooiste nummer van deze zomer.

       De heimweekaravaan, Hans Sahar,

       Ik ben een melomaan, meer dan wat ook, en de dag beginnen zonder muziek is voor mij even ontwrichtend als op reis vertrekken en onderweg vaststellen dat je essentiële bagage bent vergeten. Ik zocht een van mijn favoriete stukken en stak de cd in de speler. Het openingskoorstuk van Bachs Mattheuspassie klonk door de woonkamer.

       De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

       Op een dubbelzijdige dvd met aan elke kant één laag (een dvd die je moet omdraaien in de speler) kan 9,4 gigabyte. Op een dubbelzijdige dvd met aan elke kant twee lagen tenslotte (met in totaal vier lagen) kan 17 megabyte informatie, evenveel als op 25 cd's.

       De Standaard,

       Woordfamilie


       Als deel van een afleiding


       Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen