speelster


speelster 1.0

vrouw die een bepaalde sport beoefent; vrouw die deelneemt aan een sport of spel; vrouw die meedoet aan een spel(letje); deelneemster aan een sport of spel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een speelster…

is een persoon

  • [Geslacht] is een meisje of vrouw

    Hoofdsemagram: speler


    Algemene voorbeelden


    Onverschrokken gaat één van de speelster op het doel af om te scoren.

    Meppeler Courant,

    De aanvoerster probeerde in de vijfde minuut in de eigen cirkel een pirouette uit te voeren, maar verloor de bal aan Hawkes (0-1). Negen minuten later was Holsboer aan de andere kant van het veld attent, zij benutte de rebound van de eerste strafcorner van collega-verdedigster Grijpma: 1-1. Na de rust maakte Wentink gebruik van zijn wisselmogelijkheden. De Tilburgse coach beroept zich er op voor elke positie twee speelsters te bezitten.

    Meppeler Courant,

    De meisjes spelen niet voor niets schaak [...]. Voor de emanciperende vrouw in de Renaissance had het spel, net als in de oudheid, nog een eigen symbolische betekenis: de koningin kan zich van alle figuren op het bord het meest vrij bewegen en beschikt over unieke macht. Sofonisba schilderde het tafereel met een bijna Hollandse intimiteit. De figuren zijn van een verbluffende levendigheid: er is kennelijk een discussie gaande tussen de twee speelsters over de zwarte koningin die Lucia net geslagen heeft. Elk detail op het doek [...] is met miniaturistische precisie geschilderd.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de beste speelster
    • een goede speelster
    • de sterkste speelster
    • belangrijke speelsters

    Cuba is nog steeds de nummer één van het vrouwenvolley. Het won in de finale met 3-1 van China (14-16, 15-12, 17-16, 15-6). Mireya Luis, de beste speelster ter wereld, speelde hierin een belangrijke rol.

    De Standaard,

    De Steenwijkse begon op 14-jarige leeftijd te tennissen. 'Om echt goed te worden had ik misschien wel op mijn achtste moeten beginnen', zegt ze bescheiden. 'Mijn trainers zeggen echter dat je ook nog wel een goede speelster kunt worden als je op wat latere leeftijd met spelen begint'. Het lijkt erop dat ze gelijk krijgen.

    Meppeler Courant,

    De twee bridgers stonden maar iets boven de middenmoot in de finale van 28 paren [...]. Het spel op onderstaand diagram is representatief voor de vele toppen die Vriend-Arnolds bijeen speelden. Bep Vriend (46) wordt al jaren als sterkste speelster van Nederland beschouwd.

    NRC,

    Ze was wereldkampioene van 1978 tot 1991 en afgezien van de zusjes Polgar de sterkste speelster die het vrouwenschaak heeft gekend.

    NRC,

    De Nederlandse hockeysters vertrekken maandag met een opgetogen gevoel naar het wereldkampioenschap in Dublin [...]. In Amstelveen toonde de vorm van enkele belangrijke speelsters een stijgende lijn.

    Meppeler Courant,

    • (de) andere speelsters

    De korte stop moet leidinggevende capaciteiten hebben, en altijd bij de wedstrijd zijn. Haar handschoen moet vaker in contact zijn met de bal dan die van de andere speelsters; behalve de pitcher, catcher en 1e honkvrouw.

    http://www.littleleaguenetherlands.nl/index.asp?pid=227

    Met name Annemiek Wanningen hield als een van de weinigen de normale scherpte vast. Andere speelsters gingen niet voluit en dat was tegen de knokkers uit Klazinaveen wel nodig.

    Meppeler Courant,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een geblesseerde speelster
    • geblesseerde speelsters

    Kamstra, die als 'lucky loser' van het kwalificatie-toernooi mocht invallen voor een geblesseerde speelster, had weinig in te brengen tegen de Oostenrijkse Judith Wiesner: 7-5 en 6-1.

    NRC,

    De dames van volleybalvereniging Van Dorsten Makelaars behaalden een eenvoudige overwinning op Allotria uit Hasselt, de hekkesluiter van de 1e klasse B. Coach Marnix van Wiskerke kon niet beschikken over de langdurig geblesseerde speelsters Ellen Geene, Nathalie v.d. Kolk en Lucy Tijman op Smeijers.

    Meppeler Courant,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: op

    • speelsters op de baan
    • speelsters op het veld

    In Atlanta komen in de enkelspelen 64 spelers en speelsters op de baan. De eerste 48 van de wereldranglijst per 29 april 1996, met een maximum van drie per land, plus zestien spelers met een wildcard.

    De Standaard,

    Ook zaterdag wist VCZ geen winst te halen thuis tegen SSS uit Emmercompascuum (1-3). Ondanks afwezigheid van spelverdeelster Frijlink had trainer/coach Riemslag zes speelsters op het veld en vier reserves op de bank.

    Meppeler Courant,

    Kuipers kreeg het toch nog voor elkaar twaalf speelsters op het veld te krijgen: de vier dames I-speelsters plus acht speelsters van nota bene meisjes B1.

    Meppeler Courant,

    Voorzetsel: uit

    • een speelster uit Japan
    • de speelsters uit Assen

    Miriam Oremans verloor met 7-6 7-6 van Kimiko Date, de als zevende geplaatste speelster uit Japan.

    NRC,

    Het dubbelspel liet ook zien dat de dames van MLTC en de Hertenkamp goed aan elkaar gewaagd waren, maar dat de speelsters uit Assen uiteindelijk toch de betere waren; 6-1, 6-7, 1-6.

    Meppeler Courant,

    Voorzetsel: van

    • een speelster van het team
    • speelsters van dames 2
    • speelsters van Kampong
    • speelsters van het eerste team
    • speelsters van het Nederlands voetbalelftal

    Dash zit in een moeilijke periode. Twee weken geleden overleed een speelster van het team door een auto-ongeluk na de training.

    Meppeler Courant,

    Bij het afgelopen WK maakten drie speelsters van Kampong deel uit van de selectie van Wentink.

    NRC,

    De week voorafgaande aan de wedstrijd was een week vol teleurstellingen. De enkelblessure van Ellen Geene bleek erger dan gedacht. Verder maakte Marian Scholing bekend te stoppen vanwege privé-omstandigheden. Twee speelsters van dames 2 vulden het gat.

    Meppeler Courant,

    Na zeven jaar trouwe tennisdienst bij MLTC, waar zij in de laatste jaren uitgroeide tot een van de dragende speelsters van het eerste team, is de opbouw van de vijfde-klasseclub uit Havelte nu haar belangrijkste doel geworden.

    Meppeler Courant,

    Wat is er in mijn leven gebeurd dat ik later op de dag met vijf speelsters van het Nederlands voetbalelftal voor een tijdschrift genaamd Hard Gras op een veld in de Amsterdamse bossen mag poseren in een officiële KNVB-outfit, waarbij de vrouwen door een stiliste en een grimeuse zijn omgetoverd tot volleerde mannequins?

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

    met substantief ervoor


    • een aantal speelsters
    • een paar speelsters

    Uit onvrede [...] verliet een aantal speelsters vorig jaar zomer de Twentse sterrenformatie, waardoor de selectie flink werd uitgehold.

    NRC,

    Dat de wedstrijd na zeven minuten in de tweede helft werd afgebroken, kon Van 't Hek wel begrijpen. "Er gleden een paar speelsters flink uit."

    NRC,

    Met een 6-2, 6-2-overwinning op Pizzichini (nr 49) plaatste Sabine Appelmans zich in Leipzig voor de tweede ronde tegen Maggy Maleeva of Medvedeva. Omdat een paar speelsters (o.a. Dominique Monami) afhaakten, kregen Els Callens en Sidot, de kwartfinalisten van Limoges, een plaats op de hoofdtabel.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • zijn speelsters

    Lammers schroefde beetje bij beetje de trainingsintensiteit op, stuurde zijn speelsters vaker naar het krachthonk en stelde hen voor de keuze: een leven in dienst van de sport of een maatschappelijke carrière.

    NRC,

    Verliezend coach Dikmoet haalde zijn speelsters na het eindsignaal midden op het veld bijeen en vertelde ze dat het "een wereldseizoen" was geweest en hij trots op ze was. Die troostende woorden konden niet voorkomen dat bijna de hele Larense ploeg in tranen uitbarstte.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • spelers en speelsters
    • spelers en/of speelsters

    De 44-jarige Van der Elzen was zaterdag een van de ruim vierhonderd deelnemers aan de Nederlandse kampioenschappen. Vanuit alle windstreken waren 's lands beste spelers en speelsters - in leeftijd variërend van acht tot tachtig - naar de Veluwehal in Barneveld gekomen.

    NRC,

    Voor het eerst heeft Stanley Franker zijn vrouw meegenomen naar de Open Australische tenniskampioenschappen in Melbourne. Hij heeft tegenwoordig op reis wat meer tijd voor haar en hoeft niet zelf meer op de baan te staan om spelers en speelsters te trainen.

    NRC,

    Hoe groter de diameter is hoe langzamer de shuttle. De veren shuttle heeft de voorkeur van gevorderde spelers en speelsters. Bij recreanten wordt meestal met nylon shuttles van een goede kwaliteit gespeeld.

    http://www.onzeplek.nl/cms/publish/content/showpage.asp?pageID=322#top

    Ultimate speel je met twee teams van elk zeven spelers en/of speelsters en één schijf. Onderstaande tekening geeft het speelveld weer. Aan beide zijden van het veld vind je een doelgebied. Elk team verdedigt een doelgebied. Je kunt een punt scoren door de schijf te gooien naar een teamgenoot, die hem dan in het doelgebied van de tegenstanders vangt.

    http://www.frisbeesport.nl/NFB/onderdln/infoblad.htm,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    speelster 2.0

    vrouw die een rol vervult in een toneelstuk, voor haar beroep of uit liefhebberij; vrouw die toneelspeelt; vrouw die acteert; toneelspeelster; actrice

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een speelster…

    is een persoon

    • [Geslacht] is een vrouw

      Hoofdsemagram: speler


      Algemene voorbeelden


      Een voorstelling, geregisseerd door Stefan Nortier, die geen minuut verveelt en waarin de speelsters de toegedichte rollen spelen, alsof ze op het lijf geschreven zijn.

      http://www.stichtinglens.nl/paginas/recensie_BITCH.htm,

      In één van de laatste nummers van 'Oud-Meppel' heeft mevrouw G. Reinders-Bos een gedetailleerd artikel geschreven over de speelsters en spelers en de mensen achter de schermen. Zij speelde zelf de hoofdrol in de figuur van Bouwina van Heemster als de gemalin van Roelof van Munster. Meer dan 150 amateur-toneelspelers deden aan het schouwspel mee en zij kwamen uit vele verenigingen.

      Meppeler Courant,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • een speelster van een toneelvereniging

      Een van de hoofdrolspeelsters (Betsie Houtsma) kon wegens een schouderblessure niet spelen. Haar rol werd overgenomen door Ina v.d. Werf, een speelster van een toneelvereniging uit Marknesse.

      Meppeler Courant,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • spelers en speelsters

      Jalving en Jalving heette het stuk, waarmee de toneelvereniging OBK uit Alteveer/Kerkenveld vrijdagavond in dorpshuis De Alke voor het voetlicht trad. De tien spelers en speelsters brachten het spel onder regie van Siem Sanders uitstekend ten tonele.

      Meppeler Courant,

      Een selectie van spelers en speelsters van diverse verenigingen gaat het toneelstuk 'Jacht op de gebroeders Boersema' opvoeren.

      Meppeler Courant,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      speelster 3.0

      vrouw die een muziekstuk speelt; vrouw die een muziekinstrument bespeelt; vrouw die muziek maakt

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een speelster…

      is een persoon

      • [Geslacht] is een vrouw
      • [Activiteit of handeling] speelt een muziekstuk; bespeelt een muziekinstrument

        Algemene voorbeelden


        Alle finalisten van het concours hebben de hele dag mogen werken met diverse vakdocenten [...]. Voor het Esito blokfluitensemble was vooral het ochtendprogramma o.l.v. Anna Stegmann (speelster bij the Royal Wind Music) erg waardevol.

        http://www.kaliberkunstenschool.nl/nieuws/detail/esito-blokfluitensemble-wint-finale-jmco/,

        Het is knap om zien hoe een oeroud Chinees instrument een van de meest moderne en best bekende deuntjes in onze collectieve gamegeschiedenis feilloos weet te reproduceren. Hulde aan de Chinese speelster!

        http://www.gametown.tv/nieuws/3100-jaar-oud-chinees-instrument-kent-mario,

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen