tijk 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een tijk…
is een voorwerp; is een zaak
- [Kleur] is meestal wit
- [Uiterlijk] is vaak doorstikt
- [Materiaal] is van katoen of kunststof
- [Functie] dient als bescherming, voorkomt dat de vulling naar buiten komt, en zorgt ook voor isolatie en vochtopname
- [Verplaatsbaarheid] is vaak afritsbaar
- [Stoffelijke inhoud] zit om een matras, een dekbed, een waterbed, of een kussen
Algemene voorbeelden
Ama zwaait me van het bed en haalt de oude lakens eraf. Van de kale matras eronder stijgt een klamme, bedompte lucht op. Twee langgerekte holtes, ter grootte van lichamen, zijn naast elkaar in de tijk te zien.
De hoogte van het bed is normaal 45 cm maar kan ook op 55 cm uitgevoerd worden (dit noemt men ook wel seniorenhoogte). Er bestaat zowel een wollen, katoenen als een anti–allergische tijk.
Matrassen bestaan uit een vulling waarvoor het zelfde geldt als voor vullingen van bekleed meubilair. De vulling is soms afgedekt met een brandwerende tussenlaag (interliner). Daaromheen zit de tijk. Deze kan gemaakt zijn van verschillende soorten textiel, zoals waterdicht nylon (polyamide), zware kwaliteit katoen/viscose, of pvc (polyvinylchloride).
Woordfamilie
Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen
tijk 2.0
(verouderend)
Betekenisbetrekking
Betrokken betekenissen | 1.0 : 2.0 |
---|
Semagram (extra betekenisinformatie)
Tijk…
is een stof
- [Functie] wordt gebruikt voor het maken van hoezen voor matrassen, beddenzakken, kussens, maar werd vroeger ook wel gebruikt als zeildoek, of als materiaal voor binnenbekleding van schoenen
- [Grondstof] is meestal van katoen of linnen
- [Vervaardiging] is geweven
Algemene voorbeelden
Uitsluitend in de steden Brugge, Gent, Kortrijk en Turnhout, werd blauw gestreept of gedamd linnen (= quadrillées) en tijk gemaakt, aangewend zowel voor zomervesten en beddegoed als in de meubel- en zelfs de schoenindustrie.
En dan was er nog tijk of tijkgoed. Dat was meestal sterk linnen, onder andere gebruikt voor matrassen en zeildoek, maar ook bijvoorbeeld als binnenbekleding van schoenen. De tijkweversnering verenigde niet alleen de producenten van tijk, maar ook de wevers van gewoon lijnwaad.