timmerman


timmerman 1.0

iemand die timmerwerk verricht voor zijn beroep; iemand die timmert voor zijn beroep; ook: het beroep van timmerman

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een timmerman…

is een persoon

  • [Plaats] heeft meestal een werkplaats
  • [Activiteit of handeling] verricht timmerwerk; timmert
  • [Instrument] werkt met hout en timmergereedschap
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] doet zijn timmerwerk als beroep

Algemene voorbeelden


Als je dan als specialist bekend bent op het gebied van restauratie, renovatie, verbouw en onderhoud van historische panden. Dan mag je trots zijn om je bedrijf want dat wordt je niet zomaar. Dat vereist een houding, een kunst. Dat gaat van boven tot beneden, van de directeur, de timmerman tot een ieder de met zo'n project bezig is.

http://www.cannenburgh.nl/ned/home.htm

De beuk is een boom die haast nooit te kampen heeft met overwoekeringen of met parasieten [...]. Trouwens, ondervraag eens een timmerman en hij zal je weten te vertellen dat het hier om een houtsoort gaat die niet te buigen of te vervormen is, en dat men het niet een vorm kan laten aannemen waarvoor het niet bestemd is.

http://www.bloesemremedies.be/proboomolien1.html

De blokschaaf is het belangrijkste gereedschap van de meubelmaker of timmerman, en ontbreekt in geen enkele gereedschapskist.

http://www.xs4all.nl/~decoo/blscha.html

Met behulp van een schietlood gaat de metselaar of de timmerman na of een muur of een balk "in 't lood", d.i. loodrecht staat. Wanneer "alles in het lood staat", is alles in orde (ook figuurlijk).

http://www.mot.be/dutch/proverbs.htm

Beroepen die onder de cao voor het bouwbedrijf vallen zijn onder andere: timmerman, metselaar, stratenmaker, ijzervlechter maar ook rijswerker, tegelzetter en boormeester.

http://www.hbbcnv.nl/index.asp

Vind nog maar eens een Hollandse vakman, een timmerman, een loodgieter, een schilder. Al onze eigen mensen willen hogerop, kijken neer op handwerk.

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

Ben ik op de wereld gekomen om mijn leven lang me op te sluiten in een studeerkamer? Nee, zomer en winter wil ik timmeren. Ik stelde mij voor hoe ik altijd maar huizen zou bouwen en de stok van onze driekleur [...] vastspijkeren tegen het hoogste punt van het gebouw. Maar kasten en stoelen timmeren was mij ook goed genoeg [...]. Voor mij lag de hele wereld open. Immers, kon men in Nederland geen timmerman gebruiken, dan was er altijd nog plaats genoeg in Amerika of in Australië.

De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

Ze liep naar het meest nabij zijnde boompje. Ze knielde in het perk, legde de zaag horizontaal langs de grond, tegen het dunne stammetje aan, en zaagde het rustig om. Heb je wel eens een timmerman gezien die langs een aangebrachte potloodstreep een balk doorzaagt? Ze deed het met dezelfde precisie.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

In de eerste eeuwen van de stadsontwikkeling zijn het de timmerlieden die de 'ruggegraat van het bouwen' zijn, zoals de auteurs het noemen. Logisch, want de huizen werd lange tijd opgetrokken om dragende houtskeletten.

NRC,

De villa werd omgebouwd tot hotel. Bij onze aankomst hadden Erika en ik in de villa timmerlieden, metselaars, loodgieters en een tegelzetter aangetroffen. Het geheel werd drastisch verbouwd.

Het paradijs, Anton Haakman,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • bouwen
  • (iets) maken

Hun vader, een timmerman die uit Schotland geïmmigreerd was, bouwde in 1903 de eerste Harley-Davidson-fabriek: een houten schuur van drie bij vijf meter in de achtertuin van de Davidsons.

De Standaard,

Hoe werd een boerderij gebouwd? Gebint. Het skelet of gebint werd vaak door de timmerman op zijn bouwplaats gemaakt. Daarna werd het vervoerd naar de plaats waar de boerderij moest worden gebouwd. Met behulp van telmerken (merktekens in het hout in de vorm van sneetjes in het hout, putjes of gebeitelde Romeinse cijfers) werd het gebint op zijn plaats gezet.

http://www.openluchtmuseum.nl/zomersite/Educatie/kinderen_02_05.html

Greet zei dat er ook nog nieuws was. Zij hadden de rechter ontmoet en die had de rekening van de begrafenis aan Simonne gegeven. Die rekening omvatte de kosten van de grafdelver en de timmerman die de kist had gemaakt.

Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

Vijfmaal heeft mijn vrouw me gevraagd om het hok te timmeren en steeds heb ik het uit weten te stellen. Nu wordt het door een timmerman gemaakt en ik voel me schuldig als ik hem zie.

De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

met koppelwerkwoord


  • timmerman worden
  • timmerman zijn

'Als je vastbesloten bent,' zei mijn vader, 'dan moet je beslist timmerman worden, als je zeker weet wat je wilt dan heb je mijn zegen, maar waar diende dat gymnasium dan voor?'

De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

De woning van mevrouw A. K. (54) aan de Javastraat was één van de eersten die werd aangepakt. Haar man is gehandicapt en omdat haar broer timmerman is, doet hij vaak klusjes in huis. Maar een timmerman kan de electriciteitsbedrading niet vernieuwen, dus was de subsidieregeling voor hun een uitkomst.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor


  • een goede timmerman

Discrimineren op leeftijd mag niet, maar aanstelling blijft een kwestie van afweging van meer factoren dan leeftijd alleen. Een goede timmerman van 50 jaar komt best wel aan de bak.

NRC,

  • een vakbekwaam timmerman
  • vakonbekwame timmermannen

Zij echter was de dochter van een arbeider, een vakbekwaam timmerman. Haar vader had een zeer verfijnd gevoel voor hout. De faam van de klompen die hij op zijn vrije zondagen maakte, reikte tot op Vlieland.

http://www.hetopenboek.nl/htm/verhaalhnico.htm,

Een columnist die onder pakkende titel Huisje een paar duizend stukjes schreef over het vakantiehutje dat hij had gekocht voor hem en zijn kroost, en alle financiële perikelen daarbij, de ongemakken, de lekkages [...], de malafide aannemers en vakonbekwame timmermannen [...], de klusjes die de schrijver vervolgens zelf moest opknappen.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

  • de plaatselijke timmerman

Het vervaardigen van grafkisten gebeurde 40 jaar geleden bij de schrijnwerker in je dorp. Bij een overlijden werden de maten genomen en de plaatselijke timmerman zette zijn beste beentje voor om een mooie doodskist te maken.

http://www.qui.be/

met ander, nevengeschikt substantief


  • de schilder, de timmerman
  • schilders en timmerlui

De aanwezige winkels konden de bevolking praktisch in alle behoeften voorzien. Zo waren er de bakker en de kruidenier voor de eerste levensbehoeften. Maar ook ambachtslieden als de smid, de schilder, de timmerman, de rietdekker en de fietsenmaker konden hun vak uitoefenen.

Meppeler Courant,

In de nog kale ruimte waren schilders en timmerlui druk in de weer.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

voorafgegaan door als


  • als timmerman

De 19-jarige D. is begin '92 als timmerman in loondienst getreden bij BCE Bouw bv.

http://dmd.nu/vdb/

G. is begonnen als timmerman in de bouw. Daarna is hij bij een keukenzaak gaan werken, die ook parketvloeren verkocht.

http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=17312,

Hans van der Laan van Dwingeloo reikte twee koninklijke onderscheidingen uit. Aan de heer F. Hoogenkamp te Dwingeloo wegens zijn veertigjarig dienstverband bij het bouwbedrijf Joh. Zoer te Dwingeloo, bij welk bedrijf hij als timmerman en later als uitvoerder heeft gewerkt [...]. Aan de heer F.A. Hogenkamp te Geeuwenbrug.

Meppeler Courant,

IJshockey heeft me rijker gemaakt in levenservaring, dan in geld. Toen ik bij Utrecht speelde en bij Flame Guards Nijmegen was ik full-prof, maar tegenwoordig werk ik als timmerman in een lokaal ziekenhuis.

http://www.tigers.nl/

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


timmerman 1.1

iemand die voor zijn beroep op een scheepswerf of aan boord van een schip timmerwerk verricht; scheepstimmerman

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een timmerman…

is een persoon

  • [Plaats] verricht timmerwerk op een scheepswerf of aan boord van een schip
  • [Activiteit of handeling] timmert; verricht timmerwerk
  • [Instrument] werkt met hout en timmergereedschap
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] doet zijn timmerwerk als beroep

Algemene voorbeelden


Op de werf bestond het werk naast de nieuwbouw van schepen vooral uit reparatie en onderhoud [...]. Een equipagemeester en een meestertimmerman hadden de leiding over de werf. De meestertimmerman was verantwoordelijk voor de inkoop van materialen en de bouw en uitrusting van de schepen. Onder zijn leiding werkten de timmerlieden en de sjouwers.

http://www.xs4all.nl/~jgsmits/delfshaven/heden_zeemag.html,

Wij hebben in Monnickendam drie loodsen: twee bouwhallen en een constructiehal. We kunnen dus altijd aan twee schepen tegelijk werken. Momenteel zijn toevallig alle timmerlui in Monnickendam aan het werk, omdat twee schepen tegelijk worden afgewerkt.

http://www.schuttevaer.nl/2000/08/hakvoort.htm,

Met name in de hogere rangen aan boord, zoals die van stuurman en hoogbootsman, omringden de schippers zich met streekgenoten. Ook de functie van timmerman en scheepskok werd, zij het in mindere mate, bezet door lieden uit de nabije omgeving van de schipper.

http://www.nationaalarchief.nl/sont/hetvarendvolk.html

In de verklaringen namelijk worden de bemanningsleden met naam, patroniem en familienaam, hun functie aan boord, hun leeftijd en hun plaats van herkomst genoemd. Bovendien plaatsten de zeelieden hun handtekening of merkteken onder aan de verklaring. En zo verschijnen lange reeksen schippers, stuurlui, hoogbootslieden, timmermannen, scheepskoks en bootsgezellen, ooit verloren gewaand, maar hervonden.

http://www.nationaalarchief.nl/sont/hetvarendvolk.html

De kapitein schrok toen hij ons schip er zo vreemd bij zag liggen. Ze liet het wier en de schelpen aan de onderkant van haar achtersteven zien. De timmerlui waren met het roer in de weer. We gingen aan boord en onmiddellijk liet de kapitein een sloep strijken om de lege plek aan de steven te kunnen zien.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • de scheepsschilder en timmerlieden
  • schilders en timmerlieden
  • timmerlieden, schilders

Onze gemeente is verbonden met het water en haar economische bedrijvigheid: de werven, de scheepsreparatiebedrijven, de scheepsschilder en de timmerlieden.

Meppeler Courant,

In het afbouwwerk gaat het goed. Voor de schilders en timmerlieden is volop werk. En het gaat ook goed met de bouw van aluminium schepen.

http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=10660,

Op het schip en op de aanlegsteiger is het een drukte van belang. Timmerlieden, schilders, monteurs en stoffeerders krioelen door elkaar met maar één doel: de klus voor het weekeinde te klaren. Want dan zal de bemanning arriveren, om het schip af te varen richting Middellandse Zee.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


timmerman 2.0

iemand die timmert; iemand die uit liefhebberij met hout en timmergereedschap in de weer is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een timmerman…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] timmert; verricht klein timmerwerk
  • [Instrument] werkt met hout en timmergereedschap
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] doet zijn timmerwerk als hobby

    Algemene voorbeelden


    Marlies repareert de kapstokhaak. Zij is de timmerman in huis.

    http://www.parochie-kunrade.nl/index.php/preekarchief/351-2004-16de-door-het-jaar,

    Verras de ontluikende timmerman/-vrouw met deze eerste gereedschapskist van Bigjigs. De set wordt compleet geleverd met sleutels, schroevendraaiers, zeis, zaag, hamer en een tang.

    http://www.tantekim.nl/product-details/387_gereedschapskist

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • een goede timmerman zijn

    Mijn vader is een onwijs goede timmerman en heeft vroeger de leukste tafeltjes, stoeltjes en barbie-bedjes voor me gemaakt [...]. Helaas is niet elke vader zo'n Handige Harrie, maar gelukkig zijn er ook gewoon meubels te koop.

    http://www.flavourites.nl/blog/terug-naar-de-hippe-schoolbanken-schoolbank-tafel-buro-bureau-vintage-jeugdsentiment-kids/790/,