tiny forest


tiny forest 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; neologisme)

klein bos, ongeveer ter grootte van een tennisbaan, dat wordt aangelegd om voor meer groen in de stad of de wijk te zorgen en om buurtbewoners te leren over de natuur
Nota bene: tiny forests worden aangelegd in navolging van het specifieke Tiny Forest, dat een geregistreerd handelsmerk is van het IVN, het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Authentieke Tiny Forests voldoen aan een aantal strikte voorwaarden, o.a. wat betreft de bodembewerking en de hoeveelheid beplanting. De principes van een Tiny Forest zijn bedacht door de Indiër Shubhendu Sharma.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tiny forest…

is een bos; is een terrein; is een plaats

      Hoofdsemagram: minibos


      Algemene voorbeelden


      Een tiny forest stimuleert biodiversiteit: het bos van 200 m² bestaat uit veel verschillende soorten bomen. Deze bomen trekken weer insecten en vogels aan.

      https://www.ivn.nl/tinyforest/wat-is-een-tiny-forest

      "Eigenlijk gelooft niemand dat hier zeshonderd boompjes staan", zegt initiatiefnemer Daan Bleichrodt van IVN, instituut voor natuureducatie, gebarend naar het stukje grond. "Toch grappig dat mensen een tiny forest altijd groter inschatten." Maar hij waarschuwt de sceptische toeschouwer: "Zie je dat blauwe vogelhuisje? Daarin zit een camera, gemaakt door leerlingen van het technasium. Die maakt elke dag op hetzelfde moment een foto, dan zie je straks echt hoe hard het groeit."

      https://www.trouw.nl/groen/het-tiny-forest-rukt-op~af168db5/,

      Afgelopen twee jaar heeft een groep vrijwilligers een rommelig en onveilig stukje Utrecht omgetoverd tot een klein paradijsje, met moestuintjes en speelplekken. En een tiny forest. Het project krijgt met de Natuurprijs een geldbedrag van € 10.000,= om hun tiny forest verder vorm te geven.

      https://www.nationaalgroenfonds.nl/actueel/tiny-forest-winnaar-nationaal-groenfonds-natuurprijs-2016,

      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2016
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal tiny forest
      Betekenis in brontaal idem
      Samenhangende woorden (vorm) tiny house
      Samenhangende woorden (betekenis) minibos