toeschouwer


toeschouwer 1.0

iemand die naar iets kijkt dat de aandacht trekt; iemand die een schouwspel waarneemt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een toeschouwer…

is een persoon

  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] kijkt min of meer toevallig naar iets

    Algemene voorbeelden


    Lestino had zich in woorden en gebaren van ontzetting uitgelaten over de bedragen die de gasten hadden betaald en gezegd: 'Ik zal persoonlijk nieuwe rekeningen opstellen en het te veel betaalde teruggeven, direct.' En dan krijgen ze nog een half flesje, dacht Hofman, die als enige toeschouwer op een bank in de gang het tafereel met de goede afloop volgde.

    Overspel, Mensje van Keulen,

    Intussen beweeg ik even niet mijn vingers, dan kan ik daarna meer kracht vinden om de kraan open te draaien. Ik doe zachtjes om de anderen niet te wekken. Liever heb ik geen toeschouwers bij mijn ochtendritueel. Dat schrikt mensen af, heb ik gemerkt. Dat je ziek bent, is al moeilijk genoeg voor ze.

    Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • toeschouwer zijn

    De vogels herkennen je als voedselgever, maar verder? Van familiariteit tussen mens en vogel is geen sprake. Het is een antieke jachtkameraad maar het blijft een wilde vogel, die zelf zijn prooi kan vinden. Je bent toeschouwer bij een natuurlijke gebeurtenis.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • onder de toeschouwers

    Onder de toeschouwers stond een kleine vrouw met piekhaar, lage schoenen en een lange, grijze regenjas. Het type dat je in iedere grote stad in vuilniszakken ziet zoeken. Ook zij had intens naar de mime gekeken.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    toeschouwer 2.0

    iemand die een show, voorstelling, wedstrijd of iets dergelijks bijwoont

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een toeschouwer…

    is een persoon

    • [Geheel] maakt deel uit van een publiek
    • [Geslacht] is een man of een vrouw
    • [Object betroffen] bekijkt een show, voorstelling, wedstrijd of iets dergelijks
    • [Oorzaak, reden of aanleiding] is doorgaans volgens plan (opzettelijk) ergens naartoe gegaan om iets te bekijken

    Algemene voorbeelden


    Bij de dames ging de "gouden plak" naar de 23-jarige huisvrouw Provvidenza Sansoni, die 688 gram watermeloen doorslikte. Ook het publiek liet zich niet kennen: de toeschouwers deden de watermeloen alle eer aan en verwerkten vijf ton vlees van deze vrucht uit de komkommerfamilie.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • betalende toeschouwers

    Zo'n tweeduizend betalende toeschouwers waren zaterdag in Frederiksoord getuige van het Floraliacorso, wat volgens het VVV het grootste jaarlijks terugkerende toeristische evenement van de gemeente Vledder is.

    Meppeler Courant,

    Toen de cross van start ging, was het weer opnieuw goed. Geen lovertje wind, vijfduizend betalende toeschouwers en alle ingrediënten aanwezig voor een zeer snelle wedstrijd. En dat werd het ook.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • toeschouwer bij een wedstrijd
    • toeschouwers bij het corsofeest
    • toeschouwers bij een toernooi

    Een week geleden was Wilmots als gast van de thuisploeg in het Parkstadion een aandachtige toeschouwer bij de wedstrijd Schalke 04-Mönchengladbach.

    De Standaard,

    In de Vlasschuur zijn Fatal Attraction en De Vereniging bezig met hun creaties: 'Het land van Mystica's' en 'Carnaval in Rio'. De toeschouwers bij het Corso-feest kunnen ervan verzekerd zijn, dat er weer veel moois te zien zal zijn.

    Meppeler Courant,

    Of iedereen het Wagener-hockeystadion en de omliggende terreinen vol partytenten zo snel mogelijk wilde verlaten. De meteorologische dienst voorspelde zo veel wind, dat de veiligheid van de toeschouwers bij het toernooi gevaar liep.

    Algemeen Dagblad,

    Voorzetsel: in

    • (de) toeschouwers in een sporthal
    • (de) toeschouwers in het stadion
    • (de) toeschouwers in het theater
    • (de) toeschouwers in de zaal

    Ze dansen nog wekelijks, de bijna bejaarde ouders van basketballers Gerard en Willie-Jan Ackermans. Gewoonlijk weliswaar niet voor 1.400 toeschouwers in een uitverkochte sporthal, maar gisteravond maakten 'de Ginger Rogers en Fred Astaire van Weert' graag een uitzondering.

    NRC,

    Bij de eerste thuiswedstrijd na de winterstop, in de weekends van 19/20 en 25/26 januari, zullen de aanvoerders een oproep richten tot de toeschouwers in het stadion.

    De Standaard,

    Hij stond in het poortje aan de zijkant van het podium en wachtte geduldig tot de sketch die daar werd opgevoerd was afgelopen. Toen liep hij naar een van de zitplaatsen in de schaduw, niet ver van waar zij zat. Her en der verspreid zaten nog wat losse toeschouwers in het theater, maar niemand bleef zolang als zij en hij.

    Blauwbaard, Pauline Slot,

    De felle toneelbelichting zou een ongeschminkt gezicht een nare, bleke kleur geven. Daarom moeten alle zangers geschminkt worden. Omdat de toeschouwer in de zaal de zangers van een grote afstand ziet is de grime vaak geprononceerder dan een normale make-up.

    http://www.reisopera.nl/html/algemeen/frame_index.html

    Voorzetsel: op

    • de toeschouwers op de eerste rijen
    • de toeschouwers op de rij voor mij
    • de toeschouwers op de tribune

    Van de optredens van onder andere Ruth Jacott, Stef Bos en het Les Miserables-koor waren toeschouwers op de eerste rijen zichtbaar ontroerd.

    NRC,

    Het diep vooroverbuigen, waartoe ook de toeschouwers op de rij voor mij overgingen, hielp evenmin: de bovenkant, waar zich toch heel wat afspeelde, bleef onwaarneembaar. Dat er zoiets als boventiteling bestond, hoorde ik pas in de pauze. Misschien waren de toeschouwers op de laatste rijen er al aan gewend. Er was in ieder geval niemand die morde, laat staan zijn geld terugvroeg.

    NRC,

    Waarom Ajax niet de marge vergrootte tot 5-0 is een raadsel dat trainer Van Gaal maar moet oplossen. Want het blijft onbegrijpelijk hoe met name Litmanen een paar opgelegde kansen miste. De toeschouwers op de tribune trokken zich er niets van aan. Die zwaaiden met hun vlaggetjes en zongen liefdevol: "We are the champions'.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • onder de toeschouwers

    De Nieuwe Snaar staat al twintig jaar op de planken en tourde ononderbroken naar de cultuurpaleizen in Vlaanderen en Nederland, waar de stemming onder de toeschouwers steeds opperbest was.

    http://www.antwerpen-leeft.be/11november.htm,

    met substantief ervoor


    • het aantal toeschouwers
    • een groot aantal toeschouwers
    • een redelijk aantal toeschouwers

    Het aantal toeschouwers langs de route werd geschat op enkele duizenden. De variatie bij dit corso was groot.

    Meppeler Courant,

    Traditiegetrouw organiseerde de feestcommissie van het Havelter volksfeest in samenwerking met dansschool Van de Stroet alweer voor de elfde keer de inmiddels bekende dansmiddag. Even dreigde het weer roet in het eten te strooien, maar ondanks een grote stortbui aan het begin kon gastvrouw Monique Houtsma in haar openingswoord al een groot aantal toeschouwers verwelkomen.

    Meppeler Courant,

    Voorzitter Harm Haasjes van de toneelvereniging De Toutenburghers kon vrijdag en zaterdagavond een redelijk aantal toeschouwers welkom heten.

    Meppeler Courant,

    met telwoord ervoor


    • 4500 toeschouwers
    • 20.000 toeschouwers
    • duizenden toeschouwers
    • honderdduizend toeschouwers

    'Dat was een fantastische tijd voor het ijshockey in Heerenveen. Larry van Wieren, Johan Toren, Leo Koopmans. Iedere week 4500 toeschouwers op de tribune. Van de tien jongens in mijn klas speelden er zeven ijshockey. Vandaar dat ik ook maar begon.'

    http://www.tigers.nl/

    Dat de Crazy Dunkers een formatie van wereldformaat zijn, blijkt wel uit de indrukwekkende referenties. Zo werd er dagelijks een publiek van zo'n 20.000 toeschouwers vermaakt tijdens de eindronde van de EK in Parijs.

    http://www.topsportnoordnederland.nl/feballstargala/entertainment.html,

    Stefan Edberg nam in Stockholm met tranen in de ogen afscheid van zijn publiek. "Tusen takk Stefan", scandeerden enkele duizenden toeschouwers. Duizendmaal dank.

    De Standaard,

    Romario, door de wereldvoetbalbond FIFA uitgeroepen als beste speler van 1994, speelde afgelopen zondag zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe club in de nationale competitie. Bijna honderdduizend toeschouwers waren op het duel tegen Fluminense afgekomen.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    toeschouwer 3.0

    iemand die kunst bekijkt in een daartoe opgezette ruimte; iemand die een tentoonstelling, een expositie bezoekt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een toeschouwer…

    is een persoon

    • [Geslacht] is een man of een vrouw
    • [Activiteit of handeling] bezoekt een tentoonstelling, een expositie; bekijkt kunst

      Algemene voorbeelden


      In het Stedelijk was een labyrint gepland waar de toeschouwer rond kon dwalen in ruimtes die verschillende atmosferische condities zouden bezitten. Smalle, lage ruimtes afgewisseld met hoge, regen, wind en mist, alles was mogelijk.

      http://www.debalie.nl/dossierartikel.jsp?dossierid=16967=14755

      De toeschouwer die het museum binnenkomt, wordt uitgenodigd over een catwalk te lopen, samengesteld uit houten paletten. Tussen de planken liggen repen papier met de tekst van een Afrikaans lied waarin gedroomd wordt over emigratie naar Frankrijk.

      De Standaard,

      Op een expositie in het Zentrum für Kunst und Medientechnologie in Karlsruhe stond een groot wit bed, waar je als toeschouwer op kon gaan liggen.

      NRC,

      Op de tentoonstelling in het Provinciaal Museum volgen acht kunstenaars de voetsporen van Man Ray. Met tekeningen, foto's, objecten en installaties confronteren ze de toeschouwer met uiteenlopende visies op de drie genoemde begrippen.

      De Standaard,

      Incandescerend of gloeilicht kan optisch samengebundeld worden en is hierdoor beter geschikt om de volle aandacht van de toeschouwer op het geëxposeerd object te trekken.

      http://members.chello.be/cr25588/pH7/texte/Ncr/behoud.html

      De twee grote honden voor het Slachthuisterrein kijken niet uit over een plein. 'Ze kijken naar elkaar terwijl de toeschouwer hen passeert,' staat in het gidsje dat bij de expositie in Stroom verscheen. 'Dit verleent hun aanwezigheid een zelfbewustzijn, die niet langer is afgeleid van hun architecturale omgeving of van hun functie als toeschouwers in het openbare leven. Door de verschuiving in hun verhouding verandert de verhouding tussen kijken en bekeken worden.'

      NRC,

      Uitgaande van de Hasseltse legende van de Dolende Man, die de weg gewezen werd door de Virga Jesse, wordt de gelovige houding geconfronteerd met de moderne ontvoogding. Op het snijpunt van die twee ontstaat een spanning die nieuwe creatieve mogelijkheden schept. Zo wordt de Dolende Man vergeleken met de zoekende kunstenaar, die de zelfverzekerdheid van het geloof moet missen. Het parcours dat de toeschouwer op de tentoonstelling doorloopt, is dat van de verinnerlijking. De getoonde werken zijn van een degelijk gehalte, maar echte uitschieters zijn er nauwelijks.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen