toevalsfactor


toevalsfactor 1.0

het toeval als factor die de uitslag van iets beïnvloedt; mate waarin het toeval invloed heeft op de uitkomst, de uitslag, het eindresultaat van iets; aandeel van het toeval in de uitslag van iets, zoals de uitslag van een sportwedstrijd of spel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een toevalsfactor…

is een factor; is een omstandigheid; is een zaak

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het toeval als factor die de uitslag van iets beïnvloedt; is de mate waarin het toeval invloed heeft op de uitkomst, de uitslag, het eindresultaat van iets

    Hoofdsemagram: factor


    Algemene voorbeelden


    Gelijkheid houdt in dat een aantal arbitraire factoren niet mag bepalen welke kansen je krijgt in het leven, zoals huidskleur, sociale afkomst en geslacht. Dit zijn namelijk 'toevalsfactoren' die je niet aan jezelf te danken hebt.

    https://www.sg.uu.nl/nieuws/2014/rechtvaardigheid-door-de-ogen-van-filosofen,

    De prestaties van een leerling op een toets is nooit een perfecte maatstaf van het niveau van die leerling. Elke toetsscore bevat een soort van 'toevalsfactor', die reflecteert of een leerling net een goede of een slechte dag had, of dat er verstorende toetsomstandigheden waren etc. Die toevalsfactor noemen we meetfout.

    http://www.educatieveagendalimburg.nl/limburg-cijfers/cijferpagina/meetfout-de-relatie-tussen-opleidingsniveau-ouders-cito-en-advies,

    Ook in wedstrijden op het hoogste niveau zie je dat er in vrijwel elk spel nauwelijks te voorspellen gebeurtenissen voorkomen die de score 180 graden kunnen laten draaien. Daarbij speelt de kansberekening dikwijls tot veler ongenoegen een wrede rol: een kleine kans leidt tot winst terwijl de grotere een negatieve score oplevert. Voeg daaraan de toevalsfactor toe, noem het pech of geluk, en het zal duidelijk zijn dat bij bridge onverwachte wendingen aan de orde van de dag zijn.

    https://www.volkskrant.nl/archief/kansberekening-speelt-een-wrede-rol~a852683/,

    Kanker is vaak domme pech, schreef het vakblad Science begin dit jaar. Twee van de drie tumoren zouden ontstaan door toevallige foutjes bij de celdeling. Andere factoren zoals erfelijkheid, roken of voeding speelden een bescheiden rol. Die conclusie deugde niet, beweren medisch statistici nu in het concurrerende Nature. Toevalsfactoren dragen hooguit 10 tot 30 procent bij aan de tumorvorming, zo blijkt uit hun analyse.

    https://www.trouw.nl/home/komt-kanker-door-externe-factoren-of-is-het-pech-~a201aef7/,

    Wie met schoolteams over het beleid met betrekking tot hoogbegaafde leerlingen in gesprek gaat, ontdekt al snel dat er zeker aandacht is voor hoogbegaafde leerlingen, maar dat toevalsfactoren eigenlijk bepalen op welke manier de leerling benaderd wordt.

    https://books.google.nl/books?id=RDxjzH6XhjYC&pg=PA13&lpg=PA13&dq=toevalsfactor&source=bl&ots=THX3yRssAt&sig=8dmsdqdH5Te6wAFsI3jApIJghr0&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwii7KLk5ZPZAhULKMAKHSWbAZw4FBDoAQhNMAc#v=onepage&q=toevalsfactor&f=false,

    Hof 's-Hertogenbosch oordeelt in hoger beroep dat bij pokerspelen de toevalsfactor niet door behendigheid, kennis en spelstrategie in belangrijke mate kan worden beïnvloed. Het gegeven dat de wet vanaf 1 november 2008 wel rekening houdt met de inzetten, maakt niet dat de onderhavige naheffingsaanslag van iedere redelijke grond is ontbloot.

    http://taxlive.nl/-/niet-eu-internetpokerprijzen-zijn-voor-1-november-2008-volledig-belast,

    Ik had weliswaar een boek meegenomen, niets zo zonde van de tijd als tijdens de stoelgang niets te lezen te hebben, maar toch wilde ik me ook nog even vergasten op de vermelding van nog zo'n stempel. Ik pakte de closetrol bestudeerde 'm van binnen. Niets dat leek op een productiedatum. Ziehier hoe groot 't toeval dat mij de dag ervoor op m'n werk was overkomen. Nu ging 't mij eigenlijk niet om die toevalsfactor. 't Zette me eerder aan 't denken over allerlei zaken, allemaal closetrol-gerelateerd, maar niet minder belangwekkend, zo scheen 't mij toe.

    http://www.zijperspace.nl/pivot/entry.php?id=1978,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • (te) groot zijn

    Met sets over 15 caramboles is de toevalsfactor (te) groot, is de mening van Raymond Ceulemans. De 58-jarige Belg groeide op met het echte seriewerk in partijen over eerst 60 en later 50 punten. De invoering van het setsysteem vond de man van meer dan honderd titels niets.

    Meppeler Courant,

    • een (grote, te grote) rol spelen
    • in het spel zijn

    Ook het spelen van een beslissend punt op 40-40, iets wat Eltingh initieerde toen hij in de ATP-spelersraad zat, kan hem bekoren. "Men verwachtte dat de toevalsfactor bij dit punt een grote rol zou spelen, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het niet uitmaakt. Juist op die momenten onderscheiden de topspelers zich."

    https://nos.nl/artikel/2012974-experiment-tennisregels-leuk-maar-niet-actueel.html,

    Het onderzoekje van Bas is te beperkt om verregaande conclusies te trekken. De toevalsfactor speelt een te grote rol.

    https://verkopersonline.nl/artikel/4181/correct-opvolgen-van-leads-is-een-goudmijn.html

    Het probleem met voorspellingen is dat er te veel toevalsfactoren in het spel zijn.

    https://books.google.nl/books?id=0-pJDwAAQBAJ&dq=toevalsfactor+een+rol+spelen&hl=nl&source=gbs_navlinks_s,

    als object bij een werkwoord


    • toevalsfactoren temperen
    • toevalsfactoren uitschakelen

    Als tweede criterium rekende ik de panache van de Tourwinnaar mee, zijn kranigheid, zwier, bravoure. Hoe zou ik dat anders moeten uitdrukken dan in het aantal behaalde etappeoverwinningen, en om de toevalsfactor die dat met zich meebrengt te temperen telde ik er steeds 1 bij op.

    43 Wielerverhalen, Tim Krabbé,

    Bij de minimale waarde van de betrouwbaarheid (0) zijn de meetresultaten volledig onbetrouwbaar, scores worden alleen door toevallige factoren bepaald. Bij de waarde 1 zijn de toevalsfactoren volledig uitgeschakeld.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Betrouwbaarheid_(statistiek),

    In het boek 'Permanente politieke campagne' wordt een handreiking gedaan om het contact met de kiezer te versterken. Het boek helpt om de toevalsfactor tijdens campagnes uit te schakelen en de kans op succes te optimaliseren.

    http://politiekeacademie.eu/shop/boek-permanente-campagne/

    met adjectief ervoor


    • de belangrijkste toevalsfactoren

    Geluk bepaalt volgens een nieuwe studie van de Wereldbank voor een belangrijk deel hoe welvarend een land is. "Er zit een verrassend groot element van toeval in de groeicijfers", zo staat in de studie die is geschreven door twee Amerikaanse economen van de Wereldbank. William Easterly en Leon Pritchett voegen er onmiddellijk aan toe dat ook het beleid van de regering van groot belang is. De belangrijkste toevalsfactoren zijn volgens hen rampen, zoals droogte, en plotselinge prijsdalingen voor belangrijke exportprodukten. De Afrikaanse landen hebben de afgelopen jaren met beide te maken gehad.

    NRC,

    • een onberekenbare toevalsfactor

    Als men in het burgerlijk proces deze rangschikking van feiten, getuigenissen en argumenten overlaat aan de advocaat, dan legt men veelal de uitspraak in de handen van de handigste en ijverigste advocaat, die ook veelal de meeste informatie, en de meest gunstige zal weten te vergaren. Als men integendeel de volgorde in de handen legt van de rechter of het openbaar ministerie, die een gunstige of ongunstige volgorde zal kiezen, dan brengt men in het proces een onberekenbare toevalsfactor, die een grote invloed kan uitoefenen op het al-of-niet-schuldig verklaren van een beklaagde, op het al-of-niet-inwilligen van een eis.

    http://users.skynet.be/sky50779/recht1.htm

    in voorzetselgroep


    • beïnvloed zijn door toevalsfactoren

    De toets moet betrouwbaar zijn. De uitkomsten moeten 'waar' zijn, dat wil zeggen zo min mogelijk beïnvloed zijn door toevalsfactoren.

    http://www.vu.nl/o_o/kwaliteitszorg/

    • afhankelijk zijn van toevalsfactoren
    • een combinatie van toevalsfactoren

    "Ik kijk meestal twee seizoenen vooruit, en ik heb wel een vaag beeld van 'mijn carrière', maar het is van zoveel toevalsfactoren afhankelijk."

    http://www.itoa.nl/pso/index.htm,

    Niet alleen biologen, maar ook filosofen, psychologen, sociologen hangen steeds meer uw scheppingsverhaal aan. Zij geloven voorts, dat zowel het ontstaan en de ontwikkelingsgang van de wereld als die van de bewoners van de aarde als een combinatie van toevalsfactoren moet worden gezien.

    De reis naar Kithira, Andreas Burnier,