toverbal


toverbal 1.0

afbeelding

Bron: Ixnayonthetimmay
( Publiek domein )

hard, balvormig snoepje dat, door erop te zuigen, in je mond van kleur verandert; snoepje dat van kleur verandert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een toverbal…

is een lekkernij; is voedsel

  • [Kleur] heeft verschillende kleuren
  • [Vorm] heeft de vorm van een balletje
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] verandert van kleur door erop te zuigen

    Hoofdsemagram: snoepje


    Algemene voorbeelden


    'Daarnet was hij geel,' riep ik hem toe, de toverbal die mijn moeder me bij het betreden van het fabriekscomplex in de mond gestoken had omhoog stekend, 'en nu is hij groen!'

    De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

    Ik heb toch zulke grillige trek. Ik heb zin in drop en noga en chocola en zuurtjes en toffees en toverballen, kortom Karel mag zijn hele zaakje aan mij verkopen.

    ...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

    Ik herinner mij bokspringen, de hinkelbaan [...], een winkeltje in de hoek van het Ter Braakepleintje, twee dropjes voor een cent, twee toverballen voor een cent, de postzegel van twee cent, een schrift met opgeplakte lucifersetiketten, een boekje met opgeplakte sigarenbandjes, gluton, en dat sigaren met een c geschreven werd.

    De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • gele toverballen
    • groene toverballen
    • knalrode toverballen
    • paarse toverballen

    In de verfilming van Sjakie en de Chocoladefabriek mocht Sjakie na het vinden van de gouden wikkel mee de Chocoladefabriek van Willie Wonka in. Duizend-en-een soorten zoetigheid omringden hem – dropsleutels, reusachtige bonbons, knalrode, gele en paarse toverballen, limonaderivieren en chocoladefonteinen.

    Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,

    's Middags in de verlaten tuin of 's avonds als wij alleen van een boodschap naar huis keerden voelde ik mijn hart bonzen in mijn keel. Met harde, pijnlijke slagen roffelde het tegen mijn borstbeen en ik kon amper ademhalen, slikken, eten of spreken. Wij voelden dat er iets verschrikkelijks op handen was, waartegen noch de talismannen van mijn broer noch de groene toverbal, noch de hokuspokusspreuken iets zouden vermogen.

    De lange geboorte, Lut Ureel,

    voorafgegaan door als


    • als een toverbal

    Mijn moeder pochte overdreven op de spijkerbroeken die duidelijk niet konden bleken en die zo lelijk waren dat de adem je in de keel bleef steken. Maar als mijn moeder teksten hoorde als verbouwingsopruiming opheffingsuitverkoop drie halen twee betalen of alleen al het woord koopjes dan kreeg ze een andere kleur, net als een toverbal.

    De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    toverbal 2.0

    (sport en recreatie; politiek en bestuur)

    goed gespeelde bal; goede bal

    Algemene voorbeelden


    This was not cricket en door deze grove display van unsportsmanlike conduct werd ons ritme gebroken. Na een partnership van 71 runs werd de Doctorandus (35) gevangen en moest ook zijn vervanger Prien (4) weer snel de kleedkamer opzoeken. Hennie (19) werd niet veel later geveld door een toverbal. Fab kwam en Fab ging voor. Niet best Fab, laat ik het nooit meer zien!

    http://www.roodenwit.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    met onbepaald voornaamwoord


    • geen toverbal (slaan)

    Maar zelfs die kleine bijsturing van de 72-jarige coach Pancho Segura leek een rampzalige uitwerking te hebben op het spel van Andre Agassi. Segura [...] hamert er voortdurend op dat hij zijn hoofd erbij moet houden. Dat hij de stand nauwlettend in de gaten houdt, zodat hij geen toverbal slaat als hij een breekpunt achter staat. "Ik heb in het verleden duidelijk laten zien dat het niet goed met me gaat als ik veel ga nadenken."

    NRC,