toveres


toveres 1.0

((vooral) in België)

vrouw die kan toveren; vrouwelijke tovenaar; tovenares

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een toveres…

is een vrouw; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Op beschuldiging van toverij werd Catlyn Fiermoing begin 1627 door de plaatselijke magistratuur aangehouden, ondervraagd en onderworpen aan de gebruikelijke tortuur. Catlyn weigerde eerst te bekennen dat ze een toveres of heks was, maar stortte in na verloop van tijd. Hoewel ze wist dat hiermee haar lot bezegeld was, gaf ze op 1 juni 1627 toe dat ze 'reeds achttien à negentien jaren' een toveres was [...]. De bekentenissen bezegelden haar lot.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Catlyn_Fiermoing

      Norbert De Coster neemt mensen met veel fantasie mee naar verrassende locaties. Je kan er luisteren naar verhalen over rovers, toveressen en dode zielen.

      http://www.vanstoeltotstoel.be/?action=agendadetail&agenda=260&titel=Spots+op+West+-+%22Griezels%2C+toveressen+en+ander+gespuis%22+door+Norbert+De+Coster&select_page=22

      De tijd dat vrouwen beschuldigd en veroordeeld werden van hekserij en op de brandstapel terecht kwamen, gaat ver terug. Toch is het nog niet zo lang geleden dat bepaalde vrouwen werden gemeden omdat men dacht dat ze toveressen waren… ze hadden omgang met de duivel of hadden de kwade hand.

      http://www.noordzeeverhalen.be/pagina12.html

      Combinatiemogelijkheden


      voorafgegaan door als


      • als toveres

      Rond 1520 vielen in diverse Nederlandse gewesten de eerste dodelijke slachtoffers van toverijprocessen. In het Hollandse Beverwijk vond in 1537 de executie plaats van een vrouw die niet alleen van hekserij werd beschuldigd, maar ook wegens haar doperse overtuiging van Texel was gevlucht. Hier gaf de 'dubbele ketterij' de doorslag om haar als toveres te verbranden.

      http://books.google.be/books?id=noOPgJYg18QC&pg=PA157&lpg=PA157&dq=toveres&source=bl&ots=4LeDct9bW_&sig=my13q6IzP2ndO2KTsOorij_4bwk&hl=nl&sa=X&ei=4eugUL-jI8HK0QWLkoGYCg&ved=0CFUQ6AEwCTge#v=onepage&q=toveres&f=false,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding