trafikant


trafikant 1.0

((vooral) in België)

iemand die voor een crimineel handelscircuit mensen of illegale goederen van de ene plaats naar de andere smokkelt; smokkelaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een trafikant…

is een persoon

  • [Groep] kan deel uitmaken van een georganiseerde bende
  • [Activiteit of handeling] smokkelt mensen of illegale goederen van de ene plaats naar de andere
  • [Gedrag] is crimineel en wordt derhalve strafrechtelijk vervolgd
  • [Belanghebbende of begunstigde] werkt voor een crimineel handelscircuit

Algemene voorbeelden


Twee jaar nadat een onderzoekskommissie van de Kamer de konklusies voorstelde over de rol van België in de internationale mensenhandel, neemt de trafiek in mannen, vrouwen en kinderen uit landen van de derde wereld en Oost-Europa nog steeds toe. Ondanks de batterij wetten, koninklijke besluiten en omzendbrieven die de wetgever de jongste twee jaar in stelling bracht tegen de trafikanten.

De Standaard,

De strijd tegen de Oost-Europese maffia is geopend. Een Poolse bende autozwendelaars rijdt met een vrachtwagen gestolen voertuigen naar Gdansk. Speurders in ons land ontdekken de trafiek en sturen via Interpol een bericht naar Warschau. De politie-informatie belandt er op een anonieme stapel documenten. Op het moment dat rechercheurs in Polen het bericht ontvangen, hebben de trafikanten hun gestolen goederen al lang verpatst en kozen ze het hazenpad. Er loopt nogal wat mis wat in de strijd tegen de Oost-Europese misdaad.

De Standaard,

Drugsgebruik won terrein, maar viel terug na de heroprichting van de galg voor trafikanten.

De Standaard,

Het gerecht is een omvangrijke smokkel op het spoor in chemicaliën die in het Verre Oosten en in Zuid-Rusland gebruikt worden om heroïne aan te maken. Trafikanten uit het Mechelse zetten een aanvoerlijn op die van ons land naar Turkije liep.

De Standaard,

Op dit congres toonde een raadsheer bij het hof van beroep [...], aan welke lijdensweg magistraten moeten afleggen om maar zelfs de meest elementaire informatie over vermoedelijke witwassers of drughandelaars te verkrijgen [...]. "Wanneer wij in het beste geval na één of anderhalf jaar eindelijk de gewenste gegevens hebben, stellen we keer op keer vast dat het geld allang naar een ander fiscaal paradijs vertrokken is, waardoor een nieuwe rogatoire commissie nodig is. Als zoiets vijf of zes keer gebeurt, kan je niet anders dan besluiten dat je inspanningen nutteloos zijn. Een magistraat heeft een goeie tien jaar nodig om te snappen wat een trafikant in 24 uren tijd heeft georganiseerd. In die tijd zijn zowel de trafikant als zijn geld verdwenen."

http://www.senate.be/www/?MIval=/publications/viewPubDoc&TID=16787119&LANG=nl,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • trafikant in hormonen
  • trafikant in vrouwen

"Ik ben trafikant in hormonen voor renpaarden." Met die verbijsterende bekentenis praatte een 46-jarige Zwitser zich zaterdag, na zijn aanhouding op de luchthaven van Zaventem, meteen in de gevangenis.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelId=dst03062002_021,

In geen enkele grootstad in België kan de vrouwenhandel zo gemakkelijk draaien als in Antwerpen. Antwerpen is de plaats bij uitstek waar trafikanten in vrouwen, in (nauwe) samenwerking met de exploitanten van vitrines, hun zeer winstgevende activiteiten kunnen ontplooien.

http://www.antiracisme.be/nl/rapporten/mensenhandel/1998/menshan6.pdf,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen