traject


traject 1.0

bepaalde, al dan niet vaste verbinding waarlangs men zich van een vertrekplaats naar een eindbestemming begeeft; ook: een deel van een dergelijke route
Afhankelijk van het verband in toepassing op verplaatsingen met vervoermiddelen, het afleggen van een bepaald wedstrijdparcours enz.

Semagram


Een traject…

is een verbinding

 • [Geheel] kan een onderdeel zijn van een ruimere geografische afstand tussen twee punten
 • [Pad of traject] loopt van een vertrekplaats naar een eindbestemming
 • [Frequentie] wordt, afhankelijk van het verband, eenmalig dan wel frequent of zelfs systematisch afgelegd
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is precies lokaliseerbaar en meetbaar in afstand
 • [Gebruiker] wordt gevolgd door iemand die of iets wat zich verplaatst

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • leiden
 • lopen

Uitgangspunt van de tocht vormt het gemeentehuis van Langemark, ondergebracht in het voormalige kasteel. Van hieruit leidt het traject langs de oude spoorwegbedding en het Ieperleekanaal naar Merkem.

http://www.fietsland.be/route/wvl/bakelandtroute.htm

Tussen Haarlem en Zandvoort komt volgend jaar op proef een sneltramverbinding. Op het traject, dat loopt via het bestaand spoornet, gaat een speciale lightrailtrein rijden.

De Telegraaf,

als object bij een werkwoord


 • een traject afleggen

Scooter en auto reden snel de straat door en sloegen op de splitsing (senso unico!) rechtsaf. Even later verscheen de auto weer aan het begin van de straat, minderde vaart en legde met lage snelheid het hele traject nog eens af.

Kleine bloemlezing over roken, A.F.Th. van der Heijden,

Dit kunstwerk is van een opperste eenvoud. Twee schoenendozen schuiven onafhankelijk van elkaar als treinwagons over smalle metalen stroken die voor een museumraam zijn opgehangen. De ene doos is leeg. In de andere doos zit een houten figuurtje met een afgewend hoofd schijnbaar naar buiten te kijken. De deerniswekkende dozen leggen steeds hetzelfde traject van het beginpunt naar het eindpunt af. In de herhaling toont zich de zinloosheid, naar het schijnt.

NRC,

 • een traject volgen

We hebben zelfs gekeken of er ijscowagens of bussen of zelfs bepaalde leveranciers trajecten volgden die langs deze plaatsen liepen.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

met adjectief ervoor


 • een kort traject
 • een lang traject
 • een rustig traject
 • een speciaal traject
 • een vast traject
 • alternatieve trajecten
 • drukke trajecten
 • intercontinentale trajecten
 • korte trajecten
 • lange trajecten
 • speciale trajecten
 • specifieke trajecten
 • verschillende trajecten

Op een kort traject van de A13 bij Rotterdam wordt sinds enige tijd al reistijd aangegeven in plaats van de filelengte.

Reformatorisch Dagblad,

De Interstate 10 of I-10 is een Interstate Highway in de Verenigde Staten. [...]. I-10 voert door de Chihuahuan Desert in het zuiden van New Mexico en West Texas, gevolgd door een zeer lang traject van El Paso naar San Antonio.

https://www.wegenwiki.nl/Interstate_10,

Parallel met fietsroutes langs drukke verkeerswegen kunnen alternatieve functionele routes uitgezet worden via rustige trajecten (b.v. landelijke wegen) [...]. Basisuitgangspunt is dan ook dat zoveel mogelijk de keuzemogelijkheid (en/en in plaats van of/of) aan de gebruiker aangeboden wordt, b.v. tussen een korter maar druk traject of een langer maar rustig traject.

http://www.fietsvlaanderen.be/Default.asp?pageurl=./Vademecum/Vademecum.asp,

Vanaf dinsdag 11 juli kunnen fietsliefhebbers als vanouds starten in Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel. Het programma bestaat uit dagafstanden van 30, 40, 60, 80 en 100 kilometer. Verder is in Emmen weer een speciaal traject voor ATB-rijders uitgezet.

Meppeler Courant,

De boten hebben een vergunning voor een vast traject en mogen daar niet van afwijken.

http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

Om in de toekomst een waterweg met een internationale verbindingsfunctie tussen de zeehaven en het hoofdwaterwegennet mogelijk te maken, worden drie mogelijke alternatieven gereserveerd [...]. Voor de beoordeling van de drie alternatieve trajecten moeten de ruimtelijke en de economische opportuniteiten voorafgaandelijk en gezamenlijk onderzocht en de prioriteiten bepaald worden.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/rsv/richtinglijninfra.html

De Nederlandse automobielbranche vindt dat er snel een kilometerheffing moet komen. Niet alleen op drukke trajecten, maar in het hele land.

de Volkskrant,

Vooral voor intercontinentale trajecten zullen de luchtvaartmaatschappijen zich lang beraden alvorens de beslissing voor Brussel te nemen.

http://www.luchthavenbrussel.be/biac/docs/2002annreport_nl.pdf

Hier wordt de cursist aangeleerd, gedurende korte trajecten, de verantwoordelijkheid te nemen over het schip en de bemanning te begeleiden.

http://www.channelsailing.be/Nederlands/zeilschool.html

De trein is ook een goed alternatief voor de bus op lange trajecten.

http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/azie/thailand/transport/openbaar_vervoer.htm

Een colonne van zeven autobussen wordt in Antwerpen vanaf nieuwjaar ingezet om fuifnummers weer thuis te brengen. De bussen vertrekken in stoet op het zuid, rijden langs de Groenplaats over de Meir samen naar het Centraal Station en zwermen dan uit naar zeven verschillende eindpunten rond de stad [...]. De bussen rijden over speciale trajecten.

De Standaard,

Voor personenvervoer zullen de kansen op enkele specifieke trajecten worden benut.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

Tussen de Marnixstraat en de Singelgracht, staan bussen en de voorste heeft in hoofdletters ZANDVOORT als eindbestemming [...]. Samen bekijken we de vertrektijden en de plattegrond met de verschillende trajecten.

Orion, Joost van Goinga,

 • het honderd kilometer lange traject

Met weemoed dachten de marathonschaatsers terug aan 5 januari. Ook toen werd er op Gronings ijs geschaatst. In de open lucht zwierde, zwaaide en kluunde het peloton over het honderd kilometer lange traject van de Oldambtrit. Na afloop werd er gesproken over een mini-elfstedentocht.

Meppeler Courant,

 • het ganse traject
 • het gehele traject
 • het hele traject
 • het totale traject
 • het volledige traject

Drie weken voor de grote dag ligt het MTB-parcours er nog steeds prachtig bij. In totaal kan je op het ganse traject met moeite 5 kleine plasjes vinden. De ondergrond is mooi hard en redelijk effen (weinig spoorvorming).

http://users.skynet.be/fa539644/Laatste%20nieuws.htm,

De grote ring rond York brengt u op de weg op Knaresborough, tot de A 1 naar het noorden. Verlaat de A 1 aan Bedale, volg richting Leyburn. Daar komt u op de A 684 doorheen Wensleydale. Reken op bijna 200 km voor het gehele traject.

De Standaard,

De bedoeling is dat het hele traject binnen 24 uur wordt afgelegd. Als je stevig door kunt roeien en snel wisselt, is dat geen probleem.

http://www.google.nl/search?q=cache:X2_a2V1sJMkJ:hemus.nl/maand/maart2004/200403.pdf+dagploegen+site:.nl=nl=lang_nl,

De wandeling leidt naar de oever van een beek waar kano's klaarliggen. Jeroen heeft zich de hele dag op de kano-tocht verheugd. Uitgeput komt hij uren later met Marc bij het eindpunt aan. Zij hebben als enigen het totale traject afgelegd. De anderen waren op de helft te moe en te koud om door te gaan.

NRC,

Zoals de eenzame wandelaar in La Modelo besluit ik een denkbeeldige reis te ondernemen om mijn kinderen te bezoeken [...]. In plaats van het volledige traject te voet af te leggen, neem ik de trein en het vliegtuig.

Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • het over Engels territorium lopende traject
 • het bestaande traject
 • de volgende trajecten

Dat hij ter verantwoording moest worden geroepen voor de bedreven wreedheden vermoedde hij niet en als het was om het over Engels territorium lopende traject dat hij gevolgd had, zou alles voor hem verloren zijn.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

Hoewel minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat nog geen tracé heeft uitgekozen, wijzen de varianten grotendeels in de richting van het bestaande traject.

de Volkskrant,

Van het project Betuweroute heeft Strukton Betonbouw de volgende trajecten verworven: BR1 en BR2: Sliedrecht – Gorinchem, BR3: Gorinchem – Tiel en BR8: Zevenaar – Duitse grens.

http://www.strukton.com/,

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • een gesloten traject

De aanleg past in het fietspadenplan van 1991. Dat voorziet in een gesloten traject rond Knokke-Heist en wil alle deelgemeenten door veilige fietspaden met elkaar te verbinden.

De Standaard,

met voorzetselgroep


 • een traject in ons land

Het meest rampzalige traject in ons land is de A2 Culemborg-Everdingen in de richting Utrecht. Daar werden vorig jaar 250 files geteld.

De Telegraaf,

 • een traject langs de rivier

In een uitgestrekt traject langs de rivier de Dommel krijgen de werken van 25 kunstenaars uit het hele land een plek.

http://www.temooiomwaartezijn.nl/index1.html

 • het traject met de snelheidsdrempels

Tijdens de proef, die in februari van start ging, bleken passanten massaal rustiger te gaan rijden in het traject met de snelheidsdrempels.

Drentse Courant,

 • het traject naar Brugge

Halverwege de voormiddag was één spoor vrij en reden er weer treinen richting binnenland, met op het traject naar Brugge vertragingen tot 20 minuten omwille van de snelheidsbeperking.

De Standaard,

 • het traject over de leien

Het hele traject over de leien liepen ze zwijgend naast elkaar, min of meer in de maat met de anderen.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

 • zijn traject rond de wereld

In Honolulu had hij zijn oude, maar goed onderhouden Piper gekocht – nog zo'n langlevende droom. Met dat toestel hoopte hij de rest van zijn traject rond de wereld te kunnen afleggen.

De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

 • het traject tot Holsloot

Verder zijn de voorbereidingen gaande voor zeven andere tunnels en bruggen voor het traject tot Holsloot.

Meppeler Courant,

 • het traject tussen huis en school
 • het traject tussen Knokke-Heist en De Panne

Zonder oorwarmers, ijsmuts, sjaal, grofgebreide trui en winterjas was het de afgelopen dagen gekkenwerk om buiten de deur te gaan. Maar ze moesten wel, de scholieren die dagelijks op de tweewieler het traject tussen huis en school afleggen.

Meppeler Courant,

Op het zevenenzestig kilometer lange traject tussen Knokke-Heist in het noorden van de Belgische kust en De Panne in het zuiden rijdt de kusttram.

NRC,

 • het traject van de fietsroute
 • het traject van de de hogesnelheidslijn

Het traject van de 55 kilometer lange fietsroute is beschreven in een speciale brochure, te koop in de VVV-kantoren van de zes gemeenten.

De Standaard,

Blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog rijden de aanleg van het traject van de hogesnelheidslijn tussen het zuiden van Nederland en Amsterdam in de wielen. Uit een deze week aan de hsl-projectleiding gepresenteerd [...] vlekkenplan blijkt dat op diverse plaatsen langs de toekomstige route niet-ontploft explosief materiaal in de grond zit.

De Telegraaf,

 • een, het traject van 34 kilometer
 • een, het traject van duizend kilometer
 • trajecten van hooguit 50 kilometer

Morgen is er de Zwinstedentocht, waarbij de deelnemers driemaal het traject van 34 kilometer van Sluis-Brugge-Sluis moeten afleggen.

De Standaard,

Het ligt in de bedoeling met het wagentje een traject van duizend kilometer over het maanoppervlak af te leggen.

De Standaard,

Vanaf begin volgend jaar zullen op de Nederlandse snelwegen maximaal 300 vrachtwagens ("ecocombi's") van 25,25 meter en 60 ton rondrijden. Een eerste proef, tussen december 2000 en juni 2003, leverde slechts vier deelnemers op, omdat er strenge voorwaarden golden. Zo mochten de combi's op trajecten van hooguit 50 kilometer rijden.

Reformatorisch Dagblad,

 • het traject vanaf Berlijn

Tot Berlijn waren de wegen goed berijdbaar. Op het traject vanaf Berlijn, dat in het verleden de financiële injectie van het 'vrije' westen ontbeerde, namen de wegen meer de voelbare vorm aan van een lappendeken van blokken beton.

Meppeler Courant,

 • een traject voor pleziervaart

De samenwerking richt zich vooral op de West-Overijsselroute, een traject voor pleziervaart op de vaarwegen zoals het Ketelmeer, die rond Steenwijk en de kanalen tot aan het Tjeukemeer.

Meppeler Courant,

in voorzetselgroep


 • in trajecten verdelen

De Vlaamse Wandelroute is in 7 trajecten verdeeld. Over elk traject wandel je 3 à 4 dagen met een gemiddelde dagafstand van 20 km.

http://www.toervl.be/script/common/00.00.html

 • langs het traject

Ik vind dat alle baronnen en baronessen op 21 juli in zwarte koetsen, getrokken door witte paarden, door de straten van dorp en stad moeten worden gereden. Ik vind dat de bevolking moet verplicht worden langs het traject post te vatten en wanneer de stoet voorbij trekt moeten zij het hoofd ontbloten. Ik zal daar zijn. Ik zweer het. Op de eerste rij. En ik zal buigen. Ik zal zo diep buigen dat ze van schaamte sterven in hun karren.

Werk, Josse De Pauw,

 • op dit traject
 • op het traject
 • op deze trajecten
 • op sommige trajecten

KLM stopt met het vliegen op dit traject per 1 juli.

De Standaard,

Honderd jaar later zorgen een hele reeks vaartuigen voor een haast klokvaste verbinding tussen Bergen en Kirkenes, elke dag van het jaar, in weer en wind. Op het traject worden diverse havens aangedaan, waar vracht wordt geladen en gelost, passagiers in- en uitstappen.

De Standaard,

De afstand tussen de dwarsliggers, die meestal bielzen genoemd worden, leek volgens tegeltelling ongeveer 55 centimeter. Dat kàn, zegt de NS losjes. "We passen de afstanden aan aan de intensiteit van het treinverkeer op het traject. Maar gemiddeld is de afstand van hart tot hart 60 centimeter."

NRC,

De 'flitswagen' wordt ingezet op de weggedeelten Badhoevedorp-Alkmaar (A9), Driebergen-Woerden (A12) en Houten-Everdingen (A27). Op deze trajecten staan al flitspalen langs de weg. Volgens woordvoerder Bennink rijden veel automobilisten tussen de bekende controlepunten regelmatig te snel.

Reformatorisch Dagblad,

Op sommige trajecten komen om de haverklap verkeerslichten voor. Ze hypothekeren de vlotheid en dus de stiptheid van het openbaar vervoer. Daarom kunnen verschillende opeenvolgende kruispunten uitgerust worden met verkeerslichten die door bussen of trams beïnvloed kunnen worden.

http://www.delijn.be/documentatie/opeenlijnkrant/bewaarbrochure.pdf,

 • over een traject
 • over hetzelfde traject

Tot nu toe loopt dat goederenverkeer langs het Waalse Montzen over een traject dat 80 kilometer langer is dan via de Vlaamse grensovergang Hamont.

De Standaard,

De fiscale aftrek voor woon-werkverkeer beperkt zich tot de kost van het openbaar vervoersabonnement over hetzelfde traject.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

 • per traject

Wij zijn ervan overtuigd dat je Amerika pas echt beleeft vanuit het zadel van een motor [...]. Deelname aan een groepsreis is een unieke en comfortabele manier om kennis te maken met het Amerikaanse-, Canadese- of Zuid-Afrikaanse motorparadijs. Je hoeft je niet te bekommeren om de route, die is op basis van veel ervaring en met oog voor detail vastgelegd. De afstanden zijn allemaal per traject afgestemd op het terrein.

http://www.custom-tours.com/

Met de luxespitstrein zou 1,5 miljoen euro per traject kunnen worden verdiend.

Gazet van Antwerpen,

 • dit deel van het traject
 • het gedeelte van het traject
 • het laatste deel van het traject

De provincie begint na de zomer met de aanleg van het fietspad tussen Lheebroek/Holtien en de afslag Kraloo [...]. De provincie is met één eigenaar nog niet tot overeenstemming kunnen komen over de verwerving van een stuk grond. Vermoedelijk zal een onteigeningsprocedure onvermijdelijk zijn. Voor dit deel van het traject, ongeveer 120 meter, wordt de uitvoering met een jaar vertraagd.

Meppeler Courant,

Voor het gedeelte van het traject dat de werknemer niet met de fiets aflegt, geldt het reiskostenforfait.

http://www.fietsrai.nl/kennisbank/

Het Amerikaanse 'wonderwapen' is in feite een onbemand vliegtuigje. Het type dat donderdag werd gebruikt zoekt na de lancering zijn weg door met radar de in zijn computer opgeslagen route af te tasten. In het laatste deel van het traject wordt de nauwkeurigheid met satellietinformatie vergroot.

http://www.nicomokveld.nl/docu/osama2.htm#12,

 • via dit traject
 • via vaste trajecten

Wekelijks rijden er ammoniaktransporten van DSM in Geleen naar de kunstmestfabriek van DSM in IJmuiden. Honderdduizend ton ammoniak wordt per jaar via dit traject vervoerd.

Haarlems Dagblad,

Wat achterblijft is een verbijsterende hoeveelheid plastic zakken, flessen en blikjes. Hoewel het gebied voor het publiek alleen toegankelijk is via vaste trajecten met bussen en boten, blijft de Doñana niet gespaard voor deze plaag, met als absoluut hoogtepunt de jaarlijkse pelgrimstocht naar de Heilige Maagd van El Rocio.

NRC,

 • voor het traject
 • voor hetzelfde traject
 • voor deze trajecten

Voor het traject Utrecht-Arnhem is het totale aantal HSL-reizigers 2,8 tot 4,6 miljoen per jaar.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/128/wd128.pdf,

Een werknemer kan voor hetzelfde traject slechts één vergoeding ontvangen.

http://www.fietsvlaanderen.be/

De gemiddelde afstand voor het woon-werkverkeer in België bedraagt slechts 6,2 km (onderzoek Universiteit Namen). Voor deze trajecten is de fiets het meest efficiënte vervoermiddel.

http://www.fietsvlaanderen.be/

met eigennaam


 • het traject Utrecht-Arnhem
 • het traject Turnhout-Tilburg

Wanneer de vraag naar treinverkeer op het traject Utrecht-Arnhem verder toeneemt, zouden fors oplopende vertragingen kunnen optreden.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/128/wd128.pdf,

Er wordt geopteerd voor het traject Turnhout-Tilburg en niet voor Turnhout-Breda, omdat het bestaande traject op Vlaams grondgebied vanuit Turnhout naar de Noordbrabantse stedenrij (Nederland) reeds over Tilburg loopt.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/rsv/richtinglijninfra.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


traject 2.0

samenstel van achtereenvolgens uit te voeren en onderling samenhangende deelhandelingen of van opeenvolgende stadia in een proces, voorgesteld als een route die via opeenvolgende bestemmingen naar de eindbestemming voert

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram


Een traject…

is een samenstel

 • [Deel] bestaat uit achtereenvolgens uit te voeren en onderling samenhangende deelhandelingen of uit opeenvolgende stadia of stappen in een proces
 • [Tijd] heeft een beginmoment en een moment van afronding

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • leiden

  Zo kunnen er veranderingen zijn in het herstelproces of in de medische beperkingen, waardoor het traject dat moet leiden naar terugkeer op het werk, moet worden aangepast.

  http://www.juridisch.nl/index.html,

  als object bij een werkwoord


  • een traject afleggen
  • een traject doorlopen
  • een traject volgen

  Een van de grote voordelen van werken in Meppel was voor mij de kleinschaligheid. Dat betekent bijvoorbeeld dat je gemakkelijk contact krijgt krijgt met specialisten, maar ook dat het hele traject dat een patiënt aflegt overzichtelijk is.

  Meppeler Courant,

  De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting, het inkomen, schuldhulpverlening, werk en dagbesteding. De eerste ex-verslaafden komen hier tussen november en februari volgend jaar terecht. In de zomer hebben zij vermoedelijk het hele traject doorlopen.

  Het Parool,

  De eigenaar van een beschermd rijksmonument moet een traject volgen om bijvoorbeeld een vergunning of subsidie voor restauratie te verkrijgen.

  http://www.monumentenzorg.nl/monumentenzorg/monumentenzorg_inhoud_body.html

  • een traject afsluiten

  In dit verband is het daarom ook aangewezen een planmatige en gestructureerde aanpak te kiezen om het gehele traject succesvol af te sluiten.

  http://www.herindeling.nl/index.htm

  • een traject uitstippelen

  In het provinciehuis van Overijssel is het gepuzzel begonnen om de zetelverdeling van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. De gekozen fractievoorzitters kwamen voor het eerst bijeen om het traject uit te stippelen. Dat traject moet zowel beleidsinhoudelijk als voor de invulling van de gekozen personen op 18 april beslag krijgen.

  Meppeler Courant,

  • een traject verzorgen

  Wij kunnen voor u het gehele traject verzorgen: van het vinden van een huurder tot het samenstellen van de contracten.

  http://www.d-s-l.nl/

  met adjectief ervoor


  • een, het administratief traject
  • een, het commercieel traject
  • een, het logistiek traject
  • een, het technologisch traject

  Het administratief traject dat de cliënt moet afleggen is vaak te lang.

  http://users.skynet.be/bwr/publicaties/ocmw/rapport%20OCMW's%20-%20Nl.htm,

  We nemen dan doorgaans het volledige commerciële traject voor onze rekening: van verkoop en distributie tot promotie en financiële administratie.

  http://www.nilsson-lamm.nl/

  Ook het logistieke traject kunnen wij desgewenst volledig voor u verzorgen.

  http://www.bewin.be/hoofdframe.htm

  De keuze voor het inslaan van een bepaald technologisch traject hangt daarom ook samen met het groeiend belang en geloof in de voortzetting ervan.

  http://www.kleurrijkvlaanderen.be/doc/serv_discussienota_milieu_en_innovatie.pdf,

  • een apart traject
  • een individueel traject
  • een lang traject
  • een langdurig traject
  • een vast traject
  • alternatieve trajecten
  • kortere trajecten
  • speciale trajecten
  • specifieke trajecten

  Speciaal voor beginnende golfers een apart traject waar de eerste beginselen van golfen bijgebracht worden.

  NRC,

  Per persoon is een individueel traject nodig van diagnose, begeleiding en doelen.

  De Limburger,

  De vertraging is vooral veroorzaakt door het afleggen van een lang traject voor het verkrijgen van de nodige vergunningen.

  NRC,

  De fase 3 werklozen (17%) krijgen een langdurig traject bestaande uit bemiddeling en een intensieve begeleiding aangeboden.

  http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

  Keuring van zieke werknemers is vanaf drie maanden na de eerste ziektedag mogelijk, maar kan ook voor langere tijd worden uitgesteld. Zieke werknemers komen daardoor niet in een vast traject terecht zoals nu het geval is.

  http://home.szw.nl/navigatie/rubriek/dsp_rubriek.cfm?rubriek_id=1_id=103_id=27073

  Als terugkeer naar school onmogelijk blijkt: voortijdig schoolverlaters zo nodig plaatsen in alternatieve trajecten die opleiding en werken combineren.

  http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah160/nl/samenvatting.htm,

  Een mediation-traject duurt meestal twee tot vijf sessies, maar er zijn ook langere en zelfs kortere trajecten.

  http://www.business-mediation.nl/

  Binnen de opleiding (detail)handel biedt Friese Poort drie speciale trajecten.

  http://www.friesepoort.nl/

  Voor sommige leerlingen, voor wie een startkwalificatie niet haalbaar is, zijn specifieke trajecten nodig die leiden naar een passende, blijvende positie op de arbeidsmarkt, met zo mogelijk (bij)scholing op de werkplek.

  http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_adviezen_200003,

  • het complete traject
  • het ganse traject
  • het gehele traject
  • het hele traject
  • het totale traject
  • het volledige traject

  Dit is de meest uitgebreide kwaliteitsnorm uit de ISO 9000-serie. Het complete traject van ontwikkeling tot en met inbedrijfstelling en nazorg is in dat geval gecertificeerd.

  http://www.vandoren.nl/

  Deze subsidie is vervat in een engagement voor meerdere jaren vanwege de Vlaamse overheid, dat toelaat om de vooropgestelde resultaten te bereiken en het ganse traject te doorlopen.

  http://www.miekevogels.be/documentendocs/ 02-12-03%20Gemeentelijke%20Ontwikkelingssamenwerking%20-%20werken%20met...,

  Daarbij bestrijkt het bedrijf het gehele traject van het innen van vorderingen op debiteuren.

  http://www.wehkamp.nl/jaarverslag/wehkamp_A4_screen.pdf

  De details worden uitgewerkt en het definitieve voorstel wordt gepresenteerd. Vervolgens worden alle gegevens vastgelegd in een overeenkomst. De productie is de volgende stap, waarin afspraken met catering, externe bedrijven en locaties worden bevestigd. De laatste stap in het hele traject is het evenement zelf.

  http://www.oxygen-events.nl/

  Het totale traject van de aanloop naar een stedelijk waterplan tot de evaluatie van de effecten van de uitgevoerde maatregelen bestaat uit: - aanloopfase: bereidheid en mogelijkheden voor samenwerking worden verkend; - planvormingsfase: het stedelijk waterplan wordt opgesteld; - uitvoeringsfase: de maatregelen worden uitgevoerd; - monitoringsfase: de effecten van de maatregelen worden bepaald en geëvalueerd.

  http://www.iwbp.nl/index2.asp

  Het beleid moet bovendien een samenhangend geheel vormen voor het volledige traject van kennisontwikkeling tot toepassing.

  http://www.kleurrijkvlaanderen.be/doc/serv_discussienota_milieu_en_innovatie.pdf,

  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een, het aansluitend traject
  • een, het lopend traject
  • een, het voorbereidend traject
  • een, het volgend traject

  Met behulp van de checklist kan men de startvereisten concreet in beeld brengen en op basis hiervan een aansluitend traject of programma uitwerken.

  http://www.vocb.be/files/LINKaanb.PDF

  Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is het de bedoeling dat het nieuwe reisdocument volgend najaar beschikbaar komt. "Dat is reeds een lopend traject, de Paspoortwet moet nog worden aangepast."

  NRC,

  Het enige is dat de C.E.N. nog zijn finale goedkeuring moet hechten aan het voorstel dat er nu ligt. Als dat inderdaad gebeurt [...], dan is het hele voorbereidende traject doorlopen. Het grote werk dat dan nog voor ons ligt, is het aanpassen van al die verschillende nationale productnormen en wetten.

  http://www.rockwool.be/graphics/rw-bnl/rw-be/architectenBE/Brandbrief_2_VL.pdf,

  Een document uitgegeven door de Chileense Autoriteit dat overlegd moet worden aan een Nederlandse autoriteit (eventueel Arubaanse of Nederlandse Antillen autoriteit) moet het volgende traject voor legalisatie ondergaan.

  http://www.holanda-paisesbajos.cl/

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • gescheiden trajecten

  De vraag naar wetenschappelijke kennis wordt veelvuldig gestuurd in gescheiden trajecten.

  http://www.awt.nl/nl/,

  met voorzetselgroep


  • trajecten binnen de opleiding zakelijke dienstverlening

  Speciaal voor havo-leerlingen is er voorlichting over verkorte trajecten binnen de opleiding zakelijke dienstverlening.

  http://www.friesepoort.nl/

  • een traject in de gezondheidszorg

  De keuzevrijheid van de gebruikers belet de overheid echter niet om het volgen van een bepaald traject in de gezondheidszorg financieel te stimuleren.

  http://www.agalev.be/programma2003/index.html

  • het traject na de prijsvraag

  Maar het grote voordeel was wel dat per locatie toch een aannemer [...] de beste was en ook in het traject na de prijsvraag een aanbieding kon doen op de uitvoering, hoewel vaak anders dan in de prijsvraag aangeboden was.

  http://www.waterland.net/akwa/,

  • het traject naar werk

  Iedere werkzoekende krijgt een vast contactpersoon, die het hele traject naar werk begeleidt.

  http://www.denkbreed.nl/default.html

  • trajecten op maat

  Daarnaast worden er individuele trajecten op maat ontwikkeld.

  http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

  • het traject tot certificeren

  Het traject tot certificeren bestaat uit drie stappen: cursus, Quick Scan en daadwerkelijke certificering.

  http://www.skovar.nl/skframe/skovar_01.html

  • het traject tussen onderzoek en toepassingen

  Mede hierdoor wordt het traject tussen fundamenteel onderzoek en toepassingen in de biotechnologie steeds korter.

  http://www.minocw.nl/genomics/notabiotech.pdf,

  • een traject van herstructurering
  • het gehele traject van componeren, musiceren en opnemen
  • het gehele traject van de onderhoudswerkzaamheden

  De Nederlandse kwalificatiestructuur vormt daarmee het sluitstuk van een traject van herstructurering van het middelbaar beroepsonderwijs.

  http://www.kenniscentrumevc.nl/site/documenten/kernboodschap_leeractiviteiten.htm

  Het gehele traject van componeren, musiceren en opnemen is altijd een passie van mij geweest.

  Meppeler Courant,

  Directie BBA verzorgt de directievoering tijdens het gehele traject van de onderhoudswerkzaamheden.

  http://www.bba-bv.nl/

  • het traject van modeontwerp naar commercieel product
  • het traject van kennisontwikkeling tot toepassing
  • het traject van probleem tot antwoord

  Het traject van modeontwerp naar commercieel product kan vol hindernissen zijn.

  http://www.modeportaal.nl/

  Het beleid moet bovendien een samenhangend geheel vormen voor het volledige traject van kennisontwikkeling tot toepassing.

  http://www.kleurrijkvlaanderen.be/doc/serv_discussienota_milieu_en_innovatie.pdf,

  De hulpverlening wordt methodisch of procesmatig aangepakt en dat wil zegen dat wij consequent het traject van probleem tot antwoord volgen.

  http://antonius-binnenweg.verpleeghuis.net/

  • het traject vanaf iets tot iets

  Een projectteam zorgt voor de begeleiding van grote projecten: dit omvat het gehele traject vanaf de ondersteuning om te komen tot de beste keuze van de te leveren producten, tot en met de aftersales.

  http://www.vepa.nl/

  • het traject voor vergunningverlening

  Voor kleine, kortdurende lozingen met weinig effect op de waterkwaliteit, is het niet altijd doelmatig het complete traject voor vergunningverlening te volgen.

  http://veltenvecht.vertis.nl/

  in voorzetselgroep


  • deelnemers aan het traject

  Alle deelnemers aan het traject ontvangen een door de deelnemende werkgevers getekende overeenkomst waarin de acht weken inwerk- / stageperiode is vastgelegd.

  http://www.bds.rotterdam.nl/

  • binnen dit traject

  Dat vertaalproces loopt vanaf het eerste moment dat de vertalers de te vertalen tekst in handen nemen tot aan het moment dat uiteindelijk de begeleidingscommissie de vertaling van een bijbelboek accordeert. Binnen dit traject heeft een ieder zijn eigen verantwoordelijkheden en werkzaamheden.

  http://www.bijbelgenootschap.nl/

  • gedurende dit traject

  U krijgt inzicht in de eisen die gelden voor ontwerp en vormgeving en u leert de verschillende fasen van het productieproces kennen. U weet daardoor welke beslis- en beoordelingsmomenten er gedurende dit traject zijn en u kunt de consequenties overzien van diverse keuzes.

  http://www.vob.nl/

  • in het traject

  Veel beter is het om een team samen te stellen dat varieert gedurende de looptijd van de architectuur. De juiste persoon voor de juiste taak. Globaal houdt dit in dat in het begin van het traject de nadruk voornamelijk ligt op bedrijfsprocessen, requirements en managementoverleg. Later in het traject ligt de nadruk meer op technische aspecten zoals design, guidelines en producten.

  http://www.serc.nl/lac/LAC-2001/ lac-2000/3-realisatie/ervaringen.doc,

  • na een traject

  Dat behelst onder andere dat het bedrijf een premie krijgt voor iedere cliënt die na een traject ergens langer dan zes maanden jaar in dienst is.

  http://www.serin.nl/start.htm,

  • tijdens het traject

  Tijdens de opleiding worden de studieresultaten van uw toekomstige werknemers zorgvuldig gevolgd. Tijdens het traject zijn er in ieder geval twee officiële beoordelingsmomenten. Indien nodig zullen cursisten worden bijgestuurd en extra begeleid. Belangrijk is dat u als toekomstig werkgever tijdens het traject regelmatig contact houdt met uw toekomstige werknemers.

  http://www.pion.nl/

  • de concrete stappen van het traject
  • dit stadium van het traject
  • het eind van het traject

  Na de keuze van het repertoire, na muzikale research en het vastleggen van de concrete stappen van het traject, kiezen wij gericht de musici met het beste profiel voor het betrokken project.

  De Standaard,

  De voorbereiding van de herindeling brengt de nodige kosten met zich mee. Het is van belang om in dit stadium van het traject hierover afspraken vast te leggen. De kosten kunnen onderverdeeld worden in interne en externe kosten.

  http://www.herindeling.nl/index.htm

  Op school bedenken leerlingen met elkaar een concept, waarmee ze individueel of in kleine groepjes verder aan de slag kunnen. Ze maken kostuums en/of decortekeningen, een maquette, schrijven een geactualiseerde versie van het verhaal of maken een eigen compositie. Aan het eind van het traject houden ze een presentatie; aansluitend bezoeken ze de voorstelling.

  http://www.muziektheater.nl/

  • via een traject

  Opleiding alleen is geen goede voorspeller van de kansen op de arbeidsmarkt; steeds vaker spelen bij de blijvers in de bijstand meerdere en andersoortige problemen. Deze vereisen een andere aanpak dan bemiddeling naar de arbeidsmarkt via een traject van opleiding en scholing.

  http://www.coelo.nl/armleeuw.htm,

  Vaste verbindingen


  een duaal traject

  1. (onderwijs algemeen, overig)
   een opleiding waarbij onderwijs en werken in een betaalde baan worden gecombineerd met het oog op praktijkervaring

   Om de overstap van leren naar werken eenvoudiger te maken is het van belang dat de leerlingen ook ervaring op doen in een echte werkomgeving. Voor dat laatste benutten de scholen nu meestal het instrument van de stage. Het is echter ook mogelijk 'duale trajecten' in te zetten, een instrument waarmee in het schooljaar 2007-2008 bij wijze van proef door een aantal scholen ervaring is opgedaan. In een duaal traject wordt werken in een betaalde baan gecombineerd met leren op de school voor praktijkonderwijs.

   http://www.werknemerinopleiding.nl/documenten/handboek_Duaalleren.pdf,

   Het kan bij de leerwerkplekken gaan om zogeheten 'duale trajecten' waarbij werken en leren worden gecombineerd, stageplaatsen en 'opstapbanen': banen voor circa drie maanden waarvoor de beloning ligt tussen het wettelijk minimumloon en het laagste CAO-loon in een sector.

   http://gemeenteloket.szw.nl/index.cfm?fuseaction=dsp_document_id=27391,

   Een halve eeuw geleden was basisonderwijs met enkele jaren voortgezet (beroeps)onderwijs voor vele jongeren het eindstation. Verder leren gebeurde veel tijdens het werk, in duale trajecten. Thans volgen vrijwel alle jongeren voortgezet- en beroepsonderwijs.

   http://www.vsnu.nl/show?id=3577=246,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen