traverse


traverse 1.0

brede, meestal ongelijkvloerse oversteek voor voetgangers, die een andere verkeersader, bv. een weg, waterweg of spoorweg, kruist

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een traverse…

is een bouwsel; is een voorwerp; is een zaak

  • [Constructie] is meestal ongelijkvloers, bv. een brug of tunnel
  • [Functie] dient als oversteek over een andere verkeersader
  • [Plaats] loopt dwars over of onder een andere weg, een andere gang, een waterweg of een spoorweg
  • [Gebruiker] is meestal bestemd voor voetgangers, soms ook voor fietsers
  • [Onderscheid of tegenstelling] is breder en groter dan een gewone loopbrug, zodat er vaak ook ruimte is voor winkels, horeca, enz.

Algemene voorbeelden


Een groot deel van de collectie van het museum is ondergebracht in de geheel verbouwde Kanselarij (1566), het oudste gebouw van Friesland. Via een zes meter diepe traverse is deze oude zetel van het Hof van Friesland verbonden met het Eysingahuis, waarin het 'oude' Fries Museum al 150 jaar zetelt.

NRC,

Een cruciaal element vormt een doorbraak in het HC-complex ten behoeve van een riante wandelroute over de begane grond tussen Vredenburg en station. Het ABP vreest dat die route een concurrent zal worden voor de traverse die door het winkelcentrum leidt. De promenade zal via een nieuw plein voeren over de eertijds gedempte [...] Catharijnesingel.

NRC,

Ook Hoog Catharijne [...] moet er aan geloven. Eigenaar Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds is bezig met een face-lift [...]. Maar de gemeente wil meer: een doorbraak van het station over de begane grond naar het Vredenburg. Het moet een aangenaam alternatief worden voor de mensen die niet door de voetgangertraverse willen. Voor veel NS-klanten is die traverse een dwangbuis [...]. Een van de favoriete argumenten van wethouder G. Mik van stadsontwikkeling is dat de traverse op hoogtijdagen de toeloop niet aankan en politie het voetgangersverkeer moet regelen.

NRC,

Ondanks het feit dat partijen nog niet met elkaar tot overeenstemming zijn gekomen over een oplossing, begon de NS onlangs onaangekondigd met voorbereidende werkzaamheden voor de afsluiting van de traverse. De gemeente Leiden is hierover zeer ontstemd. De werkzaamheden van de NS bestaan uit het plaatsen van toegangspoortjes voor de ov-chipkaart. De NS wil de poortjes zo plaatsen, dat de stationstraverse wordt afgesloten.

http://www.alphen.com/roverleiden/nieuwsbericht/gemeente_leiden_ontstemd_over_dreigende_afsluiting_stationstraverse/

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


traverse 1.1

loopverbinding in een station die de perrons met elkaar verbindt

Algemene voorbeelden


"De NS willen mensen ontslaan, terwijl wij in de zomer geen extra verlofdagen mogen opnemen. Daar is te weinig personeel voor." In Rotterdam [...] is de stakingswil groot. "Van de 350 man personeel doen er 200 mee", weet een kaderlid van de FNV. Op wat voetgangers en junkies [...] na is de aankomsthal verlaten. Het personeel staat op een traverse boven de hal in groepjes te praten en koffie te drinken.

NRC,

In de visie van Christiaanse krijgt het station een 'gezicht' aan de zuidkant, die nu nog een doodse achterkant is. Daarom komt er een zogenaamde passarelle, een traverse over de sporen voor fietsers en voetgangers.

Nieuwsblad van het Noorden,

traverse 2.0

traject van een doorgaande weg of waterweg door de bebouwde kom

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een traverse…

is een traject; is een deel

  • [Geheel] is een traject van een doorgaande weg of van een waterweg
  • [Pad of traject] loopt door de bebouwde kom van een stad of dorp

    Algemene voorbeelden


    Tot deze N733 behoort ook de traverse door Lonneker. In deze projectstudie [...] is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de huidige traverse her in te richten.

    http://cms.enschede.nl/ariadne/loader.php/root/extern/subwebs/archiefbi/rdvoorstellen/rdvoorstel2004/Rd_5-4-2004/11284.doc/view.pdf

    Ook de modernisering van het kanaalvak te Willebroek en de modernisering van het kanaal Brussel-Charleroi ten zuiden van Brussel moeten worden gerealiseerd. Met de modernisering van de traverse te Kortrijk wordt de ganse Leie op 1350 ton gebracht.

    http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/rsv/richtinglijninfra.html

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    traverse 3.0

    dwars staand onderdeel; dwarsstuk

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een traverse…

    is een onderdeel

    • [Richting] staat dwars op de richting van andere delen

      Algemene voorbeelden


      Ik vind de Rembrandt-toren prachtig geslaagd en een grote aanwinst voor Amsterdam. Alles aan dit gebouw is even goed doordacht: materiaalkeuze, vlakverdeling, de versmalling, eindigend in de zeer originele spits met traverse, noem maar op.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      traverse 4.0

      (sport en recreatie)

      route die min of meer horizontaal langs een berghelling, rotswand, of ijswand loopt, of die over een graat van bergtop naar bergtop loopt

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een traverse…

      is een route; is een zaak

      • [Pad of traject] loopt bv. van een berg naar een andere berg
      • [Plaats] loopt langs een berghelling, een rotswand, een ijswand, een richel
      • [Richting] loopt min of meer horizontaal

        Algemene voorbeelden


        Langzaam klaart het op. Vóór ons ligt het spectaculairste stuk van de traverse: De torens Am Fasarinen (de tanden). Hier begint wat de Schotten scrambling noemen. Peter klimt voor me uit over de ranke rotstorens; onder ons een duizelingwekkende diepte.

        http://www.buitensport-schotland.nl/munro/oppad_liathach.php

        traverse 4.1

        tocht langs een route die min of meer horizontaal langs een berghelling, rotswand, of ijswand loopt, of die over een graat van bergtop naar bergtop loopt

        Betekenisbetrekking


        metonymie
        Betrokken betekenissen 4.0 : 4.1

        Algemene voorbeelden


        De bergen hier mogen dan niet bijzonder hoog zijn. Ze rijzen wel als rotskastelen steil op uit zee. Van beneden af lijkt de massieve zandsteenwand van Liathach geen doorgang te bieden. Langs één van de weinige zwakke plekken in het pantser voert echter een pad omhoog naar de topgraat. Over die graat willen we een traverse van alle vijf de toppen van Liathach maken.

        http://www.buitensport-schotland.nl/munro/oppad_liathach.php

        traverse 4.2

        klimkoord dat trapsgewijs langs een richel loopt

        Algemene voorbeelden


        Toen vijf jaar geleden de eerste speleologen de meander passeerden maakten ze een looplijntje vertrekkende vanuit de meander naar een geschikt punt boven de put. Ondertussen is er reeds zoveel van de vloer ingestort dat het looplijntje van 6m nu een traverse is geworden.

        http://www.andantino.be/verhalen/Madejuno.html

        traverse 5.0

        (sport en recreatie; paardensport; specialistisch)

        zijgang in de dressuur, waarbij het paard met de achterhand binnenwaarts loopt met het lichaam gebogen in de richting van de beweging
        De voorbenen blijven daarbij op de hoefslag en de achterbenen komen naar binnen zodat het paard op twee hoefslagen en over vier sporen loopt.

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een traverse…

        is een beweging

        • [Geheel] is een dressuuroefening; is een zijgang
        • [Functie] dient om het buitenachterbeen meer onder de massa te brengen, maakt het achterbeen sterker en bevordert de verzameling, het rechtrichten, de souplesse en de balans
        • [Plaats] is een beweging op twee hoefslagen, waarbij het paard over vier sporen loopt
        • [Richting] is een zijwaartse beweging, waarbij het paard kijkt in de looprichting
        • [Deskundigheid of vaardigheid] is een oefening voor redelijk gevorderde ruiters
        • [Houding] is een beweging waarbij het paard gebogen is in de richting van de beweging, zodat een hoek gevormd wordt met de hoefslag van ongeveer 30 graden