troefcall 1.0
((vooral) in Suriname)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Troefcall…
is een kaartspel; is een spel
- [Doel of bestemming] heeft tot doel als eerste zeven van de dertien slagen binnen te halen
- [Herkomst of oorsprong] is oorspronkelijk afkomstig uit India
- [Betrokkene] wordt gespeeld door een tweetal spelers dat tegen een ander duo uitkomt
- [Waardering] is in Suriname en bij de Surinaamse gemeenschap in Nederland zeer populair
- [Gelijkenis] lijkt op klaverjassen en ook wel op hartenjagen of rikken
Algemene voorbeelden
Troefcall is een soort mengeling van hartenjagen en klaverjassen en is een ontzettend populair kaartspel in de Surinaamse gemeenschap. Instructies: Het spel wordt gespeeld in teams van twee. Elke speler begint met 13 kaarten. Als eerst moet de troef benoemt worden door de caller. Het uiteindelijke doel van het spel is om door middel van hoge kaarten en troeven zo snel mogelijk 7 zetten te winnen als team.
TroefCall Online is de online variant van het Surinaamse kaartspel troeven, ook wel bekend als troefcall of troeftjaal [...]. Het spel wordt gespeeld door twee koppels. Iedere speler krijgt 13 kaarten. De jokers doen niet mee. Eerst krijgt de "caller" 5 kaarten en benoemt welk symbool als troef (de Tjall) tijdens het spel zal fungeren. De deler zorgt er voor dat iedere speler 13 kaarten krijgt. Zolang de "caller" niet heeft gespeeld mag je de kaarten niet inzien. Als een koppel 7 slagen maakt en de tegenpartij geen slagen, spreekt men van een "kap". Je krijgt hiervoor 5 punten. Als een partij geen kap oplevert krijgt het koppel met 7 slagen 2 punten. Als een koppel 13 slagen maakt, spreekt men van een "baunie". Je krijgt hiervoor 15 punten. Baunie betekent in het Tjall-spel totale winst.
Troefcall is een zéér bekend kaartspel in Suriname wat oorspronkelijk uit India is overgewaaid. Troefcall is een verbastering van de Hindi-naam Tjall de eigenlijke naam van het spel. Tjall betekent in dit verband troef.
Troefcall, wie kent het niet? Juist, bij veel Almeerders is dit oude kaartspel niet bekend. Dit kaartspel hoort tot het culturele erfgoed van Suriname en lijkt veel op klaverjassen. En het is zó leuk om te spelen, vertelt Eugenie van Ommeren, secretaris van de Troefcallclub Almere (T.C.C.A).
Troefcall is een kaartspel, een Surinaamse variant van Klaverjassen. Heel makkelijk te leren en als het je eenmaal te pakken heeft werkt het verslavend. Natuurlijk hoeven de dammers alleen hun damtoernooi te spelen, maar ze kunnen eventueel ook aanschuiven bij het Troefcallen. In ieder geval kunnen ze proberen dit spel ook onder de knie te krijgen.
Combinatiemogelijkheden
als object bij een werkwoord
- troefcall spelen
De laatste keer dat ik een kaartspel heb gespeeld is in Suriname. Daar speelde ik troefcall, een Surinaamse variant van rikken, wat ik binnen een kwartier onder de knie had. En dat spel speelde ik met 3 Surinaamse bosnegers, die eigenlijk geen Nederlands spraken. Maar na een uurtje had je precies door wie welke tactiek hanteerde en bleken we zonder haperen elkaar te verstaan zonder een taal te delen. De kaarten in een kaartspel zijn overal gelijk, eigenlijk dus een universele mondiale taal, zoals bladmuziek. Op deze wijze verbinden spelletjes ook mensen.
Na het diner zou rond half negen een inlandse percussieband optreden, maar ze zijn wat verlaat. Ondertussen spelen Usha, Nick, Bernhard en ik troefcall, een Surinaamse variant op het kaartspel rikken.
met substantief ervoor
- wereldkampioenschap troefcall
Op zaterdag 18 juni wordt voor de eerste keer in de geschiedenis het wereldkampioenschap Troefcall georganiseerd. Dat vindt plaats tijdens de viering van het 4e jubileum van de Troefcall Sport Bond Nederland (TSBN) in Borchlandhal in Amsterdam Arena Area. Koppels uit alle landen van de wereld worden in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan dit uniek evenement.