tulband


tulband 1.0

afbeelding

Bron: ArmyAmber
( Publiek domein )

hoofddeksel dat bestaat uit een in de vorm van een wrong gewonden reep stof en dat traditioneel wordt gedragen door mannen van een bepaald volk of een bepaalde groep in Azië en Afrika

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tulband…

is een hoofddeksel

  • [Vorm] heeft de vorm van een wrong; is cirkelvormig, ringvormig
  • [Materiaal] bestaat uit een reep stof
  • [Plaats] wordt op het hoofd gedragen; wordt soms om een kapje of muts heen gedragen
  • [Gebruiker] wordt traditioneel gedragen door mannen van een bepaald volk of een bepaalde groep in Azië en Afrika, zoals bv. nomaden, taliban en sikhs; wordt ook gedragen door vrouwen die hun natte lange haren in een wrong gemaakt van een handdoek wikkelen

Algemene voorbeelden


De Taliban-regering van Afghanistan heeft de tulband verplicht gesteld voor ambtenaren. De religieuze politie, die de strenge islamitische wetten van de Taliban controleert, zal hard optreden tegen ambtenaren die niet aan het nieuwe voorschrift voldoen, waarschuwde de staatsradio.

De Standaard,

Vanmiddag liep ik over de Prinsengracht toen een beetje shabby Indiase man met een tulband mij bemoedigend toeriep dat ik very lucky was. Ik zie er inderdaad soms uit als een blije eikel. Stralend antwoordde ik de man: 'Thank you. Yes, I am a lucky man!'

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

Uitspoelen. De grote hand als een beschermende schelp tegen haar voorhoofd zodat de zeep niet in haar ogen komt. Het haar piept als het schuim eruit is. Afdrogen. Rechtop gaan zitten. Beetje duizelig. Edwin drapeert de handdoek als een tulband om haar hoofd.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een tulband dragen
  • een tulband ophebben

In Afghanistan wordt de tulband traditioneel gedragen door de Pashtun, een etnische groepering waartoe de meeste leden van de Taliban behoren.

De Standaard,

Allen zijn gekleed in een soort boernoes, vaalwit, sandalen aan de niet meer zo schone voeten. Dat kan natuurlijk niet anders met al dat gele stof op straat. De punten van mijn schoenen kregen na een paar minuten dezelfde kleur. Sommige koetsiers hadden een soort tulband op het hoofd, een gedraaide witte lap. Wat opviel is dat de tulband in alle gevallen beslist witter was dan de boernoes.

http://www.reisroutes.nl/reisverslagen/reisverslag/Egypte.htm,

met adjectief ervoor


  • een witte tulband
  • een zwarte tulband
  • witte tulbanden

"Met deze opleiding kan ik geestelijke worden, maar ook tolk-vertaler." Zijn klasgenoten om hen heen, allen met een witte tulband of een wit kalotje op hun hoofd, knikken instemmend. Ze zijn er unaniem van overtuigd dat de islam goed is voor Oezbekistan.

NRC,

De Assyrische dorpen stonden onder de leiding van een priester met baard en zwarte tulband.

In rook opgaan; Nestor, het mes van de profeet, August Thiry,

Vier Arabieren met witte tulbanden blijven stilstaan om na te denken of ze ook op het terras bij Florian zullen komen zitten. Het wordt neen, zij kijken naar de gevels aan de overkant en zij wisselen onder elkaar hun gedachten uit. Vermoedelijk overleggen zij of zij vanavond nog die gebouwen zullen opkopen of morgenvroeg pas.

Zoals zand tussen de vingers, Jos Ghysen,

  • een enorme tulband
  • kleurige tulbanden
  • sierlijke tulbanden

Kleine, felle ogen onder een enorme tulband bekeken me argwanend, en onwillekeurig deed ik een stap naar achteren.

NRC,

Wat moet ik me voorstellen bij een nomadisch volk dat op kamelen door de woestijnen van Ethiopië en Somalië richting Kenia trekt? Droegen ze sierlijke tulbanden en lange sabels langs de heupen? Trots gezeten op de hoge bulten, onnabootsbare kreten naar de treurige kamelen uitend?

NRC,

Er werden zeven aanhoudingen verricht. Een aantal arrestanten zit in het bestuur van kerkgenootschap Gure Nanak Gurudware, ook bekend als de Sikhtempel. Vooral de mannen van deze uit India stammende bevolkingsgroep vallen op, doordat zij kleurige tulbanden dragen. De kerk van de sikhs diende waarschijnlijk slechts als dekmantel voor de activiteiten van de bende.

De Telegraaf,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • een tulband van badstof

Met een lichtgroen badlaken om haar romp heen gedrapeerd en een tulband van badstof op haar hoofd stond ze in de deuropening.

Mottenballen en parfum, Tessa de Loo,

in voorzetselgroep


  • (een man) met een tulband

Op Amerikaanse televiesiestations verschijnen heden al nieuws- en reclameflitsen met beeltenissen van een donkere man met een tulband en een wit gewaad, die de 'Meester' en de 'Christus' wordt genoemd (dat is de Antichrist-Maitreya).

http://users.skynet.be/courlisius/de_toekomst.html,

Achter de toonbank stond een Pakistaanse jongeman met een tulband op z'n in alle richtingen met haar begroeide kop.

Mank, Herman Brusselmans,

Op de bazaar van Samarkand zijn van alle historische invloeden de meest recente het eerste uitgewist. In fel zonlicht vertonen koorddansers hoog boven het publiek hun kunsten. Beneden liggen gedroogde abrikozen, Turks fruit en andere Oosterse zoetigheden te koop. Een dikke man met een tulband weert de vliegen van zijn piramide van snoepgoed door er elke paar tellen met een koord op te slaan.

NRC,

met substantief ervoor


  • een soort tulband

Sommige koetsiers hadden een soort tulband op het hoofd, een gedraaide witte lap.

http://www.reisroutes.nl/reisverslagen/reisverslag/Egypte.htm,

Het is in de bergen van Montenegro een heel oud gebruik, om iemand die uit domheid of onwil niet naar goede argumenten luistert, de oren af te snijden. Dus dat ga ik nu bij jou doen. Ik heb hier nog wat van die chloroform. Goed spul, dat heb je gemerkt. Daarna snij ik je oren eraf, doe een mooi verband om je kop, een soort tulband net als ik bij Maria Kasteel heb gedaan en ik zet je in dat rode autootje.

Dovemansoren, Rinus Ferdinandusse,

Hij had een map bij zich met papieren, die hij na de maaltijd om beurten uitvouwde en liet zien aan Casella's vrouw, die hen aan tafel bediende en bij wijze van koksmuts een soort tulband droeg.

Het paradijs, Anton Haakman,

Alle mannen hadden een soort tulband over hun gezicht getrokken tegen het stof en droegen Kalashnikovs of Lee-Enfield .303 geweren over hun schouders in bonte geweven draagbanden, alsmede pistolen en dolken, gestoken in hun riem; vrouwen waren nergens te zien.

Jihad, Tom Carew,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een keppeltje of een tulband
  • tulband, hoofddoek of keppeltje

Sommige godsdiensten hebben kledingvoorschriften. Dat kan gaan om hoofddoeken, gezichtsbedekkende kleding en om het dragen van een keppeltje of van een tulband. Het verbieden van dergelijke kleding is in strijd met de gelijke behandelingswetgeving.

http://www.minocw.nl/brief2k/2003/doc/25011b.PDF

De Deense Defensietop vindt dat allochtonen tijdens hun werk moeten kunnen uitkomen voor hun geloof. Dienstplichtigen en personeel in vaste dienst kunnen voortaan een uniform krijgen met tulband, hoofddoek of keppeltje. Ook hebben ze recht op verlof bij hoogtijdagen, alternatieven voor varkensvlees in de kantine en pauzes om te bidden. Zo probeert Defensie het personeelstekort aan te pakken.

De Telegraaf,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


tulband 1.1

(pejoratief)

iemand die een tulband draagt

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tulband…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] draagt een tulband

    Algemene voorbeelden


    'Ze vallen zomaar Irak aan, dames en heren, maar vooral de heren. Enkel en alleen omdat het een corrupt oliestaatje heeft ingepikt. Dat Koeweit, dat als een lastige keutel aan de kont van Irak hing [...]. 'Die tulbanden die alles onderdrukken wat er te onderdrukken valt! En nu roepen ze de hulp van de Amerikanen in. Dat is spelen met vuur, ze strijken een lucifer af die langer zal zijn dan ze ooit hebben gedacht.

    De langverwachte, Abdelkader Benali,

    Op de wereld raak je natuurlijk nooit uitgekeken en op kinderen ook niet, zolang er maar niet te veel verwende apen tussen zitten die met de tulbanden gaan voetballen.

    http://www.groene.nl/2004/0431/bb_ruben.html,

    tulband 2.0

    afbeelding

    Bron: Vargenau
    ( CC BY 2.0 )

    grote, ringvormige cake gemaakt van o.a. bloem, boter, suiker, eieren en soms rozijnen, die wordt gebakken in de oven en daarna vaak geserveerd met een siroop of bestrooid met poedersuiker; gebak in de vorm van een tulband

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een tulband…

    is gebak

    • [Vorm] is cirkelvormig, ringvormig; heeft de vorm van een tulband
    • [Ingrediënt] wordt gemaakt van o.a. bloem, boter, suiker en eieren, vaak gevuld met rozijnen
    • [Functie] dient om te eten
    • [Behandeling of bewerking] wordt, in een tulbandvorm, gebakken in de oven en daarna vaak geserveerd met een siroop of bestrooid met poedersuiker
    • [Gebruikswijze] wordt vaak gegeten bij feestelijke gelegenheden

    Algemene voorbeelden


    Mijn moeder legde een extra dikke plak van de tulband op mijn bord.

    Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de tulband aansnijden
    • de tulband maken

    Er stond een grote bepoederde rozijnentulband midden op tafel op een grote gebloemde schaal. Toen ze met het keukenmes de tulband aansneed zag ik op haar beide handen kleine pleisters.

    Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

    De heerlijke geuren van de bradende gans en de bouillon dreven door de kleine keuken. Later gevolgd door de reuk van het zoetige baksel, waarbij het water mij in de mond liep. Ze had een kolossale tulband gemaakt die dampend op het aanrecht stond. Wat een rijkdom!

    De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen