tunneldoseren


tunneldoseren 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

beperken van het aantal voertuigen dat een tunnel in mag rijden, meestal bewerkstelligd door tijdelijk een rijbaan of rijbanen te sluiten, zodat het verkeer in die zin gedoseerd wordt
Het woord tunneldoseren komt alleen voor als (gesubstantiveerde) infinitief.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Tunneldoseren…

is doseren; is een activiteit

      Hoofdsemagram: doseren


      Algemene voorbeelden


      Bij tunneldoseren beperken we het aantal voertuigen dat een tunnel inrijdt. We willen vanwege de veiligheid namelijk niet dat er een file ontstaat in een tunnel. Een tunnel is een gesloten bouwwerk en met goede voorzieningen zorgen we voor veiligheid bij calamiteiten. Zo zijn tunnels onder meer voorzien van matrixborden, detectielussen, verkeerslichten en afsluitbomen.

      https://www.rwsverkeersinfo.nl/nieuws/tunneldoseren/,

      Het afsluiten van enkele rijbanen in de Ketheltunnel heeft nauwelijks effect op de filevorming. Dat laat wegbeheerder Rijkswaterstaat desgevraagd weten aan WOS Media. Het afsluiten van de rijbanen bij filevorming op de A4 dat tunneldoseren heet, zorgt bij veel weggebruikers voor onbegrip, maar wordt juist gedaan voor de veiligheid.

      https://archief.wos.nl/nieuwsarchief/bericht/20180618-afsluiten-rijbanen-ketheltunnel-heeft-nauwelijks-effect-op-files,

      De A20 was dicht in de richting van Hoek van Holland bij het Kleinpolderplein na een ongeluk met zeker drie vrachtwagens. In omgekeerde richting moesten twee rijstroken dicht voor de hulpdiensten. De doorgaande wegen in Rotterdam slibten donderdag aan het einde van de middag volledig dicht. Omrijdend verkeer richting Hoek van Holland via de A15 en de A4, kwam ook vast te staan door eerdere ongelukken. Ook stond een touringcar met pech op de omleidingsroute via de A29 richting Bergen op Zoom en op de A4 Den Haag-Rotterdam liep het vast voor het Prins Clausplein door tunneldoseren in de Ketheltunnel.

      https://dagblad010.nl/mobiliteit/in-2-5-uur-van-coolsingel-naar-randgemeente,

      Woordfamilie


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2015
      Samenhangende woorden (betekenis) tunneldosering