tunneldosering


tunneldosering 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

veiligheidsmaatregel waarbij het aantal voertuigen dat een tunnel in mag rijden beperkt wordt, meestal bewerkstelligd door tijdelijk een rijbaan of rijbanen te sluiten, zodat het verkeer in die zin gedoseerd wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Tunneldosering…

is een veiligheidsmaatregel; is een maatregel

  • [Doel of bestemming] dient als veiligheidsmaatregel
  • [Onstoffelijke inhoud] betreft een maatregel waarbij het aantal voertuigen dat een tunnel in mag rijden beperkt wordt, meestal bewerkstelligd door tijdelijk een rijbaan of rijbanen te sluiten, zodat het verkeer in die zin gedoseerd wordt
  • [Waardering] wordt soms negatief gewaardeerd omdat de maatregel tot meer files zou leiden

    Algemene voorbeelden


    PvdA'er Duco Hoogland en VVD'er Barbara Visser dienden vorig jaar al een motie in om te laten onderzoeken of het niet anders kan. Ook trok de VID nog niet zo lang geleden aan de bel omdat tunneldosering mogelijk leidt tot extra files. Die staan dan weliswaar voor in plaats van in de tunnel, maar een file is een file.

    https://www.autoblog.nl/nieuws/tunneldosering-moet-worden-afgeschaft-95006,

    De tunneldosering is er voor om te zorgen dat er in de Ketheltunnel geen kop-staartbotsingen plaatsvinden.

    https://schiedam24.nl/nl/nieuws/auto/tunneldosering-boosdoener-files-vijfsluizen/8249,

    Ik reed tot enkele weken terug, elke ochtend vanuit omgeving Julianapark via Burgemeester Norbruislaan naar de Zuilense Ring, om vanaf daar de A2 naar het zuiden op te rijden. Het staat daar zo vaak vast, omdat de linkerbaan vaak is afgesloten voor de tunnel (de tunneldosering in actie), zodat auto's van zowel links als rechts (oprit vanaf Soestwetering). In de tunnel gaat de linkerbaan weer open en stroomt het verkeer door, zonder issues op knooppunt Oudenrijn.

    https://www.duic.nl/algemeen/tunneldosering-zorgt-voor-onnodig-lange-files-bij-leidsche-rijntunnel-a2/,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • tunneldosering inschakelen
    • tunneldosering instellen

    Indien er vlak na of in de tunnel een file dreigt te ontstaan, wordt de tunneldosering ingeschakeld. Met behulp van verkeersmanagementsystemen wordt er voor gezorgd dat de file niet in maar vóór de tunnel komt te staan. Het verkeer rijdt daarna gedoseerd door de tunnelbuis. Natuurlijk zijn onze tunnels uitgerust met goede veiligheidsvoorzieningen.

    https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wegbeheer/tunnels/tunneldoseren

    Bij de volgende tunnelcomplexen wordt momenteel tunneldoseren toegepast: de A2 Leidsche Rijntunnel, 1e en 2e Coentunnel, Ketheltunnel, Roertunnel, Swalmentunnel en Koning Willem-Alexandertunnel. Het verschilt per tunnel wanneer de tunneldosering wordt ingesteld. Tunneldosering bij bijvoorbeeld de Leidsche Rijntunnel wordt volgens de protocollen gestart zodra een file de tunneluitgang tot op 2.000 m nadert. Een filevrije-zone is hier noodzakelijk zodat, in het geval van een calamiteit in de tunnel, het verkeer alsnog de tunnelbuis uit kan rijden.

    https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wegbeheer/tunnels/tunneldoseren

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2014
    Samenhangende woorden (vorm) tunneldoseren