tussenhandelaar


tussenhandelaar 1.0

iemand die voor zijn beroep waren doorverkoopt om ze van de producent of aanbieder bij een afnemer of consument te brengen, bv. als exporteur, importeur, groothandelaar, detaillist of opkoper; iemand die tussenhandel bedrijft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tussenhandelaar…

is een handelaar; is een persoon

 • [Activiteit of handeling] brengt door wederverkoop waren van de producent of aanbieder bij een afnemer of consument
 • [Wijze] specialiseert zich op een specifieke handelsactiviteit zoals export, import, groothandel, kleinhandel of opkopen
 • [Object betroffen] handelt in waren die op de markt moeten worden gebracht

  Algemene voorbeelden


  De koffiebrander van Albert Heijn [...] koopt de bonen rechtstreeks in bij de boeren. Die krijgen voor hun oogst een hogere prijs dan via het normale circuit met tussenhandelaren.

  http://www.ah.nl/nl/AH/content/albertheijn/ditisah/informatiebladen/

  In de Bordeaux gebeuren alle aankopen via tussenhandelaren, de zogenaamde négociants. Die kopen tussen eind maart en eind april de primeurs op van de eigenaren. "De négociants contacteren hun klanten. Dat zijn wij, de groothandel".

  De Standaard,

  tussenhandelaar 1.1

  bedrijf dat waren doorverkoopt om ze van de producent of aanbieder bij een afnemer of consument te brengen, bv. als exporteur, importeur, groothandelaar, detaillist of opkoper

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Algemene voorbeelden


  Er zijn in ieder kanaal veel verschillende tussenhandelaren, variërend van groothandelaren, commissionairs en agenten tot detaillisten […]. Groothandelaren vallen in twee groepen uiteen: Ten eerste zijn er de groothandelaren die de producten in bezit nemen. Dit zijn groot-handelaren met volledige service (detailhandelgerichte groothandelaren en industriële distributeurs) en groothandelaren met beperkte service (cash-and-carry groothandelaren […], producentencoöperaties en postordergroothandelaren). Ten tweede zijn er de verkooptakken en -kantoren van de fabrikant […] om groothandelaren te omzeilen. Agenten en commissionairs krijgen de producten niet in bezit, maar krijgen een commissie voor het vergemakkelijken van de inkoop en de verkoop. Detaillisten houden zich bezig met activiteiten op het gebied van de onmiddellijke verkoop van producten en diensten aan de uiteindelijke afnemers, voor hun persoonlijk gebruik.

  tom.uni.be/groep3/marketing.doc,

  Welke distributiekanalen worden gebruikt? * directe distributie. Het artikel wordt door de producent rechtstreeks aan de consument geleverd. * indirecte distributie. Het product wordt via tussenhandelaren zoals grossier en detailhandel aan de consument geleverd.

  http://www.percent.nl/onlineleren/onlinelerenfiles/encyclopedie/meno_description.asp?lemma=%5BPLAATSBELEID%5D

  Het bestellen van artikelen via internet is niet anders dan het invullen van een elektronisch bestelformulier zoals postorderbedrijven dat gebruiken [...]. Voor artikelen die u buiten de EU heeft gekocht, is vrijstelling van belasting mogelijk. Per zending geldt een vrijstelling van belasting tot een bedrag van f 48 (22 euro) [...]. De zending dient rechtstreeks, dus zonder bemiddeling van tussenhandelaren, te worden verzonden naar de door u aangegeven bestemming.

  http://www.belastingdienst.nl/9229237/t/internet.htm

  tussenhandelaar 2.0

  iemand die voor zijn beroep bij de groothandel ingekochte handelswaar doorverkoopt aan kleinhandelaars of aan grote afnemers; grossier

  Betekenisbetrekking


  specialisering
  Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een tussenhandelaar…

  is een handelaar; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] brengt door wederverkoop waren van de groothandelaar bij de kleinhandelaar of bij een grote afnemer

   Algemene voorbeelden


   Artiesten van naam zijn nu al bezig om in eigen beheer albums uit te brengen. Zo heeft de Amerikaanse zangeres Ani diFranco sinds haar debuut al 800.000 albums verkocht. Via haar website [...] verkocht zij daarvan 15 procent zonder tussenkomst van een platenbons, met een hogere winst als gevolg. Er is tenslotte geen detaillist en tussenhandelaar, wat al gauw een extra winst van 20 procent kan opleveren.

   http://www.trouw.nl/nieuwsenachtergronden/nieuwemedia/muziek/artikelen/8761027344889.html,

   tussenhandelaar 2.1

   bedrijf dat bij de groothandel ingekochte handelswaar doorverkoopt aan kleinhandelaars of aan grote afnemers

   Betekenisbetrekking


   metonymie
   Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

   Algemene voorbeelden


   Het transport van koudwatersiervis gaat veelal via de lucht. Over kortere afstanden [...] worden de vissen in verrijdbare tanks vervoerd. Na transport komen de dieren bij de groothandel terecht, van waaruit ze verder gedistribueerd worden via tussenhandelaren naar de detaillisten: dierenspeciaalzaken, aquariumwinkels en tuincentra.

   http://home.scarlet.be/~ds964938/publicaties/algemene%20bijdragen/alg010.html,

   Het decreet kent aan de Vlaamse regering de bevoegdheid toe om de afvalstoffen aan te wijzen waarvoor met het oog [...] op hun doelmatige verwijdering een aanvaardingsplicht geldt voor de eindverkoper, de tussenhandelaar en de producent of invoerder.

   http://www.emis.vito.be/EMIS/Media/syllabus_milieurecht.pdf

   Distributieovereenkomsten kunnen in alle stadia van het distributieproces worden gesloten. De fabrikant van het desbetreffende product kan een distributieovereenkomst met een groothandelaar sluiten en een groothandelaar met (eventueel een tussenhandelaar en deze met) een detaillist.

   http://www.dekoningh-advocaten.nl/index.php?id=1001