tussentijd


tussentijd 1.0

periode tussen twee andere bepaalde tijdsruimtes of tijdstippen in; tussenliggende periode tussen de ene en de andere tijdsruimte of tussen het ene en het andere tijdstip; tussenliggende periode

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tussentijd…

is een tijd

  • [Tijd] situeert zich tussen twee tijdsruimtes of tussen twee tijdstippen

    Hoofdsemagram: tijd


    Algemene voorbeelden


    De ouders van deze kinderen krijgen een document waarbij ze de schoolarts schriftelijk de toestemming kunnen geven tot het toedienen van deze inenting. Die bestaat uit drie inspuitingen in de bovenarmspier, met een tussentijd van één maand de eerste keer en zes maanden de tweede keer.

    De Standaard,

    Eurocopter kan pas in 1999 leveren, maar biedt sinds kort Bolkow 105- èn Gazelle-helikopters aan om de tussentijd te overbruggen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • in de tussentijd
    • in die tussentijd

    Verkiezingen zijn een keer in de vier jaar, behalve als het kabinet in de tussentijd valt zoals nu is gebeurd.

    De Limburger,

    Tot na de oorlog was de Biesbosch het domein van de grienduilen, arbeiders uit de omtrek die het wilgehout oogsten; zwaar werk dat vaak onder slechte omstandigheden moest worden verricht. 's Maandags morgen in alle vroegte trokken ze [...] de griend in om er pas zaterdags weer uit te voorschijn te komen. In die tussentijd huisden ze in armzalige keten, waar de wind doorheen gierde en de ratten vrij spel hadden.

    NRC,

    tussentijd 2.0

    hoeveelheid tijd die men heeft gemeten als gepresteerde tijdsduur op zeker moment in de loop van een sportprestatie; tijd gemeten tijdens een sportprestatie

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een tussentijd…

    is een tijd

    • [Duur] is een deel van de uiteindelijke eindtijd die wordt vastgesteld bij de finish
    • [Tijd] wordt op een bepaald moment tijdens een sportprestatie gemeten, bijvoorbeeld na het afleggen van een bepaalde afstand

      Hoofdsemagram: tijd


      Algemene voorbeelden


      De eerst gemeten tussentijd na vijf kilometer (15.43 min.) liet zien dat Marti ten Kate er flink aan trok.

      Meppeler Courant,

      "This man is flying", riep gewezen wereldkampioen achtervolging Hugh Porter vol bewondering toen Boardman na een ietwat aarzelende eerste kilometer (1'10''829) volop in het ritme kwam en na vijf kilometer al drie seconden voor lag op de tussentijd van Tony Rominger.

      De Standaard,

      Zonder snelheidstraining is de loper gedoemd te blijven steken bij hetzelfde rondje van 10 kilometer, dezelfde tussentijden en geen verdere prestatieverbetering.

      http://users.skynet.be/avzk/snelheid1.html

      Echte kenners zaten er op de kille tribunes, compleet met blocnote en schrijfgerei. De tussentijden van Ard en Keessie werden zorgvuldig bijgehouden. Tegenwoordig houdt de stadionspeaker het publiek voortdurend op de hoogte.

      NRC,