tweedegeneratieslachtoffer


tweedegeneratieslachtoffer 1.0

(psychologie en psychiatrie)

iemand die psychische klachten heeft door gebeurtenissen die (een van) zijn ouders zijn overkomen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tweedegeneratieslachtoffer…

is een persoon

  • [Ordening of volgorde] is een slachtoffer van de tweede generatie
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft psychische klachten
  • [Betrekking of relatie] is iemand die slachtoffer is via (een van) zijn ouders
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een kind van mensen die een oorlog hebben meegemaakt

Algemene voorbeelden


Het is begin jaren tachtig en tante Judith is voor het eerst over uit Amerika. Ter gelegenheid daarvan brengt het voltallige gezin Lipschitz een bezoek aan het Anne Frankhuis, waar de opdringerige studente Sabine Edelstein als gids werkt. Zij is het vleesgeworden tweedegeneratieslachtoffer en stort zich vol overgave op het Grote Leed dat zij in één oogopslag in Max herkent.

NRC Handelsblad,

Clementine Oomes (1970) beschouwt zichzelf als een tweedegeneratieslachtoffer. Haar moeder, grootmoeder en tante brachten drieënhalf jaar in een Japans interneringskamp door. Die gruwelijke werkelijkheid tekent haar verleden, en haar werk.

NRC,

Het toch al beperkte sjabloon van goed en kwaad is in Nederlands-Indië helemaal onbruikbaar. Mak: „We hebben een idee van Nederland als een onschuldig land. Dat vinden we het fijnste. Vind ik ook het fijnste." Naast de oorlogstrauma's komt voor de overlevenden de pijn van het vergeten zijn, van het verdreven zijn, en van de koude ontvangst in Nederland na de oorlog. Dat krijgt in de uitzending nog meer aandacht dan de doden in de Jappenkampen. Dit alles is zeker geen onbekend terrein voor de lezers van Adriaan van Dis (1946), zelf een tweedegeneratieslachtoffer.

NRC Handelsblad,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Samenhangende woorden (betekenis) derdegeneratieslachtoffer; eerstegeneratieslachtoffer; oorlogsgetroffene; overlevendenslachtoffer